Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Pití čaje v dětském věku může zvyšovat riziko fluorózy
Konzumace zeleného čaje může pomoci s prevencí zubních kazů, ale nadměrná konzumace čaje může u dětí vést k dentální fluoróze, jelikož listy přirozeně obsahují větší množství fluoru.
Pokud jsou brusinky tak dobré, že dokáží zabránit bakteriím v močovém měchýři, aby se na něj přichytily, co takhle je využít i k tomu, aby nám bakterie neulpívaly i jinde?
No, existuje výzkum, provedený ve zkumavce, který naznačuje, že fytonutrienty z brusinek mohou snížit přilnavost bakterií H. pylori ke stěně žaludku, a proto by možná měly být užívány spolu s antibiotiky, aby usnadnily likvidaci této bakterie, která způsobuje žaludeční vředy. A co takhle zuby? Náš zubní plak se skládá z bakterií, které se drží na zubním povrchu, zejména se jedná o Streptococcus mutans. Víme, že ti, kteří mají rozdílné pitné návyky – ať už to je káva, čaj, obilná káva nebo víno, mají asi desetkrát méně těchto bakterií zubního plaku. Jelikož všechny tyto nápoje pocházejí z rostlin, možná že těmi bojovníky s plakem jsou právě rostlinné fytonutrienty. Pokud bakterie tvoří plak a způsobují kazy, nestačilo by jednoduše převalovat v ústech antibiotický roztok, ať už přírodní, nebo syntetický?
No, plošné odstranění všech bakterií bez ohledu na to, jestli jsou dobré, nebo špatné, má i své nevýhody. O těch jsem detailněji hovořil ve svém videu o antiseptických ústních vodách. Takže, nebylo by lepší zabránit špatným bakteriím, aby se na zubech uchytily?
Máme sice důkazy o tom, že brusinky mohou ovlivnit přilnavost bakterií na umělých zubech v Petriho misce, nejsou však jednoznačné. Zelený čaj také pomáhá předcházet kazům, což může být způsobeno tím, že rostlina čajovník má přirozeně vysoký obsah fluoridu. Mám také video o ženě, která si v důsledku pití až pěti tuctů šálků zeleného čaje za den, přivodila otravu fluoridem. Ale co takhle běžná spotřeba? V období vývoje zubů, které trvá do devíti let věku, se může u dětí, které byly vystaveny nadměrnému množství fluoridu, vyvinout dentální fluoróza – „skvrnité“ zabarvení zubní skloviny. Jedná se pouze o kosmetický problém, většinou jde jen o slabě bílé skvrny.
Fluoróza je však hlavním důvodem, proč EPA přehodnocuje nynější hladinu fluoru přidávaného do kohoutkové vody. V současné době je doporučená horní hranice 2 částice fluoridu na milion částic vody, maximálně jsou povoleny částice 4. Bylinné čaje byly v pořádku; naměřené hodnoty se pohybovaly stokrát pod touto hranicí. Avšak čaje s obsahem kofeinu překročily doporučený limit a čaje bez kofeinu překročily maximální povolený limit.
Mysleme však na to, že jde o limit pro vodu z vodovodu. Pití čaje by tedy mohlo představovat riziko pouze v případě, že by jej děti pily v průběhu dne jako svůj hlavní zdroj tekutin. Takže z hlediska důsledků pro zuby, děti, které pijí především pravý čaj jako svůj hlavní zdroj tekutin, mohou být ohroženy zubní fluorózou.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- S. Yoo, R. M. Murata, S. Duarte. Antimicrobial traits of tea- and cranberry-derived polyphenols against Streptococcus mutans. Caries Res. 2011 45(4):327 - 335
- H. Shmuely, O. Burger, I. Neeman, J. Yahav, Z. Samra, Y. Niv, N. Sharon, E. Weiss, A. Athamna, M. Tabak, I. Ofek. Susceptibility of Helicobacter pylori isolates to the antiadhesion activity of a high-molecular-weight constituent of cranberry. Diagn. Microbiol. Infect. Dis. 2004 50(4):231 - 235
- R. P. Allaker, C. W. I. Douglas. Novel anti-microbial therapies for dental plaque-related diseases. Int. J. Antimicrob. Agents 2009 33(1):8 - 13
- C. Signoretto, G. Burlacchini, F. Bianchi, G. Cavalleri, P. Canepari. Differences in microbiological composition of saliva and dental plaque in subjects with different drinking habits. New Microbiol. 2006 29(4):293 - 302
- A. Yamanaka, R. Kimizuka, T. Kato, K. Okuda. Inhibitory effects of cranberry juice on attachment of oral streptococci and biofilm formation. Oral Microbiol. Immunol. 2004 19(3):150 - 154
- Ryan L. Quock, James X. Gao, Jarvis T. Chan. Tea fluoride concentration and the pediatric patient. Food Chemistry 2012 130(3):615 - 617
- U.S. Environmental Protection Agency. 2010. Fluoride: Dose-Response Analysis For Non-cancer Effects.
Images thanks to Nicole Lee and Dozenist via Wikimedia