
Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.

Rizika a přínosy zeleného a červeného rooibosu
Je zelený rooibos (obdoba zeleného čaje) zdravější než červený rooibos, komerčně rozšířenější oxidovaná forma, která je podobná černému čaji?
Černý, zelený i bílý čaj pochází ze stejné stálezelené rostliny. Naopak o bylinných čajích je řeč, když zalijeme vodou jakoukoliv jinou rostlinu na světě kromě čajovníku. V mé knize Jak nestárnout rozebírám ibiškový a heřmánkový čaj v kapitolách o posílení AMPK a blokování zánětu. Existují nějaké další bylinné čaje, které stojí za zmínku pro své omlazující účinky?
Rooibos, jinak také červený čaj, je bylinný čaj bez kofeinu pěstovaný v horské oblasti Jižní Afriky. Prokazatelně prodlužuje délku života hlístice C. elegans až o 23 % za podmínek oxidativního stresu. Předpokládáme, že kvůli jeho antioxidačním vlastnostem. V přímém srovnání patnácti bylinných čajů rooibos skončil na druhém místě (hned za pampeliškou) v antioxidační síle testované in vitro.
Zelený rooibos, (analog zeleného čaje) fungoval ve studii na C. elegans lépe než červený rooibos, který je komerčně běžnější oxidovanou formou (analog černého čaje). Zelený rooibos má dvojnásobnou antioxidační kapacitu oproti červenému, nicméně oba podobně zvyšují antioxidační kapacitu krve po konzumaci. Během šesti týdnů dokáže konzumace rooibosu snížit ukazatele oxidativního poškození a dokonce snížit LDL cholesterol o 0,69 mmol/l v porovnání s placebem. Použitá dávka však činila šest šálků (1 440 ml) denně, což je více, než pije většina lidí. Dosud zřejmě nebyla testována menší dávka.
Pokud to chcete vyzkoušet doma, tak ideálně připravený šálek sice vyžaduje 10 minut louhování, ale extrakce po pěti minutách probíhá už jen nepatrně, takže více času zjevně není nutné. Tradiční metodou louhování je přivést vodu s rooibosem ke slabému varu, což zjevně zlepšuje jeho antioxidační kapacity v porovnání se zalitím horkou nebo studenou vodou. Tato praktika upadla v nemilost s příchodem čajových sáčků v 60. letech minulého století, protože jsou praktické.
Stejný přechod k porcovanému postihl i černý čaj, z pěti procent v 60. letech ve Velké Británii na více než 95 % v roce 2007. Tento přechod však mohl mít příznivé dopady. Protože čaj v sáčcích bývá nařezán na mnohem menší kousky než sypaný čaj, dojde díky většímu povrchu k lepší extrakci. Za pouhé dvě minuty infuze vylouhujete stejné množství sloučenin z porcovaného černého čaje jako za deset minut louhování sypaného černého čaje. V ideálním případě však louhujme déle než dvě minuty. Extrakce flavonoidů z černého čaje nekončí dříve než před čtvrtou minutou. Zelený čaj můžete louhovat tři minuty ve vodě s 85 stupni Celsia (pro ideální výživu i chuť) a bílý čaj sedm minut ve vodě s 98 stupni Celsia. (Také bílý čaj porcovaný v sáčcích dodá téměř dvojnásobek antioxidační kapacity sypaných čajových lístků.)
Rooibos má výborné bezpečnostní záznamy, přesto v lékařské literatuře najdeme čtyři nahlášené případy jaterní toxicity spjaté s užíváním rooibosu. Nejpřesvědčivější z nich zahrnoval dvě různé hospitalizace s akutní hepatitidou po obnovení konzumace rooibosu. Všechny případy odezněly bez následků hned, jak pacienti přestali pít rooibos. Tak jako u každého nového čaje, byliny, doplňku stravy nebo léku byste měli ihned zkonzultovat se svým lékařem, pokud se u vás rozvinou příznaky jaterních potíží jako bolesti břicha, tmavá moč, žloutenka (zežloutnutí kůže nebo očí).
Příjemným bonusem rooibosu je, že je prakticky z definice vždy férového původu. Počínaje rokem 1993 téměř každá země na světě ratifikovala „Convention on Biological Diversity“, průlomovou úmluvu v environmentální politice s cílem chránit biodiverzitu tím, že odmění opatrovníky Země spravedlivým a rovnocenným podílem na získaném užitku. A dohoda o sdílení užitku z rooibosu byla první dohodou pokrývající celé odvětví uzavřenou s domorodými lidmi v souladu s touto úmluvou.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
Nejnovější videa

Vedlejší účinky umělých potravinářských barviv: rakovina a ADHD

Jak zlepšit variabilitu své srdeční frekvence

Třetí způsob zvýšení NAD+
