Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Postřik na maso z muších larev
Vzhledem k vlastní rezistenci vůči bakteriím způsobujícím otravu potraviny mohou být muší larvy použity k výrobě antibakteriálního potravinářského aditiva, které by zvýšilo bezpečnost prodávaného masa.
Masnému průmyslu dělá starosti, že spotřebitelé mohou mít jisté zábrany vůči masu postříkanému viry pojídajícími bakterie. „Přijetí používání bakteriofágů spotřebiteli může pro potravinářský průmysl představovat výzvu.“
Jestli se domnívají, že spotřebitelé budou mít problémy přijmout postřik masa s obsahem virů, tak co teprve jiné novodobé techniky ke konzervaci masa: „Účinek směsi peptidů extrahovaných z kukel mouchy domácí na konzervaci chlazeného vepřového masa.“ Ano, je to přesně to, co si myslíte; maso se potře směsí z muších larev. Je to považováno za „levné a jednoduché opatření.“
Zamysleme se nad tím. Larvám much se daří na hnijícím mase, přesto „neexistují žádné zprávy o tom, že by larvy mouchy domácí trpěly jakýmikoliv závažnými onemocněními, což naznačuje, že mají silný imunitní systém.“ Musí být napěchovány nějakými antibakteriálními látkami, jinak by se nakazily a samy zemřely. Vzali tedy tři dny staré zakuklené larvy, umyli je a osušili – utřeli do ručníků, vložili do mixéru, odfiltrovali pevné částice a bylo hotovo!
„Moucha domácí může být množena ve velkém měřítku s pomocí jednoduchých technik a s nízkými náklady.“ A co je na tom nejlepší? „Po extrakci peptidové směsi z kukel mohu být zbytky larev použity jako surovina s vysokým podílem bílkovin, jejichž zásobení se nám tímto zvýší.“ A všichni jsou spokojeni!
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- Kathy Walker. Use of Bacteriophages as Novel Food Additives (Food Regulation in the United States, Fall 2006).
- Bren L. Bacteria-eating virus approved as food additive. FDA Consum. 2007 Jan-Feb; 41(1):20-2.
- Wang Y, Dang X, Zheng X, Wang J, Zhang W. Effect of extracted housefly pupae peptide mixture on chilled pork preservation. J Food Sci. 2010 Aug 1; 75(6):M383-8.
Image thanks to angeg77.