Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Lněné semínko a přežití rakoviny prsu: epidemiologické důkazy
Příjem lignanů je spojený s delším přežitím rakoviny prsu ve třech nedávno provedených populačních studiích zahrnujících celkem několik tisíc žen, které si tuto diagnózu vyslechly.
Třída fytoživin známá jako lignany může být považována za západní ekvivalent izoflavonových fytoestrogenů, které se nacházejí v sójových výrobcích, jenž jsou oblíbené v tradiční asijské kuchyni.
Lignany a izoflavony spolu sdílejí mnoho svých údajných protirakovinných vlastností. Jak už jsme spolu probírali, konzumace sójových potravin je spojena jak s prevencí, tak s prodloužením přežití rakoviny prsu. Člověk by mohl očekávat stejné účinky také u lignanů. Preventivní stránku věci jsme spolu již probrali, ukázali jsme si důkazy z populačních studií, in-vitro pokusů a klinických poznatků, které podporovaly roli lignanů v prevenci rakoviny prsu. Jenže co ženy, kterým již byla tato obávaná diagnóza sdělena?
Tři nedávno zveřejněné studie sledovaly celkem tisícovku žen s diagnostikovanou rakovinou prsu a pokusily se na tuto otázku odpovědět. První z nich byla z New Yorku, výzkumníci hlásili podstatné snížení rizika celkové úmrtnosti a obzvláště úmrtnosti na rakoviny prsu spojené s vyšším příjmem lignanů u žen po menopauze. „Ačkoli vyšší příjem lignanu může být jen ukazatelem stravy bohaté na rostlinné potraviny, konkrétní kombinace určitých potravin s vysokým obsahem lignanů mohou být nezbytné k dosažení příznivých účinků na rizikové faktory spojené s úmrtností na rakovinu prsu, a tím i prodloužení života pacientek.“
V roce 2012 přišla jedna studie z Itálie. Při chirurgických zákrocích majících za cíl odstranit primární nádory v prsu, lékaři ženám odebrali vzorek krve. Během pěti následujících let měly žen s nejmenším množstvím lignanů v krvi (znázorněno modrou) mnohem větší pravděpodobnost úmrtí z důvodu návratu rakoviny než ženy s vyšším množstvím lignanů v krvi (znázorněno červenou). Výzkumníci dospěli k závěru, že „lignany by mohly hrát důležitou roli při snižování úmrtnosti na všechny příčiny i na rakovinu u pacientek s odstraněnými rakovinnými nádory v prsou.“ Stejné výsledky přišly i z Německa. Nejnovější a největší studie: „Postmenopauzální pacientky s rakovinou prsu, které mají vysoké hladiny lignanů v krvi, mohou přežívat déle.“ Zde je křivka přežití; čím vyšší, tím lepší. Ty ženy, které měly v těle nejvíce lignanů, měly tendenci žít nejdelší dobu a zároveň i nejdelší dobu bez návratu onemocnění.
Takže, co by měli onkologové říci svým pacientkám? „Vzhledem k tomuto objektivnímu důkazu, že vyšší hladiny lignanů v krvi, což je ukazatel vyššího příjmu lignanů, zlepšují výsledky léčby rakoviny prsu, je na místě vyhlásit vítězství a doporučovat pacientkám s rakovinou prsu obohatit stravu o lněná semínka?“ Úvodník dospěl k závěru, že k doporučení nestačí jen důkazy z laboratoří a populačních studií, je zapotřebí získat pevné důkazy z klinického výzkumu. O nich si povíme příště.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- L. U. Thompson, J. M. Chen, T. Li, K. Strasser-Weippl, P. E. Goss. Dietary flaxseed alters tumor biological markers in postmenopausal breast cancer. Clin. Cancer Res. 2005 11(10):3828 - 3835
- L. S. Velentzis, J. V. Woodside, M. M. Cantwell, A. J. Leathem, M. R. Keshtgar. Do phytoestrogens reduce the risk of breast cancer and breast cancer recurrence? What clinicians need to know. Eur. J. Cancer 2008 44(13):1799 - 1806
- S. E. McCann, L. U. Thompson, J. Nie, J. Dorn, M. Trevisan, P. G. Shields, C. B. Ambrosone, S. B. Edge, H.-F. Li, C. Kasprzak, J. L. Freudenheim. Dietary lignan intakes in relation to survival among women with breast cancer: The Western New York Exposures and Breast Cancer (WEB) Study. Breast Cancer Res. Treat. 2010 122(1):229 - 235
- P. Guglielmini, A. Rubagotti, F. Boccardo. Serum enterolactone levels and mortality outcome in women with early breast cancer: A retrospective cohort study. Breast Cancer Res. Treat. 2012 132(2):661 - 668
- K. Buck, A. K. Zaineddin, A. Vrieling, J. Linseisen, J. Chang-Claude. Meta-analyses of lignans and enterolignans in relation to breast cancer risk. Am. J. Clin. Nutr. 2010 92(1):141 - 153
- S. Abarzua, T. Serikawa, M. Szewczyk, D.-U. Richter, B. Piechulla, V. Briese. Antiproliferative activity of lignans against the breast carcinoma cell lines MCF 7 and BT 20. Arch. Gynecol. Obstet. 2012 285(4):1145 - 1151
- K. Buck, A. Vrieling, A. K. Zaineddin, S. Becker, A. Hüsing, R. Kaaks, J. Linseisen, D. Flesch-Janys, J. Chang-Claude. Serum enterolactone and prognosis of postmenopausal breast cancer. J. Clin. Oncol. 2011 29(28):3730 - 3738
- U. W. N. AAberg, N. Saarinen, A. Abrahamsson, T. Nurmi, S. Engblom, C. Dabrosin. Tamoxifen and flaxseed alter angiogenesis regulators in normal human breast tissue in vivo. PLoS ONE 2011 6(9):e25720
- C. J. Fabian, B. F. Kimler, C. M. Zalles, J. R. Klemp, B. K. Petroff, Q. J. Khan, P. Sharma, K. D. R. Setchell, X. Zhao, T. A. Phillips, T. Metheny, J. R. Hughes, H.-W. Yeh, K. A. Johnson. Reduction in Ki-67 in benign breast tissue of high-risk women with the lignan secoisolariciresinol diglycoside. Cancer Prev Res (Phila) 2010 3(10):1342 - 1350
- R. E. Patterson. Flaxseed and breast cancer: What should we tell our patients? J. Clin. Oncol. 2011 29(28):3723 - 3724
Images thanks to calvinfleming via flickr