Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Popcorn do mikrovlnky s máslovou příchutí
Umělé máslové aroma, diacetyl, je spojován nejen s úmrtími zaměstnanců, kteří s touto chemikálií pracují, ale také se závažným plicním onemocněním u konzumentů popcornu z mikrovlnné trouby.
Plynný jed fosgen byl nejprve rozsáhle využíván jako chemická zbraň během první světové války. Dokáže způsobit hrozivé plicní onemocnění zvané bronchiolitis obliterans, zánětlivé onemocnění průdušinek, které vede k jejich poškození a je obecně považované za nezvratné a smrtelné onemocnění. Někdy může být způsobeno také popcornem do mikrovlnné trouby ochuceným máslovou příchutí.
Už dříve jsem vás varoval před diacetylem, látkou z umělé máslové příchuti spojenou se stavem známým jako popcornové plíce. Známe případy popcornových plic u pracovníků továrny, kteří mu byli vystaveni a začali umírat. Ukázalo se, že průmysl o nebezpečích věděl po desetiletí, ale skrýval je. Dokonce, i když pracovníci začali umírat, tak společnost přísahala, že chemikálie je pro spotřebitele bezpečná a může představovat nebezpečí jedině pro pracovníky, kteří s ní pracují. Dokonce měli reklamy s Orvillem Redenbacherem, ve kterých říkali spotřebitelům, aby dýchali zhluboka. Ve svém posledním videu jsem pronesl vtipnou poznámku, že cokoliv vyžadující plynovou masku pravděpodobně není něco, čím byste chtěli živit svou rodinu. Chtěl jsem, abyste raději byli opatrní, a jsem rád, že jsem tak učinil.
Zde je série případů spotřebitelů, u kterých se po konzumaci popcornu s máslovou příchutí rozvinula bronchiolitis obliterans. Sedmačtyřicetiletá žena, která denně jedla 3-5 balení popcornu. Nyní ji i pouhá chůze způsobuje potíže s dechem. Momentálně čeká na transplantaci plic.
Pětašedesátiletý muž, opět celoživotní nekuřák, jenže jedl 2-3 balení popcornu denně a začal vykašlávat krev. Jeho lékař varoval FDA, ale máslová příchuť je na trhu dodnes.
Třetí postižená jedla 1-2 balení denně. Jejími oblíbenci byli Jolly Time a Pop Secret, konzumace však vedla k závažnému zjizvení tkáně plic. Při tomto zjizvení na snímku plic vidíme útvary připomínající včelí plástve a také skvrny vzhledem připomínající matně vybroušené sklo.
Tato sloučenina se nachází také v pravém másle, ale v ochucovací směsi na popcorn je mnohem koncentrovanější. Přitom jsou výrobky s touto látkou dosud legálně dostupné v regálech obchodů. „Regulace zdravotních rizik z potravinářských přídatných látek jednoduše spadla do skulin mezi regulačními orgány a orgány dohlížejícími na naše zdraví.“
Doporučují celou řadu kroků, jak před rizikem spotřebitele chránit, například, že máte před otevřením pytlík s popcornem nechat zcela vychladnout (ale kdo chce jíst studený popcorn?). Pak máte pytlík otevřít v dobře větraném prostoru a také co nejdále od obličeje. Ještě existuje jedno řešení, o kterém se nezmínili, a také by eliminovalo riziko vzniku plicních onemocnění: nekupovat to.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- E. N. Schachter. Popcorn Worker's Lung. N Engl J Med. 2002 347(5):360 - 361.
- D. S. Egilman, J. H. Schilling. Bronchiolitis obliterans and consumer exposure to butter-flavored microwave popcorn: A case series. Int J Occup Environ Health 2012 18(1):29 - 42.
- D. Egilman, C. Mailloux, C. Valentin. Popcorn-worker lung caused by corporate and regulatory negligence: An avoidable tragedy. Int J Occup Environ Health 2007 13(1):85 - 98.
- R. Cornelissen, S. Senan, I. E. Antonisse, H. Liem, Y. K. Tan, A. Rudolphus, J. G. Aerts. Bronchiolitis obliterans organizing pneumonia (BOOP) after thoracic radiotherapy for breast carcinoma. Radiat Oncol. 2007 2:2
- R. Kanwal, G. Kullman, K. B. Fedan, K. Kreiss. Occupational lung disease risk and exposure to butter-flavoring chemicals after implementation of controls at a microwave popcorn plant. Public Health Rep. 2011 126(4):480-494.
Images thanks to Jeffry B via flickr, and Hermann Rex and the US Army via Wikimedia. Thanks to Ellen Reid and Minh Nguyen for their Keynote help.