Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Lněné semínko a prevence rakoviny prsu
Mladé ženy ohrožené rakovinou prsu měly méně předrakovinných změn, když užívaly jednu čajovou lžičku mletého lněného semínka denně.
Před čtvrt stoletím vznikla teorie snažící se vysvětlit, proč mají lidé konzumující převážně rostlinnou stravu méně rakoviny. Zdá se, že vegetariáni mají v těle až trojnásobné hladiny lignanů, které pocházejí z obilovin a dalších rostlinných jídel bohatých na tyto protirakovinné látky jimi konzumované.
V roce 1980 byla popsána nová sloučenina objevená v lidské moči. Tato do té doby neznámá látka byla nejprve považována za nový lidský hormon, ale později se zjistilo, že pochází z velké skupiny sloučenin vázaných na vlákninu, které jsou široce rozšířené v rostlinné říši. Těmto látkám se nyní říká lignany. Populační studie naznačují, že vysoký příjem lignanů snižuje riziko rakoviny prsu. V čem je však najdeme?
V semenech, celozrnných obilovinách, zelenině, ovoci a bobulovitých plodech. To vypadá jako výpis zdravých potravin, jak tedy víme, že to není stejný příběh jako s vlákninou, tedy že příjem lignanů není jen zástupný ukazatel příjmu zdravých rostlinných potravin? Třeba proto, že v Petriho misce lignany přímo potlačují dělení buněk rakoviny prsu. Ovšem až poté, co jsou tyto rostlinné lignany přeměněny prospěšnými střevními bakteriemi na lidské lignany.
To je také důvod, proč máme antibiotika používat s rozvahou. Už po několika dnech užívání antibiotik výrazně klesá schopnost našeho těla vyrábět si tyto protirakovinné látky z rostlinných potravin, které jíme. A může trvat až několik týdnů, než se stavy prospěšných bakterií obnoví. Proto mohou mít ženy s infekcemi močových cest vyšší riziko rakoviny prsu. Pokaždé, když infekci léčí pomocí antibiotik, mohou tím zabraňovat prospěšným bakteriím, aby plně využily všechny ty zkonzumované rostlinné potraviny. Ačkoliv v tomto okamžiku jde jen o něco málo více než teorii, případně odhad odborníků.
Toto je studie Národního onkologického ústavu (National Cancer Institute), která nám poskytla v současnosti nejsilnější důkazy podporující myšlenku, že lignany mají své zvláštní místo v prevenci rakoviny prsu. Vědci vybrali skupinu mladých žen s vysokým rizikem rakoviny prsu. To jsou ty, které měly podezřelé výsledky biopsie (ukazující buď předrakovinné změny, nebo karcinom in situ), případně už měly rakovinu v druhém prsu. Těmto ženám podávali po celý rok každý den jednu čajovou lžičku mletých lněných semínek. Pak pomocí jehlové biopsie znovu odebrali vzorek k porovnání.
Lignany jsou sice obsaženy také v sezamu, ořeších, celozrnných obilovinách, luštěninách a některých druzích ovoce a zeleniny, ale nejvíce jich je ve lněných semínkách. Mohli místo toho požádat ženy o konzumaci 10 šálků jahod denně po dobu jednoho roku, ale mnohem větší pravděpodobnost dodržení pokynů mohli očekávat u lžičky mletého lněného semínka. Co tedy na konci toho roku zjistili?
Prvořadým koncovým ukazatelem byla exprese bioukazatele spojeného s množením rakovinných buněk, tzv. Ki-67. U 9 ze 45 žen hodnoty stouply, ale u 80 % žen hodnoty klesly. Našli tedy v tkáních důkazy o zpomaleném dělení buněk a méně předrakovinných změn. Pokud někdo nemá rád chuť lnu, tak sezamová semínka mohou účinkovat stejně dobře. Přestože lněná semínka mají výrazně více lignanů než sezam, zdá se, že se z nich ve střevě vytvoří přibližně stejně lidských lignanů. Jenže v tomto testu srovnávali semínka celá, nepomletá. Pokud lidem podáváte celá lněná semínka, někdo je nerozkouše dostatečně, takže semínka jím jen projdou ven. Lněné mleté semínko tak může být celkově tím nejlepším zdrojem.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- K. D. Coulman, Z. Liu, W. Q. Hum, J. Michaelides, L. U. Thompson. Whole sesame seed is as rich a source of mammalian lignan precursors as whole flaxseed. Nutr Cancer 2005 52(2):156 - 165
- N. M. Saarinen, A. Wärri, M. Airio, A. Smeds, S. Mäkelä. Role of dietary lignans in the reduction of breast cancer risk. Mol Nutr Food Res 2007 51(7):857 - 866
- D. Aune, D. S. M. Chan, D. C. Greenwood, A. R. Vieira, D. A. N. Rosenblatt, R. Vieira, T. Norat. Dietary fiber and breast cancer risk: A systematic review and meta-analysis of prospective studies. Ann. Oncol. 2012 23(6):1394 - 1402
- K. Buck, A. K. Zaineddin, A. Vrieling, J. Linseisen, J. Chang-Claude. Meta-analyses of lignans and enterolignans in relation to breast cancer risk. Am. J. Clin. Nutr. 2010 92(1):141 - 153
- S. Abarzua, T. Serikawa, M. Szewczyk, D.-U. Richter, B. Piechulla, V. Briese. Antiproliferative activity of lignans against the breast carcinoma cell lines MCF 7 and BT 20. Arch. Gynecol. Obstet. 2012 285(4):1145 - 1151
- C. J. Fabian, B. F. Kimler, C. M. Zalles, J. R. Klemp, B. K. Petroff, Q. J. Khan, P. Sharma, K. D. R. Setchell, X. Zhao, T. A. Phillips, T. Metheny, J. R. Hughes, H.-W. Yeh, K. A. Johnson. Reduction in Ki-67 in benign breast tissue of high-risk women with the lignan secoisolariciresinol diglycoside. Cancer Prev Res (Phila) 2010 3(10):1342 - 1350
- H. Adlercreutz, T. Fotsis, C. Bannwart, K. Wähälä, T. Mäkelä, G. Brunow, T. Hase. Determination of urinary lignans and phytoestrogen metabolites, potential antiestrogens and anticarcinogens, in urine of women on various habitual diets. J. Steroid Biochem. 1986 25(5B):791 - 797
- C. M. Velicer, J. W. Lampe, S. R. Heckbert, J. D. Potter, S. H. Taplin. Hypothesis: Is antibiotic use associated with breast cancer? Cancer Causes Control 2003 14(8):739 - 747
- P. Knekt, H. Adlercreutz, H. Rissanen, A. Aromaa, L. Teppo, M. Heliövaara. Does antibacterial treatment for urinary tract infection contribute to the risk of breast cancer? Br. J. Cancer 2000 82(5):1107 - 1110
- K. D. Setchell, A. M. Lawson, F. L. Mitchell, H. Adlercreutz, D. N. Kirk, M. Axelson. Lignans in man and in animal species. Nature 1980 287(5784):740 - 742
- S. R. Stitch, J. K. Toumba, M. B. Groen, C. W. Funke, J. Leemhuis, J. Vink, G. F. Woods. Excretion, isolation and structure of a new phenolic constituent of female urine. Nature 1980 287(5784):738 - 740
- W. M. Mazur, M. Uehara, K. Wähälä, H. Adlercreutz. Phytooestrogen content of berries, and plasma concentrations and urinary excretion of enterolactone after a single strawberry meal in human subjects. NA 2000 83(04):381-387
- C. Eliasson, A. Kamal-Eldin, R. Andersson, P. Aman. High-performance liquid chromatographic analysis of secoisolariciresinol diglucoside and hydroxycinnamic acid glucosides in flaxseed by alkaline extraction. J Chromatogr A. 2003 Sep 19;1012(2):151-9.
- L.S. Velentzis, M.M. Cantwell, C. Cardwell, M.R. Keshtgar, A.J. Leathem, J.V. Woodside. Lignans and breast cancer risk in pre- and post-menopausal women: meta-analyses of observational studies. Br J Cancer. 2009 May 5;100(9):1492-8. Epub 2009 Mar 31.
- S.E. McCann, L.U. Thompson, J. Nie, J. Dorn, M. Trevisan, P.G. Shields, C.B. Ambrosone, S.B. Edge, H.F. Li, C. Kasprzak, J.L. Freudenheim. Dietary lignan intakes in relation to survival among women with breast cancer: the Western New York Exposures and Breast Cancer (WEB) Study. Breast Cancer Res Treat. 2010 Jul;122(1):229-35. Epub 2009 Dec 22.
- E. Sonestedt, E. Wirfält. Enterolactone and breast cancer: methodological issues may contribute to conflicting results in observational studies. Nutr Res. 2010 Oct;30(10):667-77.
- K. Buck, A. Vrieling, A.K. Zaineddin, S. Becker, A. Hüsing, R. Kaaks, J. Linseisen, D. Flesch-Janys, J. Chang-Claude. Serum enterolactone and prognosis of postmenopausal breast cancer. J Clin Oncol. 2011 Oct 1;29(28):3730-8. Epub 2011 Sep 6.
- H.A. Ward, G.G. Kuhnle. Phytoestrogen consumption and association with breast, prostate and colorectal cancer in EPIC Norfolk. Arch Biochem Biophys. 2010 Sep 1;501(1):170-5. Epub 2010 Jun 1.
- P.E. Patterson. Flaxseed and breast cancer: what should we tell our patients? J Clin Oncol. 2011 Oct 1;29(28):3723-4. Epub 2011 Sep 6.
- K. Buck, A.K. Zaineddin, A. Vrieling, J. Heinz, J. Linseisen, D. Flesch-Janys, J. Chang-Claude. Estimated enterolignans, lignan-rich foods, and fibre in relation to survival after postmenopausal breast cancer. Br J Cancer. 2011 Oct 11;105(8):1151-7. doi: 10.1038/bjc.2011.374. Epub 2011 Sep 13.
- P. Guglielmini, A. Rubagotti, F. Boccardo. Serum enterolactone levels and mortality outcome in women with early breast cancer: a retrospective cohort study. Breast Cancer Res Treat. 2012 Apr;132(2):661-8. Epub 2011 Nov 18.
- L.U. Thompson, J.M. Chen, T. Li, K. Strasser-Weippl, P.E. Goss. Dietary flaxseed alters tumor biological markers in postmenopausal breast cancer. Clin Cancer Res. 2005 May 15;11(10):3828-35.
Images thanks to mimitalks, married w/children via flickr