Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Nalezli jsme nové prostředky ke zlepšení vstřebávání minerálů
Fytoživina přítomná v celozrnných potravinách, kyselina fytová (fytát), částečně potlačuje vstřebávání minerálů, má však celou řadu příznivých účinků na zdraví, například působí proti rakovině. Když budeme konzumovat potraviny posilující vstřebávání minerálů, například česnek a cibuli, získáme to nejlepší z obou světů, jelikož zvýšíme biologickou dostupnost železa a zinku z rostlinných potravin.
Podle Swine Information Center (Informační centrum zaměřené na prasata) je vepřové maso vynikajícím zdrojem celé řady živin, včetně železa a zinku.
Když uvidíte na štítku, že je nějaký výrobek „dobrým zdrojem“ určité živiny, jde o právně definovaný pojem. Výrobek s tímto tvrzením musí obsahovat nejméně 10 % doporučeného denního příjmu dané živiny. Tvrzení neříká nic o tom, že by sám tento zdroj byl skvělý. Můžete například vhodit multivitamin do odměrky plné nánosů z kanalizace a legálně tomu říkat „dobrý“ zdroj půl tuctu různých živin. Nicméně asi by vás to zabilo, takže to vůbec není dobré.
Na jídlo se vždy musíme dívat jako na celý balíček různých složek. Není například možné získat vápník z mléka bez hormonů. Železo z hovězího masa zase nepřijmete bez nasyceného tuku. Takže to nejsou nutně „výborné“ zdroje živin, protože nemůžeme získat jedno bez druhého. Pokud tedy živiny nezískáváme odjinud než z živočišných zdrojů. Pak si nemusíme dělat starosti s nasyceným živočišným tukem, cholesterolem a dalšími věcmi. A navíc to má i své výhody. Když například získáváme železo a zinek z celozrnných obilovin, listové zeleniny, luštěnin, ořechů a semínek, získáme i vlákninu, folát a různé fytoživiny. Je to celý balíček, ale tentokrát prospěšný. Lze to přirovnat k: „Objednejte nyní a získejte dárek zdarma!“
Jedna z těchto fytoživin je však fytát, neboli kyselina fytová (od řeckého slova phyton, což je rostlina), která může částečně potlačit vstřebávání minerálů. Nicméně fytáty jsou pro nás ve skutečnosti prospěšné. Mají širokou škálu zdravotně prospěšných účinků, vykazují například protirakovinnou aktivitu. Protože se však fytát váže na některé minerály, znamená to, že člověk zkrátka musí jíst více celistvých rostlinných potravin, nebo jíst něco, co vstřebávání minerálů naopak posiluje. Tím jsou například česnek a cibule. Celá čeleď česnekovitých se nedávno prokázala jako užitečná k „podpoře biologické dostupnosti železa a zinku…“
Zde je biologická dostupnost železa a zinku v porci hnědé rýže vařené s jedním stroužkem česneku a se dvěma stroužky česneku. To stejné lze pozorovat i u cibule. Zde jsou normalizovaná data pro samotnou hnědou rýži, zde pak v případě konzumace společně s jedním tenkým plátkem cibule nebo dvěma tenkými plátky cibule. Takže vstřebávání je až o 50 % vyšší. Ale pokud nemáte rádi česnek a cibuli, stejné množství minerálů vstřebáte i tak, že si k jedné porci obilovin dáte ještě půl porce navíc.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- Schlemmer U, Frølich W, Prieto RM, Grases F. Phytate in foods and significance for humans: food sources, intake, processing, bioavailability, protective role and analysis. Mol Nutr Food Res. 2009 Sep; 53 Suppl 2:S330-75.
- Gautam S, Platel K, Srinivasan K. Higher bioaccessibility of iron and zinc from food grains in the presence of garlic and onion. J Agric Food Chem. 2010 Jul 28; 58(14):8426-9.
Image thanks to Yongjiet / flickr