Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Nejlepší dieta pro léčbu ulcerózní kolitidy
Rostlinná strava může být z 98 % účinná při udržování remise u pacientů s ulcerózní kolitidou, čímž překonává ostatní léčebné postupy.
Jednou z nejčastějších otázek, kterou lékaři léčení pacienti se zánětlivým střevním onemocněním (IBD) dostávají, je, zda může změna stravy pozitivně ovlivnit průběh jejich onemocnění. Tradičně jsme odpovídali, že nemáme tušení, ale to se nyní může změnit vzhledem k důkazům, že sirovodík může hrát roli při ulcerózní kolitidě. A protože aminokyseliny obsahující síru, které jsou koncentrovány v mase, způsobují zvýšení hladiny tohoto plynu ze zkažených vajec v tlustém střevě, možná bychom měli maso vysadit. Víte, živočišné bílkoviny nejsou spojeny jen se zvýšeným rizikem, že onemocníte inflačním střevním onemocněním, ale také s relapsy IBD, když už onemocnění máte.
To se objevilo nedávno. Protože koncept IBD jako onemocnění způsobeného životním stylem, které je zprostředkováno především západní stravou, není široce uznáván, analýza stravy ve sledovaném období po stanovení diagnózy ve vztahu k relapsu zánětlivého střevního onemocnění byla ignorována. To však již neplatí. Pacienti s ulcerózní kolitidou v remisi a jejich jídelníček byli sledováni po dobu jednoho roku, aby se zjistilo, které potraviny souvisejí s tím, že se krvavý průjem vrací. A nejsilnější vztah mezi stravovacím faktorem a zvýšeným rizikem recidivy byl v této studii pozorován u vysokého příjmu masa.
Co když necháte lidi snížit příjem aminokyselin obsahujících síru tím, že snížíte spotřebu živočišných produktů? Vyzkoušeli to na čtyřech pacientech s ulcerózní kolitidou a bez jakékoli změny léků u nich došlo k asi čtyřnásobnému zlepšení řídké stolice. Ve skutečnosti se cítili o tolik lépe, že nepovažovali za etické zkoušet je měnit zpět. Vzhledem k tomu, že aminokyseliny obsahující síru jsou primárním zdrojem síry v potravě, znamená „nízkosirná“ dieta v podstatě přechod od typické stravy s vysokým obsahem živočišných bílkovin a tuků a nízkým obsahem fitru k více rostlinné stravě. Západní strava je prozánětlivá a rostlinná strava je protizánětlivá.
Podívejme se, co dokáže léčba rostlinnou stravou po vzniku ulcerózní kolitidy během nízkosacharidové redukční diety. Šestatřicetiletý muž při nízkosacharidové dietě zhubl 13 kilogramů, ale zároveň přišel o zdraví, byla mu diagnostikována ulcerózní kolitida. Nasadil však dietu zaměřenou na celozrnné rostlinné potraviny a puf - příznaky se vyřešily bez léků. Dobře, ale to je jen jeden případ. Kazuistiky jsou jen jako oslavné anekdoty. Hodnota kazuistik spočívá v tom, že dokáží inspirovat vědce k tomu, aby je vyzkoušeli, a přesně to udělali.
Dosud nikdy nebyla publikována studie zaměřená na využití rostlinné stravy při léčbě ulcerózní kolitidy, až nyní. Vzhledem k tomu, že nedostatek vhodné stravy je největším problémem, s nímž se současná léčba zánětlivých střevních onemocnění potýká, a považuje je za onemocnění způsobené životním stylem, jehož příčinou je především naše všežravá strava, skupina japonských gastroenterologů již více než deset let poskytuje rostlinnou stravu všem pacientům s IBD a publikuje mimořádné výsledky - mnohem lepší, než jaké byly doposud uvedeny v lékařské literatuře jinde. V jednom z prvních videí, které se objevilo na webu NutritionFacts.org, jsem představil některé z jejich prvních výsledků, u nichž bylo zjištěno, že jsou účinné při udržování remise Crohnovy choroby o 100 % po jednom roce a o 90 % po dvou letech. Jak je to tedy s rostlinnou stravou pro prevenci relapsu u ulcerózní kolitidy?
Edukační hospitalizace znamenala přivést pacienty do nemocnice ke kontrole jejich stravy a poučit je o výhodách rostlinné stravy, aby byli více motivováni v ní pokračovat i doma. U většiny pacientů - přibližně u tří čtvrtin - došlo během hospitalizace ke zlepšení, například k vymizení nebo snížení krvavé stolice. Fantastické!
Dobře, ale teď přijde ta opravdu vzrušující část. Poté sledovali pacienty po dobu pěti let a 81 procent z nich dokázalo zůstat v remisi po celou dobu a 98 procent dokázalo udržet nemoc na uzdě alespoň po dobu jednoho roku. To se vymyká ostatním léčebným postupům. Tato míra recidivy je mnohem nižší, než jaká byla zaznamenána u léků. Při konvenční léčbě podle jiných studií recidivuje asi polovina onemocnění, zatímco u těch, kteří se naučili zdravěji jíst, to byla jen 2 procenta.
Rostlinná strava se již dříve ukázala jako účinná jak v aktivním, tak v klidovém stadiu Crohnovy choroby. Současná studie ukázala, že rostlinná strava je účinná také v aktivním i klidovém stadiu ulcerózní kolitidy. A tak provedli další studii na ještě vážněji postižených případech s aktivním onemocněním a zjistili totéž, daleko překonávající konvenční farmakologickou léčbu. Lidé se cítili o tolik lépe, že ještě po šesti letech jedli více rostlinné stravy. Vědci dospěli k závěru, že rostlinná strava je účinná při léčbě ulcerózní kolitidy, aby se zabránilo recidivě.
Proč? Inu, rostlinná strava je bohatá na vlákninu, která vyživuje naše dobré střevní brouky. To by mohlo částečně vysvětlovat, proč rostlinná strava předchází řadě chronických onemocnění. A právě to můžeme pozorovat u zánětlivých střevních onemocnění, což naznačuje, že nahrazení všežravé stravy rostlinnou stravou je správný přístup.
Je to jako používat rostlinnou stravu k léčbě příčiny srdečních onemocnění, našeho zabijáka číslo 1. Je to nejen bezpečnější a levnější, ale také to lépe funguje. U rostlinné stravy nebyly zaznamenány žádné nežádoucí vedlejší účinky. Porovnejme to s vedlejšími účinky imunosupresiv používaných při ulcerózní kolitidě, jako je cyklosporin. Mezi nežádoucí účinky patří… (seznam nežádoucích účinků, viz video v čase 5:27).
A nyní máme ještě dražší léky, které stojí asi 60 000 dolarů ročně (to je 5 000 dolarů měsíčně), a dokonce ani příliš nefungují, s klinickou remisí v jednom roce jen asi 17 až 34 procent. A místo toho, aby neměly žádné nežádoucí vedlejší účinky, mohou vám způsobit mrtvici. Mohou vám způsobit srdeční selhání. Mohou vám dokonce způsobit rakovinu, včetně vzácného typu rakoviny, která často končí smrtí. Nebo co třeba závažné onemocnění mozku známé jako progresivní multifokální leukoencefalopatie, které vás může zabít a na které není známa žádná léčba ani lék? Ano, ano, zvýšené riziko úmrtí, ale už jsme se zmínili o tom, jak hezká a malá byla pilulka a snadno otevíratelná lahvička?
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- Tilg H, Kaser A. Diet and relapsing ulcerative colitis: Take off the meat? Gut. 2004;53(10):1399-401.
- Andersen V, Olsen A, Carbonnel F, Tjønneland A, Vogel U. Diet and risk of inflammatory bowel disease. Dig Liver Dis. 2012;44(3):185-94.
- Chiba M, Nakane K, Takayama Y, et al. Development and application of a plant-based diet scoring system for Japanese patients with inflammatory bowel disease. Perm J. 2016;20(4):16-019.
- Jowett SL, Seal CJ, Pearce MS, et al. Influence of dietary factors on the clinical course of ulcerative colitis: A prospective cohort study. Gut. 2004;53(10):1479-84.
- Roediger WE. Decreased sulphur aminoacid intake in ulcerative colitis. Lancet. 1998;351(9115):1555.
- Teigen LM, Geng Z, Sadowsky MJ, Vaughn BP, Hamilton MJ, Khoruts A. Dietary factors in sulfur metabolism and pathogenesis of ulcerative colitis. Nutrients. 2019;11(4):931.
- Chiba M, Ishii H, Komatsu M. Recommendation of plant-based diets for inflammatory bowel disease. Transl Pediatr. 2019;8(1):23-7.
- Chiba M, Tsuda S, Komatsu M, Tozawa H, Takayama Y. Onset of ulcerative colitis during a low-carbohydrate weight-loss diet and treatment with a plant-based diet: A case report. Perm J. 2016;20(1):80-4.
- Chiba M, Nakane K, Tsuji T, et al. Relapse prevention in ulcerative colitis by plant-based diet through educational hospitalization: A single-group trial. Perm J. 2018;22:17-167.
- Chiba M, Nakane K, Tsuji T, et al. Relapse prevention by plant-based diet incorporated into induction therapy for ulcerative colitis: A single-group trial. Perm J. 2019;23:18-220.
- Mayo Clinic. Cyclosporine (oral route): Description and brand names. September 1, 2020.
- Milev S, DiBonaventura MD, Quon P, et al. An economic evaluation of tofacitinib for the treatment of moderately-to-severely active ulcerative colitis: Modeling the cost of treatment strategies in the United States. J Med Econ. 2019;22(9):859-68.
- Milev S, DiBonaventura MD, Quon P, et al. An economic evaluation of tofacitinib for the treatment of moderately-to-severely active ulcerative colitis: Modeling the cost of treatment strategies in the United States. Supplementary Info. J Med Econ. 2019;22(9):859-68.
- Farrell RJ. Biologics beyond anti-TNF agents for ulcerative colitis - efficacy, safety, and cost? N Engl J Med. 2019;381(13):1279-81.
- REMICADE.
- Simponi.
- HUMIRA.
- Entyvio.
- Xeljanz.