Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Lněná semínka proti cukrovce
Jedna lžíce mletého semínka denně zjevně dokáže zlepšit hodnoty krevních cukrů na lačno, hladiny triglyceridů, cholesterolu i hemoglobinu A1c u diabetiků
Farmaceutické společnosti doufají, že se jim podaří finančně těžit ze skutečnosti, že konzumace některých potravin evidentně snižuje riziko rozvoje cukrovky. Chtějí izolovat aktivní složky potravin, aby je mohli prodávat ve svých přípravcích. Ale i když to není tak ziskové, proč vlastně nejíst rovnou rostliny?
Jedna obzvláště pozoruhodná nedávno testovaná potravina je lněné semínko. Už dvacet let víme, že mleté lněné semínko může otupit nárůst krevních cukrů po jídle. Pokud však jde o řádné testování na diabeticích, bylo provedeno teprve nedávno. „Otevřená studie o účinku mletého lněného semínka přidaného do stravy při léčbě cukrovky…“ Lžíce mletého lněného semínka každý den, po dobu jednoho měsíce. Ve srovnání s kontrolní skupinou došlo k významnému poklesu cukrů v krvi nalačno, triglyceridů a cholesterolu. A co je ještě důležitější, poklesly i hladiny A1C. Stačil přitom měsíc.
Pokud má však člověk hladiny pod kontrolou, už to na něj dále nemusí působit. Nebyl zaznamenán žádný nárůst hmotnosti u lidí, kteří ke své stravě tři měsíce přidávali čtvrtinu šálku mletého lnu. Ve skutečnosti měla skupina konzumující len na konci studie štíhlejší pas než lidé konzumující lněný olej nebo lidé z kontrolní skupiny. Dokonce ani dávka skoro půl šálku lnu denně, což je více, než doporučuji, stále neměla významný vliv na přibírání na váze. Nicméně pokus trval jen měsíc.
Jak pomáhá lněné semínko dostat cukrovku pod kontrolu? Konzumace lněného semínka může zlepšit citlivost na inzulín u lidí s nesnášenlivostí glukózy. Po 12 týdnech užívání lněného semínka došlo k malému, přesto významnému poklesu inzulínové rezistence. Pravděpodobně to souvisí s poklesem oxidačního stresu, za což vděčíme antioxidačním vlastnostem fytoživin obsažených ve lněných semínkách. Jednalo se však o malou a nezaslepenou studii. Je totiž těžké vymyslet přesvědčivě vyhlížející placebo lněného semínka.
Poslyšte, kdyby testovali nějaké léčivo, nikdy bych ho pacientům na základě jedné provedené studie nepředepsal. Ovšem toto není léčivo. Jsou to jen lněná semínka. Len má pouze příznivé vedlejší účinky. Takže i kdyby výsledky studie byly jen náhodou nebo podvodem, konzumace lněných semínek by přinesla alespoň jiné příznivé účinky. Takže i v nejhorším případě bych nějak pomohl, i těm pacientům, kteří nejsou schopni nebo připraveni zcela zvrátit své onemocnění cukrovkou pomocí čistě rostlinné stravy.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- U. V. Mani, I. Mani, M. Biswas, S. N. Kumar. An open-label study on the effect of flax seed powder (Linum usitatissimum) supplementation in the management of diabetes mellitus. J Diet Suppl 2011 8(3):257 - 265
- C. G. Taylor, A. D. Noto, D. M. Stringer, S. Froese, L. Malcolmson. Dietary milled flaxseed and flaxseed oil improve N-3 fatty acid status and do not affect glycemic control in individuals with well-controlled type 2 diabetes. J Am Coll Nutr 2010 29(1):72 - 80
- S. C. Cunnane, S. Ganguli, C. Menard, A. C. Liede, M. J. Hamadeh, Z. Y. Chen, T. M. Wolever, D. J. Jenkins. High alpha-linolenic acid flaxseed (Linum usitatissimum): Some nutritional properties in humans. Br. J. Nutr. 1993 69(2):443 - 453
- Y. Rhee, A. Brunt. Flaxseed supplementation improved insulin resistance in obese glucose intolerant people: A randomized crossover design. Nutr J 2011 10(NA):44
Images thanks to sean dreilinger; Phú Thịnh Co; and grafixtek via flickr