Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Napomáhají doplňky stravy s luteinem ke správnému fungování našeho mozku?
Avokáda, listová zelenina a doplňky stravy s luteinem a zeaxanthinem byly podrobeny testu na schopnost zlepšovat kognitivní funkci.
Tmavě zelená listová zelenina je nabitá mozkovým antioxidantem nazývaným lutein. Zvýšení příjmu listové zeleniny by mohlo být důležitou strategií, jak snížit riziko poruch zraku nebo kognitivních funkcí u široké veřejnosti. Lutein je převažujícím pigmentem potravinového původu nacházejícím se v oku i mozku. Není proto překvapující, že makulární pigment – koncentrace luteinu v centru oka nazývaném makula (žlutá skvrna) – byl dle výzkumu významně spojen s hladinami tohoto pigmentu v mozku. To může vysvětlit souvislost mezi pozorovaným množstvím těchto pigmentů v zadní části oka a kognitivními funkcemi lidí. Předpokládá se, že ochranný účinek na nervovou soustavu je možný díky silným antioxidačním a protizánětlivým vlastnostem těchto látek.
Vztah mezi luteinem, zeaxanthinem (další pigment z listové zeleniny) a vizuálním i kognitivním zdraví po celou dobu života je přesvědčivý. Nicméně naše poznatky pramení z observačních studií, ve kterých pozorujete vyšší hladiny luteinu u lidí s lepšími mozkovými funkcemi. Dokud to nepodrobíme testování, nebudeme vědět, jestli jde o příčinu a následek. Mohly by být doplňky stravy s luteinem a zeaxanthinem použity jako součást pokusné úpravy životosprávy, která by vedla ke zlepšení mozkových funkcí a zároveň ke snížení rizika rozvoje demence? Důvodem, proč jsou všichni z této možnosti tak nadšení, jsou nadějné vědecké poznatky z očních zdravotních studií, které dokonce přesvědčily mnoho očních lékařů, aby lidem začali doporučovat zvyšovat svůj příjem luteinu a zeaxantinu. Důvodem má být snaha předcházet a léčit makulární degeneraci, nejčastější příčinu ztráty zraku související s věkem. Nemusíte však užívat pilulky. Když lidem do jídelníčku přidáte 60 gramů špenátu každý den po dobu 1 měsíce (60 gramů je zhruba 1/5 balíčku mraženého špenátu o hmotnosti 280 gramů), může to výrazně zvýšit množství makulárního pigmentu u většiny lidí.
Neprospěje to jenom nemocným očím. Randomizovaná, placebem kontrolovaná studie zjistila, že tyto zelené dobroty mohou zlepšit rychlost zpracovávání vizuálních podnětů u mladých a zdravých lidí. Příkladem je, když se snažíte odpálit rychle letící míček v baseballu a vaše tělo musí začít reagovat ještě předtím, než míček vědomě zaregistrujete. Pokud jde o praktické přínosy mimo hlavní sportovní ligy, může jít například o zlepšení vizuálních schopností při řízení vozu. Dobře, ale co ty kognitivní (poznávací) funkce?
Randomizovaná, dvojitě zaslepená a placebem kontrolovaná studie na dospělých lidech, průměrný věk 73 let. Dostali dávku odpovídající půlce šálku vařené kapusty nebo celého šálku vařeného špenátu denně. Účastníci se dočkali významného zlepšení v kognitivních funkcích, ve srovnání s lidmi přiřazenými k užívání placeba.
Může to dokonce fungovat u mladých dospělých lidí. Zde byl průměrný věk 21 let. Denní doplňování stejného množství luteinu a zeaxanthinu nejenže zesílilo vrstvu makulárního pigmentu, ale také vedlo k významnému zlepšení funkcí mozku: prostorová paměť, schopnost uvažovat a komplexní pozornost.
Pokoušeli se někdy testovat celou potravinu? Je těžké přimět Američany, aby každý den jedli listovou zeleninu. Není však tak těžké přimět je jíst guacamole (avokádové pyré). Tato studie testovala účinky konzumace avokáda na kognitivní funkce. Šestiměsíční randomizovaná a kontrolovaná studie. Co dostávala kontrolní skupina? Účastníci jedli buď jedno avokádo denně nebo bramboru nebo šálek cizrny. Lidem v avokádové skupině se významně zlepšily kognitivní funkce. Ovšem ke zklamání Avocado Board si polepšila i bramborová a cizrnová skupina. Takové už jsou problémy s použitím zdravého placeba. Možná měli použít ledový salát nebo tak něco.
A co dopad na kognitivní funkce u těch, kteří by to nejvíce ocenili, tedy u pacientů s Alzheimerovou chorobou? Jejich zrak se zlepšil, to je dobrá zpráva, ale v kognitivních funkcích nenastaly žádné významné změny. Je možné, že konzumace celých potravin, například tmavě zelené listové zeleniny, by mohla fungovat lépe než jen pigmenty ve formě pilulky.
Ano, oxidace a záněty se jeví jako klíčové prvky vzniku Alzheimerovy choroby a makulární degenerace, ale ani jedno z těchto onemocnění se nezdá být zvláště citlivé vůči léčbě v pozdním stádiu. Proto je prevence klíčová. Snižovat oxidaci a zánět v nejranějším stádiu může být našim nejslibnějším přístupem.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- Erdman JW, Smith JW, Kuchan MJ, et al. Lutein and Brain Function. Foods. 2015;4(4):547-564.
- Johnson EJ. Role of lutein and zeaxanthin in visual and cognitive function throughout the lifespan. Nutr Rev. 2014;72(9):605-12.
- Renzi LM, Dengler MJ, Puente A, Miller LS, Hammond BR. Relationships between macular pigment optical density and cognitive function in unimpaired and mildly cognitively impaired older adults. Neurobiol Aging. 2014;35(7):1695-9.
- Hammond BR, Johnson EJ, Russell RM, et al. Dietary modification of human macular pigment density. Invest Ophthalmol Vis Sci. 1997;38(9):1795-801.
- Chew EY, Clemons TE, Sangiovanni JP, et al. Secondary analyses of the effects of lutein/zeaxanthin on age-related macular degeneration progression: AREDS2 report No. 3. JAMA Ophthalmol. 2014;132(2):142-9.
- Yao Y, Qiu QH, Wu XW, Cai ZY, Xu S, Liang XQ. Lutein supplementation improves visual performance in Chinese drivers: 1-year randomized, double-blind, placebo-controlled study. Nutrition. 2013;29(7-8):958-64.
- Bovier ER, Hammond BR. A randomized placebo-controlled study on the effects of lutein and zeaxanthin on visual processing speed in young healthy subjects. Arch Biochem Biophys. 2015;572:54-57.
- Hammond BR, Renzi-hammond LM. Perspective: A Critical Look at the Ancillary Age-Related Eye Disease Study 2: Nutrition and Cognitive Function Results in Older Individuals with Age-Related Macular Degeneration. Adv Nutr. 2016;7(3):433-7.
- Chew EY, Clemons TE, Agrón E, et al. Effect of Omega-3 Fatty Acids, Lutein/Zeaxanthin, or Other Nutrient Supplementation on Cognitive Function: The AREDS2 Randomized Clinical Trial. JAMA. 2015;314(8):791-801.
- Nolan JM, Loskutova E, Howard A, et al. The impact of supplemental macular carotenoids in Alzheimer's disease: a randomized clinical trial. J Alzheimers Dis. 2015;44(4):1157-69.
- Hammond BR, Miller LS, Bello MO, Lindbergh CA, Mewborn C, Renzi-hammond LM. Effects of Lutein/Zeaxanthin Supplementation on the Cognitive Function of Community Dwelling Older Adults: A Randomized, Double-Masked, Placebo-Controlled Trial. Front Aging Neurosci. 2017;9:254.
- Scott TM, Rasmussen HM, Chen O, Johnson EJ. Avocado Consumption Increases Macular Pigment Density in Older Adults: A Randomized, Controlled Trial. Nutrients. 2017;9(9).
- Renzi-hammond LM, Bovier ER, Fletcher LM, et al. Effects of a Lutein and Zeaxanthin Intervention on Cognitive Function: A Randomized, Double-Masked, Placebo-Controlled Trial of Younger Healthy Adults. Nutrients. 2017;9(11).
Image credit: Anna via Adobe Stock Photos. Image has been modified. Motion graphics by Avocado Video