Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Metabolické následky nočních směn a nepravidelné stravy
Co mohou lidé pracující na směny udělat proti neblahým vlivům narušení cirkadiánního rytmu.
Lidé pracující na směny mohou mít vyšší úmrtnost na srdeční onemocnění, mrtvici, cukrovku, demenci, kardiovaskulární onemocnění a rakovinu. Prací v noci rovnou do hrobu! Je to jen tím, že se stravují jídlem z automatů a nemají dostatek spánku? Vysoce kontrolované studie se nedávno pokusily odhalit, který z faktorů za tím stojí. Účastníci jedli stejnou stravu a stejně spali, jen ve špatnou denní dobu. Přesunutí příjmu potravy do nočních hodin vedlo ke zvýšení cholesterolu, tlaku a míry zánětu. Není divu, že lidé pracující na směny jsou ohroženi. Přesun příjmu potravy do nočních hodin v rámci pokusu se simulací nočních směn vedl u třetiny účastníků během 10 dnů k prediabetu. Naše těla nejsou přizpůsobena příjmu potravy v noční hodinách.
Stejně jako vyhnutí se silnému světlu v noci i absence nočního jezení zabrání rozladění vnitřních hodin. Nad osvětlením na pracovišti možná kontrolu nemáme, ale můžeme se snažit minimalizovat příjem jídla v noci, což prokázalo užitečnost v omezení nepříznivých metabolických důsledků práce na směny. Jakmile se ráno konečně dostaneme domů, můžeme mít nepřiměřenou chuť na nezdravé pochutiny. V tomto pokusu 81 % účastníků scénáře s nočními směnami upřednostňovalo tučné potraviny jako croissanty ze snídaňového bufetu. V kontrolním období s normálním denním režimem to bylo u stejné skupiny jen 43 %.
Práce na směny může mít za důsledek i únavu snižující chuť k pohybu, ale i při stejné úrovni fyzické aktivity může chronodisrupce ovlivnit výdej energie. Výzkumníci zjistili, že během spánku přes den pálíme o 12-16 % kalorií méně než během spánku v noci. Už jediná nesprávně načasovaná svačina může ovlivnit, kolik tuku denně spálíte. Studijní subjekty konzumující určené jídlo v 10 hodin spálili asi o 6 gramů tuku více než ve dnech, kdy totéž jídlo měli ve 23 hodin. To je jen oříšek a půl másla, ale přesto - jídlo bylo identické, lišil se jen čas podání. Skupina s pozdními svačinami navíc utrpěla nárůst LDL cholesterolu o 9 % za pouhé dva týdny.
Dokonce i delší vyspávání o víkendech může rozhodit metabolismus. Sociální jetlag je nesoulad mezi spánkovým režimem v pracovní dny a volné dny. Z pohledu cirkadiánního rytmu je pozdní usínání a pozdní vstávání o víkendech podobné, jako bychom letěli přes několik časových pásem v pátek večer a v pondělí ráno zpět. Jetlag vyvolaný cestováním během pár dní odezní, ale jaké může mít následky neustálé střídání spánkového režimu - každý týden a po celou pracovní kariéru? Intervenční studie to teprve musí zjistit, nicméně populační studie naznačují, že lidé, kteří mají nejméně 1 hodinu sociálního jetlagu týdně, což se může týkat více než 2/3 lidí, mají dvakrát větší riziko nadváhy.
Jestliže je pravidelnost ve spánku tak důležitá, co pravidelnost ve stravě? Důležitost pravidelné konzumace jídla přibližně ve stejné časy každý den byla zřejmě zdůrazňována už takovými osvícenci, jako byl Hippokrates či Florence Nightingaleová. Teorie však byla podrobena testu až ve 21. století. Několik populačních studií naznačilo, že lidé s nepravidelným příjmem potravy mají metabolickou nevýhodu. První intervenční studie však přišly až v roce 2004. Účastníci byli náhodně rozděleni a jedli své jídlo buď pravidelně 6x denně, nebo 3-9x denně nepravidelně. Výzkumníci zjistili, že nepravidelné každodenní stravování může způsobit zhoršení citlivosti na inzulín, zvýšit hladinu cholesterolu a snížit množství kalorií spalované ihned po jídle - u štíhlých i obézních jedinců. Nicméně při nepravidelném režimu lidé snědli více jídla, je proto těžké oddělit cirkadiánní účinky režimu. Skutečnost, že se mohou jedinci s nadváhou při nepravidelném režimu přejídat, může být sama vysvětlením. Přesto by však bylo hezké vidět studii, která by to znovu otestovala pomocí identické stravy, aby šlo poznat, jestli nějak působí sama ta nepravidelnost. A taková studie byla zveřejněna v roce 2016.
Během dvou období byl lidé náhodně přiřazeni ke konzumaci stejného jídla v pravidelném, nebo nepravidelném režimu. Během nepravidelného režimu došlo ke zhoršení tolerance glukózy, měli vyšší krevní cukr po stejném jídle, navíc u nich byla slabší termogeneze spouštěná jídlem, pálili na zpracování každého pokrmu méně kalorií. Ten rozdíl byl jen 10 kalorií na pokrm, takže za dvoutýdenní období nebyly naměřeny rozdíly ve váze, nicméně termogeneze spuštěná jídlem může přivodit pocit sytosti. Dodatečná práce s trávením může pomoci utlumit apetit. Menší hlad a větší sytost po jídle při pravidelném stravovacím režimu se může potenciálně projevit snadnějším udržováním váhy v dlouhodobém horizontu.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- Jiang P, Turek FW. The endogenous circadian clock programs animals to eat at certain times of the 24-hour day: what if we ignore the clock? Physiol Behav. 2018;193(Pt B):211-7.
- Lennernäs M, Akerstedt T, Hambraeus L. Nocturnal eating and serum cholesterol of three-shift workers. Scand J Work Environ Health. 1994;20(6):401-6.
- Morris CJ, Purvis TE, Mistretta J, Hu K, Scheer FAJL. Circadian misalignment increases C-reactive protein and blood pressure in chronic shift workers. J Biol Rhythms. 2017;32(2):154-64.
- Morris CJ, Purvis TE, Hu K, Scheer FA. Circadian misalignment increases cardiovascular disease risk factors in humans. Proc Natl Acad Sci USA. 2016;113(10):E1402-11.
- Scheer FA, Hilton MF, Mantzoros CS, Shea SA. Adverse metabolic and cardiovascular consequences of circadian misalignment. Proc Natl Acad Sci USA. 2009;106(11):4453-8.
- Mattson MP, Allison DB, Fontana L, et al. Meal frequency and timing in health and disease. Proc Natl Acad Sci USA. 2014;111(47):16647-53.
- Grant CL, Coates AM, Dorrian J, et al. Timing of food intake during simulated night shift impacts glucose metabolism: a controlled study. Chronobiol Int. 2017;34(8):1003-13.
- Cain SW, Filtness AJ, Phillips CL, Anderson C. Enhanced preference for high-fat foods following a simulated night shift. Scand J Work Environ Health. 2015;41(3):288-93.
- McHill AW, Melanson EL, Higgins J, et al. Impact of circadian misalignment on energy metabolism during simulated nightshift work. Proc Natl Acad Sci USA. 2014;111(48):17302-7.
- Hibi M, Masumoto A, Naito Y, et al. Nighttime snacking reduces whole body fat oxidation and increases LDL cholesterol in healthy young women. Am J Physiol Regul Integr Comp Physiol. 2013;304(2):R94-101.
- Parsons MJ, Moffitt TE, Gregory AM, et al. Social jetlag, obesity and metabolic disorder: investigation in a cohort study. Int J Obes (Lond). 2015;39(5):842-8.
- Roenneberg T, Allebrandt KV, Merrow M, Vetter C. Social jetlag and obesity. Curr Biol. 2012;22(10):939-43.
- Mota MC, Silva CM, Balieiro LCT, Fahmy WM, Crispim CA. Social jetlag and metabolic control in non-communicable chronic diseases: a study addressing different obesity statuses. Sci Rep. 2017;7(1):6358.
- Pot GK, Almoosawi S, Stephen AM. Meal irregularity and cardiometabolic consequences: results from observational and intervention studies. Proc Nutr Soc. 2016;75(4):475-86.
- Farshchi HR, Taylor MA, MacDonald IA. Regular meal frequency creates more appropriate insulin sensitivity and lipid profiles compared with irregular meal frequency in healthy lean women. Eur J Clin Nutr. 2004;58(7):1071-7.
- Farshchi HR, Taylor MA, MacDonald IA. Decreased thermic effect of food after an irregular compared with a regular meal pattern in healthy lean women. Int J Obes Relat Metab Disord. 2004;28(5):653-60.
- Farshchi HR, Taylor MA, MacDonald IA. Beneficial metabolic effects of regular meal frequency on dietary thermogenesis, insulin sensitivity, and fasting lipid profiles in healthy obese women. Am J Clin Nutr. 2005;81(1):16-24.
- Alhussain MH, MacDonald IA, Taylor MA. Irregular meal-pattern effects on energy expenditure, metabolism, and appetite regulation: a randomized controlled trial in healthy normal-weight women. Am J Clin Nutr. 2016;104(1):21-32.
- Parks EJ, McCrory MA. When to eat and how often? Am J Clin Nutr. 2005;81(1):3-4.
- Jørgensen JT, Karlsen S, Stayner L, Andersen J, Andersen ZJ. Shift work and overall and cause-specific mortality in the Danish nurse cohort. Scand J Work Environ Health. 2017;43(2):117-126.
- Lin X, Chen W, Wei F, Ying M, Wei W, Xie X. Night-shift work increases morbidity of breast cancer and all-cause mortality: a meta-analysis of 16 prospective cohort studies. Sleep Med. 2015;16(11):1381-1387.
- Akerstedt T, Wright KP. Sleep Loss and Fatigue in Shift Work and Shift Work Disorder. Sleep Med Clin. 2009;4(2):257-271.
Image credit: 12019 via pixabay. Image has been modified. Video production by Glass Entertainment. Motion graphics by Avocado Video.