Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Proč se u vegetariánů méně často vyskytují infekce HPV?
Většina mladých žen se nakazí lidským papillomavirem, který stojí za rakovinou děložního čípku. Většina z nich se však infekce dokáže zbavit dříve, než by virus stihl způsobit rakovinu. Jaké úpravy jídelníčku mohou zlepšit schopnost těla zbavit se této virové infekce?
Rakovina děložního čípku je pohlavně přenosná nemoc. Podezření na pohlavní přenos vzniklo na základě skutečnosti, že se nemoc méně často vyskytovala u jeptišek a více u prostitutek.
Nyní máme DNA analýzou potvrzeno, že prakticky všechny formy rakoviny děložního čípku způsobuje pohlavně přenosný virus, lidský papillomavirus, původce rakoviny penisu, vagíny, vulvy a krku. HPV je v případě rakoviny přítomen vždy, ale jen tato infekce k rozvoji nestačí. Řada mladých žen se nakazí HPV, ale u většiny se rakovina nerozvine, protože jejich imunitní systém dokáže virus eliminovat. 70 % žen se infekce zbaví během jednoho roku, více než 90 % během dvou let, dříve než se působením viru rakovina rozvine, pokud tedy nepatříte k imunodeficitním pacientkám. Pokud je toto mechanizmus vzniku onemocnění, lidé se silným imunitním systémem eliminují virus ještě rychleji.
Nová studie ukázala, že ženy vegetariánky zřejmě mají významně nižší míru infekce HPV. Je to jedna z mnoha studií, které ukazují, že vegetariáni mají nižší riziko HPV infekce. Důvodem se zdá být zařazení většího množství ovoce a zeleniny do stravy, čímž se zvyšuje zdroj všech druhů prospěšných fytonutrientů.
Budeme-li hodnotit skupinu žen, které mají zjištěnu přítomnost HPV na děložním čípku, sledování zopakujeme ještě za tři měsíce a pak za devět měsíců, co zjistíme analýzou jejich stravy? Vyšší konzumace rostlinné stravy snižuje riziko výskytu a přetrvávání HPV na polovinu a pravděpodobnost eliminace této infekce je zhruba poloviční. „Vyšší“ úrovně konzumace znamenaly přitom jen dvě nebo více porcí denně!
Jak rostlinné antioxidanty ovlivňují virovou infekci? Různé antioxidanty ovlivňují viry řadou mechanizmů, u HPV to je následovně: „Elektroforézními metodami bylo prokázáno, že bez ohledu na zvýšenou expresi c-fos, je c-jun fosforylován a stává se primárně heterodimerním fra-1, indukovaným po PDTC inkubaci.“ Musel jsem si to přečíst pětkrát! Ve zkratce: Antioxidanty zřejmě potlačují aktivaci klíčových segmentů virové DNA. Možná proto byla aplikace zeleného čaje na genitální bradavice, které jsou také vyvolány HPV, účinná při jejich likvidaci. Z hlediska prevence rakoviny to znamená, že svým antioxidačním působením fytonutrienty jako lutein, nalezený v tmavě zelené listové zelenině, a lykopen, červený pigment rajčat, snižují virovou zátěž, čímž se snižuje i progrese rakoviny děložního čípku. Ochrana může být způsobena jejich antioxidačními vlastnostmi. Mají i další úžasné efekty, tak není podstatné, který má jakou funkci.
A důležitá připomínka: vyšší spotřeba zeleniny může snížit riziko perzistence HPV, což pomáhá vysvětlit, proč studie z roku 2013 ukazuje, že ženy veganky mají výrazně nižší míru výskytu rakoviny, včetně rakoviny děložního čípku.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- P. J. F. Snijders, R. D. M. Steenbergen, D. A. M. Heideman, C. J. L. M. Meijer. HPV-mediated cervical carcinogenesis: Concepts and clinical implications. J. Pathol. 2006 208(2):152 - 164
- E. L. Franco. The sexually transmitted disease model for cervical cancer: Incoherent epidemiologic findings and the role of misclassification of human papillomavirus infection. Epidemiology 1991 2(2):98 - 106
- D. C. Chung, S. S. Yoon, G. Y. Lauwers, D. Patel. Case 22-2007: A woman with a family history of gastric and breast cancer. N Engl J Med 2007 357(3):283 - 291
- S. Srivastava, S. Gupta, J. K. Roy. High prevalence of oncogenic HPV-16 in cervical smears of asymptomatic women of eastern Uttar Pradesh, India: A population-based study. Journal of biosciences 2012 37(1):63 - 72
- R. L. Sedjo, D. J. Roe, M. Abrahamsen, R. B. Harris, N. Craft, S. Baldwin, A. R. Giuliano. Vitamin A, carotenoids, and risk of persistent oncogenic human papillomavirus infection. Cancer Epidemiology Biomarkers & Prevention 2002 11(9):876 - 884
- F. Rösl, B. C. Das, M. Lengert, K. Geletneky, H. zur Hausen. Antioxidant-induced changes of the AP-1 transcription complex are paralleled by a selective suppression of human papillomavirus transcription. Journal of virology 1997 71(1):362 - 370
- E. F. Dunne, E. R. Unger, M. Sternberg, G. McQuillan, D. C. Swan, S. S. Patel, L. E. Markowitz. Prevalence of HPV infection among females in the United States. JAMA 2007 297(8):813 - 819
- H. K.Pannu, F. M. Corl, E. K. Fishman. CT evaluation of cervical cancer: spectrum of disease. Radiographics. 2001 21(5):1155-1168
- Y. Tantamango-Bartley, K. Jaceldo-Siegl, G. Fan J, Fraser. Vegetarian diets and the incidence of cancer in a low-risk population. Cancer Epidemiol Biomarkers Prev. 2013 22(2):286-294.
Image thanks to National Cancer Institute Laboratory of Tumor Virus Biology.