Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Riziko spojené se železem ve formě doplňků
V Americe stojí za většinou úmrtí nezdravá strava. Když se soustředíme na studie zveřejněné za poslední rok v recenzované vědecké lékařské literatuře, najdeme řešení. Dr. Greger to udělal a nabízí praktické rady, jak nejlépe živit sebe a svou rodinu, abychom předešli, léčili, nebo zcela zvrátili 15 nejčastějších zabijáků obyvatel USA.
Železo je dvousečná zbraň. Pokud ho nevstřebáme dostatek, riskujeme anémii. Pokud ho však vstřebáme příliš, můžeme tím zvýšit své riziko kolorektálního karcinomu, srdečního onemocnění, infekce, neurodegenerativních poruch a zánětlivých stavů. Další problémy, které mohou být spojeny s vysokým příjmem železa, zahrnují Alzheimerovu chorobu, Parkinsonovu chorobu, artritidu a cukrovku.
Protože lidské tělo nemá žádný mechanismus, jak se zbavit přebytečného železa, je stvořeno tak, aby jeho vstřebávání mohlo do velké míry samo regulovat. Pokud jsou naše zásoby železa nízké, naše střeva podporují vstřebávání železa. Pokud máme naopak železa dostatek, naše střevo blokuje vstřebávání železa, aby stav udrželo v rovnováze. Jenže tento mechanismus funguje pouze s hlavním zdrojem železa v lidské stravě, železem pocházejícím z rostlinných potravin. Náš trávicí systém nedokáže regulovat železo z požité krve – tzv. hemové železo. Železo z živočišných potravin dokáže proniknout střevní bariérou i tehdy, kdy ho už v těle máme příliš mnoho. Nemáme nad ním kontrolu.
Někteří se dokonce domnívaní, že přetížení železem může být důvodem, proč je konzumace masa spojována se zvýšeným rizikem rakoviny prsu. Železo je prooxidant a může vyvolat oxidační stres a poškození DNA. „Vysoký příjem železa ve vyspělých společnostech může vést k fyziologickému stavu přetížení železem u postmenopauzálních žen, které se ho již každý měsíc nezbavují pomocí menstruace. Nadbytečné množství železa v těle podporuje tvorbu volných radikálů, oxidaci tuků a poškození DNA. Může také přispět ke karcinogenezi prsu (rozvoji rakoviny) nezávisle nebo ve spolupráci s dalšími karcinogeny.“
Pouze lidé s potvrzenou diagnózou anémie z nedostatku železa v těle by měli vzít v úvahu doplňování železa pomocí doplňků stravy. A i tehdy to může s sebou nést určitá rizika. Nedávná studie u žen užívajících doplňky stravy s železem odhalila výrazný nárůst oxidativního stresu. Než si půjdete pro doplňky stravy s železem, doporučil bych vám napřed s lékařem prodiskutovat možnost zkusit problém vyřešit jen s pomocí stravy. Můžete jíst hodně zdravých potravin bohatých na železo, jako je cizrna a dýňová semínka. Vstřebávání rostlinného železa můžete podpořit tím, že tyto potraviny budete jíst s bohatými zdroji vitamínu C: tropickým ovocem, brokolicí, paprikou a podobně. Zároveň je vhodné vyhýbat se pití čaje a kávy při jídle; tyto nápoje mohou totiž zhoršovat vstřebávání železa.
Vzhledem k tomu, že organické kyseliny, jako je vitamin C, mohou zvýšit vstřebávání železa, společnost Coca Cola si nechala vyhotovit studii mající za cíl zjistit, jestli by i pití koly mohlo mít stejný účinek. Odpověď zní: Ne.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- Sharp PA. Intestinal iron absorption: regulation by dietary & systemic factors. Int J Vitam Nutr Res. 2010 Oct; 80(4-5):231-42.
- Geissler C, Singh M. Iron, Meat and Health . Nutrients. 2011 Mar; 3(3):283-316.
- West AR, Oates PS. Mechanisms of heme iron absorption: Current questions and controversies. World J Gastroenterol. 2008 Jul 14; 14(26):4101-10.
- Steele TM, Frazer DM, Anderson GJ. Systemic regulation of intestinal iron absorption. IUBMB Life. 2005 Jul; 57(7):499-503.
- Collings R, Fairweather-Tait SJ, Dainty JR, Roe MA. Low-pH cola beverages do not affect women's iron absorption from a vegetarian meal. J Nutr. 2011 May; 141(5):805-8.
Images thanks to Søren Niedziella and Thirteen Of Clubs via flickr. Images have been modified.