Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
MRSA v mase prodávaném v USA
Více než tisíc vzorků maloobchodního amerického masa bylo testováno na kontaminaci MRSA - Staphylococcus aureus rezistentní na methicilin.
Pokud nejste chovné prasátko nebo pracovník v zemědělství, ani se nesprchujete v zařízeních, kde se zpracovává vepřové maso, měli byste se i přesto obávat kvůli MRSA, bakteriím přítomným ve stádech prasat v USA?
Ve 22 obchodech s potravinami byly odebrány vzorky masa, a to vepřového, kuřecího, hovězího, krůtího, bizoního, telecího a jehněčího. 1 % vzorků bylo MRSA pozitivní. To je zpráva z minulého roku. Zpráva z letošního roku: „Staphylococcus aureus rezistentní na meticilin detekovaný v prodávaném mase v Detroitu, Michiganu, USA.“ Publikováno v časopise CDC, Centra pro kontrolu a prevenci nemocí. Z odebraných 289 vzorků z 30 obchodů s potravinami vyšlo nejhůře kuřecí maso. 3,9 % vzorků kuřat bylo kontaminováno MRSA. Mnohem podrobnější studie byla provedena v Kanadě. Tam bylo testováno více než 900 vzorků masa. MRSA byl zjištěn v cca 10 % vepřového, 5 % hovězího a 1 % kuřecího masa.
Co z toho ale pro nás vyplývá? „Když se po manipulaci s kontaminovaným masem dotknete nosu, může dojít k nosní kolonizaci, a v případě přenosu do kožních lézí může potenciálně dojít k infekci MRSA. Profesor Marc Siegel z New York University uvedl: „MRSA je velký problém a zdá se, že kontaminuje prodávané maso.“
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- Leedom Larson KR, Harper AL, Hanson BM, Male MJ, Wardyn SE, Dressler AE, Wagstrom EA, Tendolkar S, Diekema DJ, Donham KJ, Smith TC. Methicillin-Resistant Staphylococcus aureus in Pork Production Shower Facilities. Appl Environ Microbiol. 2011 Jan;77(2):696-8.
- Smith TC, Male MJ, Harper AL, Kroeger JS, Tinkler GP, Moritz ED, Capuano AW, Herwaldt LA, Diekema DJ. Methicillin-Resistant Staphylococcus aureus (MRSA) Strain ST398 Is Present in Midwestern U.S. Swine and Swine Workers. PLoS One. 2009;4(1):e4258.
- Harper AL, Ferguson DD, Leedom Larson KR, Hanson BM, Male MJ, Donham KJ, Smith TC. An overview of livestock-associated MRSA in agriculture. J Agromedicine. 2010 Apr;15(2):101-4.
- Weese JS, Avery BP, Reid-Smith RJ. Detection and quantification of methicillin-resistant Staphylococcus aureus (MRSA) clones in retail meat products. Lett Appl Microbiol. 2010 Sep;51(3):338-42.
Image thanks to flako / Flickr