Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Piniový syndrom: Přetrvávající hořká chuť po některých piniových oříšcích
Proč některé piniové oříšky způsobují nepříjemnou pachuť v ústech, která může přetrvávat i několik týdnů?
Pesto si sám vyrábím nikoliv z tradičních piniových oříšků, ale z vlašských ořechů. A nejen proto, že jsou zdravější - mají 20x více polyfenolů - ale také kvůli záhadnému piniovému syndromu (PMS). A ne, není řeč o tom PMS, který vás napadl. Pro PMS, piniový syndrom, je typický jev, jehož označení se stalo mým oblíbeným slovem týdne: kakogeuzie, nepříjemná pachuť v ústech. Kakogeuzii může způsobit otrava těžkými kovy, toxiny z mořských plodů, některé výživové a neurologické poruchy a také konzumace špatných piniových oříšků. Piniový syndrom se projeví pár dní po snědení oříšků. V ústech začnete cítit přetrvávající kovovou nebo hořkou pachuť, která může setrvat i pár týdnů.
Máme tisíce nahlášených případů. Tepelná úprava na to nemá vliv. Možná je v některých druzích nejedlých piniových oříšků obsažen neidentifikovaný toxin? Z více než 100 různých druhů borovic tvoří jen 30 semínka, která lze považovat za jedlá.
Odborníci zanalyzovali vzorky piniových oříšků od zasažených lidí a zjistili, že všechny vzorky obsahovaly oříšky z borovice Armandovy, která není uváděna jako jedlá. Tento strom je obvykle jen zdrojem dřeva. Toto jsou ty dobré. A vedle ty špatné. Taková hádací hra. Dobré, špatné, dobré, dobré. Zcela potvrdit vinu borovice Armandovy však můžeme jen náležitým otestováním.
Výzkumníci podali dobrovolníkům 6-8 piniových oříšků z borovice Armandovy. Většina subjektů nikdy o piniovém syndromu neslyšela. A u všech se příznaky dostavily. Nevíme, co přesně v těchto oříšcích způsobuje tak zvláštní reakci. Víme jen, že bychom se měli držet dále od těchto druhů piniových oříšků.
Takže jaké druhy piniových oříšků najdeme v regálech našich obchodů? Zjevně všechny možné druhy, včetně těch spojených s piniovým syndromem. Dobré, dobré, dobré, špatné, dobré. Není divu, že i v USA byly zaznamenány stovky případů. Většina podezřelých oříšků měla vyznačený původ z Asie, ve většině případů z Číny.
Evropa proti tomu dokonce i zakročila a požadovala po Číně, aby jim přestala vozit jedovaté ořechy, což v roce 2011 splnila. Tato restrikce vývozu nejspíše vedla i ke snížení dovozu do USA, jelikož od roku 2012 jsme zaznamenali pokles nových případů. Vzácně ještě k potížím dochází, jak dokládá facebooková skupina „Damn You Pine Nuts“ (Zatracené pinie). Hlavním důvodem, proč jsem stvořil toto video, bylo zmírnit váš strach v případě, že by se vám to někdy stalo. Ačkoliv žádná ověřená léčba neexistuje, piniový syndrom je neškodný a odezní sám od sebe.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- Bolling BW, Chen CYO, McKay DL, Blumberg JB. Tree nut phytochemicals: composition, antioxidant capacity, bioactivity, impact factors. A systematic review of almonds, Brazils, cashews, hazelnuts, macadamias, pecans, pine nuts, pistachios and walnuts. Nutr Res Rev. 2011;24(2):244-75.
- Munk M. “Pine Mouth” Syndrome: Cacogeusia Following Ingestion of Pine Nuts (Genus: Pinus). An Emerging Problem? J Med Toxicol. 2010;6(2):158-9.
- Flesch F, Rigaux-Barry F, Saviuc P, et al. Dysgeusia following consumption of pine nuts: More than 3000 cases in France. Clin Toxicol. 2011;49(7):668-70.
- Destaillats F, Cruz-Hernandez C, Giuffrida F, Dionisi F, Mostin M, Verstegen G. Identification of the Botanical Origin of Commercial Pine Nuts Responsible for Dysgeusia by Gas-Liquid Chromatography Analysis of Fatty Acid Profile. J Toxicol. 2011;2011:316789.
- Zonneveld BJM. Pine nut syndrome: a simple test for genome size of 12 pine nut-producing trees links the bitter aftertaste to nuts of P. armandii Zucc. ex Endl. Plant Syst Evol. 2011;297:201-6.
- Ballin NZ. A trial investigating the symptoms related to pine nut syndrome. J Med Toxicol. 2012;8(3):278-80.
- Munk MD. Pine mouth (pine nut) syndrome: description of the toxidrome, preliminary case definition, and best evidence regarding an apparent etiology. Semin Neurol. 2012;32(5):525-7.
- Fardin-Kia AR, Handy SM, Rader JI. Characterization of pine nuts in the U.S. market, including those associated with "pine mouth", by GC-FID. J Agric Food Chem. 2012;60(10):2701-11.
- Kwegyir-Afful EE, Dejager LS, Handy SM, Wong J, Begley TH, Luccioli S. An investigational report into the causes of pine mouth events in US consumers. Food Chem Toxicol. 2013;60:181-7.