Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Nové poznatky o bylinných čajích: kopřiva a rooibos
Bylinný čaj rooibos může snižovat hladinu stresu potlačením funkce nadledvin. Kopřivový bylinný čaj je bohatý na minerály, ale může mít estrogenní vedlejší účinky.
Rooibos, neboli červený čaj, je dle výpovědí některých lidí schopen zmírnit příznaky stresu. Rooibos však neobsahuje žádnou z fytoživin příznivě ovlivňujících náladu, které jsou zodpovědné za uklidňující a protistresové účinky pití zeleného čaje. Proč se tedy někteří lidé cítí po vypití červeného čaje uvolněněji?
Vědci nedávno zjistili, že buňky nadledvinek v Petriho misce za přítomnosti červeného čaje vytvářejí asi 4x méně steroidních hormonů. Ano, to by klidně mohlo přispět „k odeznění nepříznivých účinků pociťovaných při zvýšených hladinách stresových hormonů,“ pokud by se tedy tato schopnost potvrdila i ve skutečném životě. Ovšem ten účinek byl tak silný, že se obávali, aby rooibos náhodou neovlivňoval i tvorbu pohlavních hormonů. Při testování na „lidských pokusných subjektech“ se však tato obava nepotvrdila.
To se však nedá říci o kopřivovém čaji. Kopřiva se používá k úlevě od příznaků zvětšené prostaty, jelikož posiluje tvorbu estrogenu. Pokud však ženy pijí příliš mnoho kopřivového čaje, může to u nich spustit laktaci. Kopřivy se často sbírají v divoké přírodě, takže je tu vždy riziko, že někdo místo kopřivy omylem utrhne třeba tuto rostlinu. Vy pak můžete dostat otravu atropinem, protože jste si mysleli, že máte čaj z kopřivy, ale vypili jste také trochu čaje z rulíku zlomocného. Také není dobrý nápad konzumovat kopřivové listy čerstvé. Neříká se jí ostatně kopřiva žahavka pro nic za nic. Zde je zblízka zachyceno probodnutí pokožky žahavými chlupy kopřivy. To není něco, co byste chtěli mít zapíchnuté ve svém jazyku.
Kopřivový čaj je často vychvalován pro svůj vysoký obsah minerálních látek, což mi vždycky připadalo podivné. Je pravda, že vařením tmavě zelené listové zeleniny po dostatečně dlouhou dobu docílíte toho, že se část minerálů do vody vyluhuje. Kolik minerálních látek bychom však mohli získat pouhým popíjením bylinného čaje? To jsme nevěděli, protože to nebylo testováno – až do teď.
Výzkumníci porovnali obsah minerálů v kopřivovém, heřmánkovém, mátovém, třezalkovém a šalvějovém čaji. Vypadá to, že kopřivový čaj neobsahuje o mnoho více minerálů než kterýkoliv jiný. Možná jsou však všechny bohaté na minerály? Jeden šálek kopřivového čaje obsahuje stejné množství železa jako sušená meruňka (to je víc, než jsem čekal). Obsahuje také stejně zinku jako jedno dýňové semínko, stejně mědi jako jedna dvacetina žampiónu, stejně hořčíku jako čtyři arašídy a stejně vápníku jako jeden fík.
Souhlasím s vědci, že šálek bylinného čaje nemusí být zrovna významným zdrojem minerálů, ale zároveň není zanedbatelný. Listová zelenina a byliny mají tolik živin, že z nich můžete něco získat už jen pitím horké vody, ve které se několik minut máčely.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- T. Frank, G. Netzel, D. R. Kammerer, R. Carle, A. Kler, E. Kriesl, I. Bitsch, R. Bitsch, M. Netzel. Consumption of Hibiscus sabdariffa L. Aqueous extract and its impact on systemic antioxidant potential in healthy subjects. J. Sci. Food Agric. 2012 92(10):2207 - 2218
- S. Fernández-Arroyo, M. Herranz-López, R. Beltrán-Debón, I. Borrás-Linares, E. Barrajón-Catalán, J. Joven, A. Fernández-Gutiérrez, A. Segura-Carretero, V. Micol. Bioavailability study of a polyphenol-enriched extract from Hibiscus sabdariffa in rats and associated antioxidant status. Mol Nutr Food Res 2012 56(10):1590 - 1595
- J. Suliburska, K. Kaczmarek. Herbal infusions as a source of calcium, magnesium, iron, zinc and copper in human nutrition. Int J Food Sci Nutr 2012 63(2):194 - 198
- A. Scholey, L. A. Downey, J. Ciorciari, A. Pipingas, K. Nolidin, M. Finn, M. Wines, S. Catchlove, A. Terrens, E. Barlow, L. Gordon, C. Stough. Acute neurocognitive effects of epigallocatechin gallate (EGCG). Appetite 2012 58(2):767 - 770
- M. R. Safarinejad. Urtica dioica for treatment of benign prostatic hyperplasia: A prospective, randomized, double-blind, placebo-controlled, crossover study. J Herb Pharmacother 2005 5(4):1 - 11
- Z. Caliskaner, M. Karaayvaz, S. Ozturk. Misuse of a herb: Stinging nettle (Urtica urens) induced severe tongue oedema. Complement Ther Med 2004 12(1):57 - 58
- A. J. Cummings, M. Olsen. Mechanism of action of stinging nettles. Wilderness Environ Med 2011 22(2):136 - 139
- L. Schloms, K.-H. Storbeck, P. Swart, W. C. A. Gelderblom, A. C. Swart. The influence of Aspalathus linearis (Rooibos) and dihydrochalcones on adrenal steroidogenesis: Quantification of steroid intermediates and end products in H295R cells. J. Steroid Biochem. Mol. Biol. 2012 128(3 - 5):128 - 138
Images thanks to Jorge Rimblas, Tom Ellis, F. D. Richards, Leslie Seaton, JaBB, and Katherine via flickr; and Richardelainechambers, Simrandeep, Theornamentalist, and Benedikt.Seidl via Wikimedia