Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Polutanty ze zpomalovačů hoření a vývoj dítěte
PBDE (polybromované difenylethery) jsou látky zpomalující hoření, které se dostávají do potravin a mohou přispívat k poruchám pozornosti a kognitivních funkcí u dětí.
Nedávno byly zveřejněny výsledky studie CHAMACOS, Centra pro hodnocení zdravotního stavu matek a dětí v Salinas Valley v Kalifornii. Studie se zabývala vztahem mezi expozicí chemickým látkám zpomalujícím hoření v těhotenství a dětství a následným neurobehaviorálním vývojem.
Proč Kalifornie? Je to proto, že míra, do jaké jsou děti v Kalifornii vystaveny těmto chemikáliím, patří mezi nejvyšší na světě. Tyto látky jsou považovány za endokrinní disruptory a neurotoxiny.
Co vědci zjistili? Expozice těmto chemikáliím, jak v prenatálním, tak i dětském věku, byla spojena s horší pozorností, horší jemnou motorickou koordinací a sníženými rozumovými schopnostmi (zejména verbálním porozuměním) v době, kdy děti dosáhly školního věku. Tato dosud největší studie přispívá k rostoucímu množství důkazů, které naznačují, že PBDE (látky zpomalující hoření) mají nepříznivý dopad na neurobehaviorální vývoj dítěte.
A nežádoucí účinky mohou pokračovat až do dospívání, kdy opět ovlivňují motoriku a funkci štítné žlázy, a to je něco, co může pokračovat do dospělosti. Tyto chemické látky se dostanou do matky, poté do plodové vody, a pak do mateřského mléka. A čím víc je jich v mléce, tím horší následky to může mít na duševní vývoj dítěte.
Kojení je stále to nejlepší, ale jak se tyto ženy vůbec s těmito látkami dostaly do styku? Otázka zní: Pochází expozice převážně ze stravy nebo z prachu? Výzkumníci v Bostonu shromáždili vzorky mateřského mléka od 46 žen, které měly první dítě, odebrali vzorky prachu z jejich domovů a ptali se jich na jejich stravu. Zjistili, že na vině jsou patrně obě možnosti.
Ve stravě se jednalo o řadu produktů živočišného původu. To je v souladu s tím, co bylo nalezeno po celém světě. Například v Evropě se tyto chemické polutanty zpomalující hoření vyskytují převážně v rybách, mase a jiných živočišných produktech. Je to podobné tomu, co vidíte u dioxinů, ryb a jiných tučných potravin, kdy rostlinná strava nabízí nejnižší expozici. Pokud tomu tak je, mají vegetariáni v krvi nižší hladinu chemických znečišťujících látek zpomalujících hoření? Ano, vegetariáni měli hladinu těchto látek o 25 % nižší.
Zdálo se, že nejhorší je drůbež. Výzkumníci USDA srovnávali hladinu polutantů v různých masných výrobcích. Nejvyšší hladina byla zjištěna u kuřat a krůt, méně ve vepřovém, a ještě méně v hovězím. Kalifornská drůbež měla hladinu vůbec nejvyšší, což souvisí s přísnou regulací hořlavosti nábytku, ale není to tak, že by kuřata klovala do pohovky. Kuřata a krůty mohou být nepřímo vystaveny použití kalu z jímek na polích, kde se pěstují pícniny, znečištění vodních zdrojů, použití materiálů zpomalujících hoření v drůbežárnách, nebo neúmyslnému zapracování materiálu s retardéry hoření do podestýlky nebo krmiva drůbeže.
Ukázalo, že ryby mají nejvyšší celkové hodnoty, ale Američané nejedí velké množství ryb, tudíž ve Spojených státech k celkové zátěži tolik nepřispívají.
Zde je úroveň, kterou našli u masožroutů. A tady je množství nalezené v krevním oběhu vegetariánů. Abyste získali představu, nakolik k tomu přispívají kuřata, tady se umístili lidé, kteří jedli nadprůměrné množství drůbežího masa, ve srovnání s nižším, než je průměr.
Kde skončili vegani? Víme, že příjem mnoha dalších tříd znečišťujících látek pochází téměř výlučně z konzumace živočišných tuků ve stravě. Takže co když je ze stravy vyloučíte? U dioxinů to funguje. Hladina dioxinů u veganů bývá výrazně nižší než u obecné populace, ale jak je to se zpomalovači hoření?
Vegani jsou tady dole, a těch několik, kteří se stravují vegansky přibližně 20 let, se umístilo ještě níž. Tato tendence k tomu, že hladina chemikálií klesá tím více, čím déle se člověk živí vegetariánskou stravou, naznačuje, že potraviny živočišného původu mají podstatný vliv, ale povšimněte si, že se hladina nikdy nedostane na nulu, takže strava není jediným zdrojem.
Vědci USDA poznamenali, že v současné době v USA neexistují žádné regulační limity pro úroveň kontaminace potravy chemickými látkami zpomalujícími hoření, ale snížení úrovně zbytečných, persistentních toxických látek v naší stravě je jistě žádoucí.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- M F Miller, S M Chernyak, S E Domino, S A Batterman, R Loch-Caruso. Concentrations and speciation of polybrominated diphenyl ethers in human amniotic fluid. Sci Total Environ. 2012 Feb 15;417-418:294-8. doi: 10.1016/j.scitotenv.2011.11.088.
- B Eskenazi, J Chevrier, S A Rauch, K Kogut, K G Harley, C Johnson, C Trujillo, A Sjödin, A Bradman. In utero and childhood polybrominated diphenyl ether (PBDE) exposures and neurodevelopment in the CHAMACOS study. Environ Health Perspect. 2013 Feb;121(2):257-62. doi: 10.1289/ehp.1205597.
- M Kiciński, M K Viaene, E Den Hond, G Schoeters, A Covaci, A C Dirtu, V Nelen, L Bruckers, K Croes, I Sioen, W Baeyens, N Van Larebeke, T S Nawrot. Neurobehavioral function and low-level exposure to brominated flame retardants in adolescents: a cross-sectional study. Environ Health. 2012 Nov 14;11:86. doi: 10.1186/1476-069X-11-86.
- M Gascon, M Fort, D Martínez, A E Carsin, J Forns, J O Grimalt, L Santa Marina, Lertxundi, Sunyer, M Vrijheid. Polybrominated diphenyl ethers (PBDEs) in breast milk and neuropsychological development in infants. Environ Health Perspect. 2012 Dec;120(12):1760-5. doi: 10.1289/ehp.1205266.
- A R Zota, J S Park, Y Wang, M Petreas, R T Zoeller, T J Woodruff. Polybrominated diphenyl ethers, hydroxylated polybrominated diphenyl ethers, and measures of thyroid function in second trimester pregnant women in California. Environ Sci Technol. 2011 Sep 15;45(18):7896-905. doi: 10.1021/es200422b.
- A Schecter, T R Harris, O Papke, K C Tung, A Musumba. Polybrominated diphenyl ether (PBDE)levels in the blood of pure vegetarians(vegans). Toxicological & Environmental Chemistry, 88:1, 107-112
- A Schecter, P Cramer, K Boggess, J Stanley, O Päpke, J Olson, A Silver, M Schmitz. Intake of dioxins and related compounds from food in the U.S. population. J Toxicol Environ Health A. 2001 May 11;63(1):1-18.
- J L Domingo. Polybrominated diphenyl ethers in food and human dietary exposure: a review of the recent scientific literature. Food Chem Toxicol. 2012 Feb;50(2):238-49. doi: 10.1016/j.fct.2011.11.004.
- J K Huwe, M West. Polybrominated diphenyl ethers in U.S. Meat and poultry from two statistically designed surveys showing trends and levels from 2002 to 2008. J Agric Food Chem. 2011 May 25;59(10):5428-34. doi: 10.1021/jf2003915.
- A J Fraser, T F Webster, M D McClean. Diet contributes significantly to the body burden of PBDEs in the general U.S. population. Environ Health Perspect. 2009 Oct;117(10):1520-5. doi: 10.1289/ehp.0900817.
- N Wu, T Herrmann, O Paepke, J Tickner, R Hale, L E Harvey, M La Guardia, M D McClean, T F Webster. Human exposure to PBDEs: associations of PBDE body burdens with food consumption and house dust concentrations. Environ Sci Technol. 2007 Mar 1;41(5):1584-9.
Images thanks to mafleen via flickr