Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Není maso jako maso
Jelikož chronický zánět doprovází mnoho zhoubných procesů v těle a nasycený tuk zjevně povzbuzuje endotoxickou zánětlivou reakci na živočišné potraviny, vědci se rozhodli zjistit, jestli by maso divokých zvířat obstálo jako zdravější volba.
Existují důkazy o souvislosti mezi mírnou formou systémového zánětu a řadou chronických onemocnění. Tento stav je někdy označován jako „metainflammation“ či mírný chronický zánět. „Je známo, že obezita souvisí s touto formou zánětu,“ ačkoli tento nedávno publikovaný článek uvádí, že obezita je spíše signálem hrozícího nebezpečí.
Mírná forma zánětu ukazuje na většinu, ne-li všechny formy chronických onemocnění. Co ale tento zánět vyvolává? Může to být některý z následujících faktorů: znečištění ovzduší, stoupající úrovně CO2, ale také pasivní kouření, sedavý životní styl či přehnaná aktivita, například vysoká námaha u maratónských běžců, nadměrná konzumace alkoholu, kalorií, rychlé občerstvení, západní strava, nasycené a transmastné kyseliny, málo vlákniny, příliš mnoho cukru, masa a soli.
Všimněte si však, že se zmiňuje i maso domácích zvířat. Je maso volně žijících zvířat zdravější? Jedna studie srovnávající maso bažantů divokých a chovaných v zajetí ukazuje, že u chovaných ptáků je výrazně více nasycených tuků, což je jedna z komponent, které se uplatňují jako spouštěče postprandiální (tzn. vzniklé po jídle), masem vyvolané zánětlivé reakce, a to díky zánětlivému působení nasycených tuků. Maso volně žijících zvířat je tedy tou zdravější variantou.
Ale teprve nedávno jsme získali skutečný důkaz. Skupina australských vědců hodnotila výskyt zánětů v souvislosti s konzumací masa, konkrétně masa domácích zvířat, a to ve srovnání se záněty, které vznikaly konzumací klokaního masa. Hodnotili tři prozánětlivé působky: TNF (faktor nádorové nekrózy), interleukin 6 a C-reaktivní protein. U běžného masa byly hodnoty následující: zde vidíme křivku po první hodině, zde pak dvě hodiny po jídle. Nijak nás nepřekvapuje, co živočišný tuk působí. Ale tady je klokaní maso. Rovněž vyvolává mírnou formu chronického zánětu, ale ne stejnou měrou jako maso zakoupené v obchodě.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- Arya F, Egger S, Colquhoun D, Sullivan D, Pal S, Egger G. Differences in postprandial inflammatory responses to a 'modern' v. traditional meat meal: a preliminary study. Br J Nutr. 2010 Sep;104(5):724-8.
- Egger G, Dixon J. Non-nutrient causes of low-grade, systemic inflammation: support for a 'canary in the mineshaft' view of obesity in chronic disease. Obes Rev. 2011 May;12(5):339-45.
- Tucak Z, Skrivanko M, Posavcević S, Periskić M, Bosković I, Jumić V. Influence of keeping pheasants in captivity vs. nature on the biological value of meat and its use in human nutrition. Coll Antropol. 2008 Sep;32(3):959-62.
Images thanks to Donkey shot via Wikimedia Commons; Heike Katthagen; and Robert tdc via flickr.