Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Prevence mrtvic pomocí stravy
Zvýšení příjmu potravin bohatých na draslík je spojeno se znatelným snížením rizika mrtvice.
Odborný posudek ze všech dosud provedených nejlepších studií o příjmu draslíku a jeho vztahu ke dvěma našim nejčastějším zabijákům – mrtvici a srdečnímu onemocnění, byl nedávno zveřejněn v časopise Journal of the American College of Cardiology. Příjem draslíku vyšší o 1 600 miligramů byl spojen s 21% snížením rizika mrtvice. Ani to by ovšem průměrnému Američanovi nestačilo, aby se dostal na minimální příjem. Přesto tím mohou lidé odstranit pětinu svého rizika mozkové mrtvice. „Tyto výsledky podporují oprávněnost doporučení zvýšit spotřebu potravin bohatých na draslík k prevenci cévních onemocnění.“
Co vlastně znamená, že je nějaký potravina bohatá na draslík? „Draslík je ve větším množství obsažen v ovoci a zelenině. Již bylo prokázáno, že vyšší konzumace ovoce a zeleniny chrání před mrtvicí.“ Podle další metaanalýzy je „konzumace pěti a více porcí ovoce a zeleniny denně spojena se snížením rizika o čtvrtinu, ve srovnání s konzumací tří a méně porcí.“
A nejde jen o banány. Chiquita musela mít k dispozici vážně šikovnou firmu pro vztahy s veřejností. Nevím, proč je toto jedna z mála věcí, které lidi o výživě vědí. Ve skutečnosti však banány nepatří ani mezi 50 nejlepších zdrojů, jsou na 86. příčce. Přímo nad nimi je vanilkový mléčný koktejl z rychlého občerstvení. A teprve pak banány.
Pět nejlepších zdrojů představují rajčata a pomeranče v koncentrátu. Dalšími skvělými zdroji z řad celistvých potravin jsou: listová zelenina, luštěniny a datle.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
Image thanks to Bobjgalindo via Wikimedia