Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Nejzdravější přírodní zdroj jódu
Nejlepší rostlinný zdroj jódu. Kolik nori, dulse nebo arame přibližně odpovídá doporučené denní dávce jódu?
Mléko dodává čtvrtinu až polovinu denní potřeby jódu ve Spojených státech, ačkoli mléko samo o sobě obsahuje málo jódu. Obsah jódu v mléce je dán především faktory, jako je použití dezinfekčních prostředků na struky s obsahem jódu. Zdá se, že zbytky jódu v mléce pocházejí především z kontaminace povrchu struků. Savice jsou postřikovány nebo máčeny dezinfekčními prostředky betadinového typu a jód se do mléka prostě vyluhuje.
Škoda, že většina rostlinných mlék na trhu není také obohacena jódem. Obohacené sójové mléko je z rostlinných mlék asi nejzdravější, ale i kdyby bylo obohacené jódem, jak je to s vlivem sóji na funkci štítné žlázy? Je zvláštní, že když jsem hledal v lékařské literatuře o sóji a štítné žláze, objevila se tato studie. Nákladově efektivní způsob, jak vyškolit rezidenty k provádění biopsií štítné žlázy. Stačí přiložit ultrazvukovou sondu přímo nahoru a jít na věc. Ukázalo se, že na ultrazvuku vypadá štítná žláza hodně jako tofu.
Každopádně myšlenka, že sója může mít vliv na funkci štítné žlázy, vznikla před více než osmi desetiletími, kdy bylo pozorováno výrazné zvětšení štítné žlázy u potkanů krmených syrovou sójou, ačkoli pozorování, že lidé žijící v asijských zemích konzumují sójové potraviny po staletí bez znatelných tyreotoxických účinků, jistě naznačuje jejich bezpečnost. Podstatné je, že u lidí, kteří mají normální funkci štítné žlázy, se nezdá být problémem. Sójové potraviny však mohou inhibovat perorální absorpci Synthroidu, léků na náhradu hormonů štítné žlázy, ale to dělají všechny potraviny. Proto pacientům říkáme, aby je užívali nalačno. Musíte však také přijímat dostatek jódu, takže pro konzumenty sójových potravin může být obzvláště důležité, aby se ujistili, že jejich příjem jódu je dostatečný.
Jaký je nejlepší způsob získávání jódu? Ti, kteří používají kuchyňskou sůl, se ujistěte, že je jodizovaná. V současné době obsahuje jód pouze polovina prodávané kuchyňské soli a sůl používaná ve zpracovaných potravinách obvykle není jodizovaná. V ideálním případě bychom samozřejmě neměli přidávat žádnou sůl. Sůl ve stravě představuje nebezpečí pro veřejné zdraví. Myslíte si, že je tento nadpis trochu přehnaný? Sůl ve stravě je rizikovým faktorem smrti na planetě Zemi č. 1. Ročně kvůli ní umírají více než tři miliony lidí - což je dvakrát horší než nejíst zeleninu.
Jaký je tedy nejlepší zdroj jódu? Mořská zelenina! Trochu jódu můžete tu a tam získat z celé řady potravin, ale zdaleka nejkoncentrovanějším zdrojem jsou mořské řasy, které obsahují až téměř 2 000 procent denní dávky v pouhém jednom gramu (což je jako váha kancelářské sponky).
Vzhledem k tomu, že se jód ve velké míře ukládá ve štítné žláze, lze jej bezpečně konzumovat přerušovaně, což znamená, že jej nemusíte přijímat každý den, což činí použití mořských řas v řadě potravin atraktivní a občasný příjem mořských řas dostatečný k zajištění dostatku jódu. Některé mořské řasy je však třeba užívat s opatrností kvůli příliš vysokému obsahu jódu, např. mořské řasy. Příliš mnoho jódu může způsobit hypertyreózu, tedy hyperaktivní štítnou žlázu. U jedné ženy se díky užívání pouhých dvou tablet denně obsahujících mořské řasy objevil zrychlený srdeční tep, nespavost, úzkost a úbytek na váze.
V minulém videu jsem si všiml, že průměrná hladina jódu v moči veganů je nižší než ideální hodnoty, ale jeden vegan konzumující kelp měl koncentraci jódu v moči vyšší než 9 000 mcg/litr. Adekvátní příjem je, když vymočíte 100-199 mcg/litr. Nadměrný příjem jódu je, když překročíte 300 mcg/litr, a 9 437 mcg/litr je příliš mnoho.
Doporučený průměrný denní příjem je 150 mcg/den pro netěhotné a nekojící dospělé osoby a denně bychom se mohli chtít držet pod 600 mcg/den, zatímco polévková lžíce mořských řas může obsahovat 2000 mcg. Od mořských řas bych se držel dál, protože jich obsahují příliš mnoho, a od hijiki bych se držel dál, protože obsahuje příliš mnoho arsenu. Zde je uvedeno, kolik běžných přípravků z mořských řas by vám mělo poskytnout přibližnou denní dávku: dva listy nori, které můžete doslova jen tak okusovat jako svačinu, jako to dělám já; jedna čajová lžička vloček dulse, které si můžete jen tak nasypat na cokoli; jedna čajová lžička sušené arame, která se skvěle hodí do polévek; nebo jedna polévková lžíce salátu z mořských řas.
Pokud je jód koncentrován v mořských potravinách, vyvstává otázka, jak mohli raní hominini žijící v kontinentálních oblastech pokrýt svou potřebu jódu. Tady se dozvíte, jak to dělají bonobové, možná naši nejbližší příbuzní. Při návštěvách bažin se všichni živí vodními bylinami.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- van der Reijden OL, Zimmermann MB, Galetti V. Iodine in dairy milk: Sources, concentrations and importance to human health. Best Pract Res Clin Endocrinol Metab. 2017;31(4):385-95.
- Flachowsky G, Franke K, Meyer U, Leiterer M, Schöne F. Influencing factors on iodine content of cow milk. Eur J Nutr. 2014;53(2):351-65.
- Castro SI, Berthiaume R, Robichaud A, Lacasse P. Effects of iodine intake and teat-dipping practices on milk iodine concentrations in dairy cows. J Dairy Sci. 2012;95(1):213-20.
- Ma W, He X, Braverman L. Iodine content in milk alternatives. Thyroid. 2016;26(9):1308-10.
- Ferruzzi MG, Tanprasertsuk J, Kris-Etherton P, Weaver CM, Johnson EJ. Perspective: The role of beverages as a source of nutrients and phytonutrients. Adv Nutr. 2020;11(3):507-23.
- Messina M, Redmond G. Effects of soy protein and soybean isoflavones on thyroid function in healthy adults and hypothyroid patients: A review of the relevant literature. Thyroid. 2006;16(3):249-58.
- Zhang YF, Li H, Wang XM. Technical Report: A cost-effective, easily available tofu model for training residents in ultrasound-guided fine needle thyroid nodule targeting punctures. Korean J Radiol. 2019;20(1):166-70.
- Tonstad S, Jaceldo-Siegl K, Messina M, Haddad E, Fraser GE. The association between soya consumption and serum thyroid-stimulating hormone concentrations in the Adventist Health Study-2. Public Health Nutr. 2016;19(8):1464-70.
- Liwanpo L, Hershman JM. Conditions and drugs interfering with thyroxine absorption. Best Pract Res Clin Endocrinol Metab. 2009;23(6):781-92.
- Patel A, et al. Iodine deficiency: Iodine content is low or absent in some US multivitamin and prenatal vitamin brands. Clin Thyroidol. 2019;12(5):3-4.
- Neal B. Dietary salt is a public health hazard that requires vigorous attack. Can J Cardiol. 2014;30(5):502-6.
- Shaldon S, Vienken J. Salt, the neglected silent killer. Semin Dial. 2009;22(3):264-6.
- GBD 2017 Diet Collaborators. Health effects of dietary risks in 195 countries, 1990-2017: A systematic analysis for the Global Burden of Disease Study 2017. Lancet. 2019;393(10184):1958-72.
- Choudhry H, Nasrullah M. Iodine consumption and cognitive performance: Confirmation of adequate consumption. Food Sci Nutr. 2018;6(6):1341-51.
- Combet E. 42 - Iodine status, thyroid function, and vegetarianism. In: Mariotti F, ed. Vegetarian and Plant-Based Diets in Health and Disease Prevention. Academic Press; 2017:769-90.
- Gherbon A, Frandes M, Lungeanu D, Nicula M, Timar R. Transient Hyperthyroidism following the ingestion of complementary medications containing kelp seaweed: A case-report. Medicine (Baltimore). 2019;98(37):e17058.
- Leung AM, Lamar A, He X, Braverman LE, Pearce EN. Iodine status and thyroid function of Boston-area vegetarians and vegans. J Clin Endocrinol Metab. 2011;96(8):E1303-7.
- Herrick KA, Perrine CG, Aoki Y, Caldwell KL. Iodine status and consumption of key iodine sources in the U.S. population with special attention to reproductive age women. Nutrients. 2018;10(7):874.
- Institute of Medicine. Dietary Reference Intakes: The essential guide to nutrient requirements. Washington, DC: The National Academies Press; 2006.
- European Food Safety Authority (EFSA). Overview on tolerable upper intake levels as derived by the Scientific Committee on Food (SCF) and the EFSA Panel on dietetic products, nutrition and allergies (NDA). Parma, Italy: EFSA. 2018:1-4.
- Teas J, Pino S, Critchley A, Braverman LE. Variability of iodine content in common commercially available edible seaweeds. Thyroid. 2004;14(10):836-41.
- Hohmann G, Ortmann S, Remer T, Fruth B. Fishing for iodine: What aquatic foraging by bonobos tells us about human evolution. BMC Zool. 2019;4:5.