Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Rostlinná strava a zdraví zubů
Lidé konzumující větší množství kyselého ovoce mohou čelit většímu riziku eroze zubní skloviny (zejména pokud si vyčistí zuby v okamžiku, kdy je sklovina ještě změkčená). Naštěstí existuje jednoduché řešení.
Potraviny poskytující největší ochranu před rakovinou dutiny ústní zahrnují syrovou zeleninu, listovou zeleninu, rajčata, citrusy a mrkve. Citrusové plody jsou však kyselé. Je sice dobré snížit riziko rakovin dutiny ústní, ale co zdraví samotných zubů? Mohla by konzumace většího množství ovoce vést k opotřebení zubní skloviny?
Starší případové zprávy, které vztyčily výstražnou vlajku, zahrnovaly případy, kdy člověk například „cucal plátky citrónů.“ Je docela zřejmé, že něco takového zubům neprospěje. Pak tady máme „rozbujelé kažení zubů“ způsobené „bizarním návykem cumlání banánů.“ Ukázalo se, že není dobrý nápad dávat svému předškolnímu dítěti k cumlání dnem i nocí banán jako náhradu za dudlík. Odšťavňování 18 pomerančů denně deset nebo dvacet let si také může vybrat svou daň.
Obecně převládající přesvědčení, že ovocná šťáva může škodit zubům, ale celé ovoce nikoliv, bylo nedávno podrobeno zkoušce. Schopnost ovoce a jeho šťáv narušovat sklovinu je srovnatelná. Není skoro žádný rozdíl, jestli jíte hrozny nebo pijete hroznovou šťávu, jestli jíte mrkev nebo pijete mrkvovou šťávu, to samé pro jablka a rajčata, případě rozinky. Ovoce a ovocná šťáva ale nedopadla tak špatně jako sycené limonády. Dietní Cola získala titul nápoje nejrychleji změkčujícího zubní sklovinu. Překvapením však bylo, že ovoce a ovocné šťávy měly porovnatelné účinky. To je výsledek, který bezpochyby oslavily sponzoři studie, The Sugar Bureau (úřad pro cukr) a Biscuit, Cake, Chocolate and Confectionery Association (Sdružení cukrářů).
Dental Association (sdružení zubařů) výsledek pojalo vcelku zajímavě: Jestliže „konzumace celých kusů ovoce a zeleniny může vést k podobné demineralizaci zubní skloviny jako konzumace ovocné šťávy,“ pak ovocná šťáva možná přece jen není tak špatná. Pesimista by se na to samozřejmě díval jinak: Počkat, ovoce je stejně špatné jako šťáva? Možná je tedy ovoce pro naši zubní sklovinu škodlivější, než jsme si mysleli. A nejnovější studie zkoumající, zda konzumace celého ovoce vede k větší tvorbě zubních kazů, zjistila, že „četnost konzumace ovoce odpovídala četnosti výskytu zubních kazů.“ Uznávají však, že „role ovocných cukrů v započetí tvorby zubních kazů je bezpochyby již dlouhou dobu předmětem debaty.“
Bude to však nějaký problém pro lidi, kteří se stravují zdravěji než průměrní občané? „Mezi vegetariány je pozorována výrazně častější konzumace kyselých potravin (převážně syrové zeleniny, ovoce a rajčat).“ I když „úroveň ústní hygieny byla v obou skupinách podobná,“ vegetariáni měli na zubech více známek eroze skloviny, ačkoliv v této studii rozdíl nedosáhl statistické významnosti. V této studii však ano. Žádné rozdíly v plaku, zánětu dásní, kazech nebo ztrátě zubů, našli však „větší demineralizaci a větší počet bílých skvrnek na zubech u veganů než u lidí na smíšené stravě.“
Demineralizace a skvrny značí vetší erozi způsobenou kyselinami. Co tedy mají lidé dělat? Existuje několik druhů „jídel a nápojů, které mohou způsobit erozi zubní skloviny.“ Některé jsou nezdravé, například sycené limonády a kyselé bonbóny, jiné patří mezi zdravé, například čerstvé ovoce a některé bylinné čaje. V nejrozsáhlejší dosud provedené studii byla konzumace citrusů dvakrát denně spojena s 37násobnou pravděpodobností eroze zubní skloviny (ve srovnání s těmi, kteří citrusové plody konzumovali méně). Rovněž se zdá být riskantní konzumovat jablečný ocet a sportovní nápoje 1x týdně nebo častěji, případně limonády každý den. Tyto návyky vyústily v riziko zubní eroze, které bylo 10x, 4x a 4x vyšší (popořadě), než kdyby lidé příslušný návyk neměli.
Měli bychom se tedy citrusům vyhýbat? Neměli. Dokonce i studie, která zjistila, že děti konzumující více ovoce měly více kazů, dospěla k závěru, že „ačkoliv konzumace ovoce nemusí ve smyslu rizika vzniku zubních kazů být tou nejbezpečnější volbou, nejsme v pozici, abychom doporučovali snížení konzumace ovoce jako prostředek k prevenci zubních kazů.“ „V této fázi je důležitější jako preventivní opatření doporučovat, aby si děti čistily zuby dvakrát denně zubní pastou s fluorem.“ Studie zkoumající schopnost ovoce narušovat zubní sklovinu byla provedena na lidech nepoužívajících při čištění fluoridovanou zubní pastu.
Stačí však, když si nebudete zuby čistit hned poté, co sníte ovoce. Musíte počkat nejméně 30 minut. Podívejte, lidé mají „mylnou představu, že čištění zubů okamžitě po konzumaci kyselých potravin a nápojů zabrání škodlivým účinkům kyselin na zubní sklovinu“. Přitom „ve skutečnosti je zub po kontaktu s kyselinami z potravin a nápojů zranitelnější vůči poškození zubním kartáčkem.“ Vědci provedli studii, ve které lidé měli za úkol kloktat v ústech kyselý roztok, v tomto případě verzi limonády Sprite bez cukru, a poté si vyčistit zuby. Někteří ihned, jiní za 10, 20, 30 nebo 60 minut. Jak můžete vidět, pokud vypijete limonádu a zuby si poté nevyčistíte vůbec, o trochu skloviny přijdete. Množství ztracené skloviny však může být dvojnásobné nebo i trojnásobné, pokud si zuby vyčistíte v okamžiku, kdy je zubní sklovina stále změkčená. Říkají nám, že bychom měli vyčkat nejméně 30 minut, ale pro jistotu raději celou hodinu. Místo čištění zubů bychom si po konzumaci čehokoliv kyselého měli „vypláchnout ústa vodou, což pomůže kyseliny zneutralizovat.“
Existují nějaké důkazy, které by to podpořily? Naneštěstí zatím ne. „Vzhledem k omezenému počtu provedených klinických studií zkoumajících souvislost mezi stravou a erozí zubní skloviny jsou preventivní a léčebná opatření (z hlediska výživy) založena spíše na zdravém rozumu než na vědeckých poznatcích.“ Ve skutečnosti neexistuje ani jedna studie zabývající tím, co by zubaři měli poradit, „aby pacient na své stravě změnil za účelem předcházení erozi zubní skloviny.“
Nejlepší rada, kterou nyní máme, je vyplachovat si ústa, kdykoliv sníme nebo vypijeme něco kyselého.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- A. I. Issa, K. J. Toumba, A. J. Preston, M. S. Duggal. Comparison of the effects of whole and juiced fruits and vegetables on enamel demineralisation in situ. Caries Res. 2011 45(5):448 - 452
- A. Lussi, B. Megert, R. P. Shellis, X. Wang. Analysis of the erosive effect of different dietary substances and medications. Br. J. Nutr. 2012 107(2):252 - 262
- A. Arora, R. W. Evans. Is the consumption of fruit cariogenic? J Investig Clin Dent 2012 3(1):17 - 22
- T. Attin, S. Siegel, W. Buchalla, A. M. Lennon, C. Hannig, K. Becker. Brushing abrasion of softened and remineralised dentin: An in situ study. Caries Res. 2004 38(1):62 - 66
- N. Schwartz, E. K. Kaye, M. E. Nunn, A. Spiro III, R. I. Garcia. High-fiber foods reduce periodontal disease progression in men aged 65 and older: The Veterans Affairs normative aging study/Dental Longitudinal Study. J Am Geriatr Soc 2012 60(4):676 - 683
- E. Lucenteforte, W. Garavello, C. Bosetti, C. La Vecchia. Dietary factors and oral and pharyngeal cancer risk. Oral Oncol. 2009 45(6):461 - 467
- S. Amar, N. Gokce, S. Morgan, M. Loukideli, T. E. Van Dyke, J. A. Vita. Periodontal disease is associated with brachial artery endothelial dysfunction and systemic inflammation. Arterioscler. Thromb. Vasc. Biol. 2003 23(7):1245 - 1249
- A. Sharma, A. R. Pradeep, A. R. P. Association between chronic periodontitis and vasculogenic erectile dysfunction. J. Periodontol. 2011 82(12):1665 - 1669
- L. Laffranchi, F. Zotti, S. Bonetti, D. Dalessandri, P. Fontana. Oral implications of the vegan diet: Observational study. Minerva Stomatol 2010 59(11 - 12):583 - 591
- N. Chainani-Wu, J. Epstein, R. Touger-Decker. Diet and prevention of oral cancer: Strategies for clinical practice. J Am Dent Assoc 2011 142(2):166 - 169
- S. Sharma, M. Lamsal, S. K. Sharma, S. R. Niraula, B. Koirala. Association of serum LDL cholesterol level with periodontitis among patients visiting a tertiary-care hospital. JNMA J Nepal Med Assoc 2011 51(183):104 - 108
- K. Herman, A. Czajczy'nska-Waszkiewicz, M. Kowalczyk-Zając, M. Dobrzy'nski. Assessment of the influence of vegetarian diet on the occurrence of erosive and abrasive cavities in hard tooth tissues. Postepy Hig Med Dosw (Online) 2011 65(NA):764 - 769
- P. Moynihan, P. E. Petersen. Diet, nutrition and the prevention of dental diseases. Public Health Nutr 2004 7(1A):201 - 226
- C. Drinkard, D. C. Dilley. Rampant caries as a result of a bizarre food habit: A case report. Pediatr Dent 1982 4(2):131 - 134
- R. S. Levine. Fruit juice erosion--an increasing danger? J Dent 1973 2(2):85 - 88
- V.K. Jarvinen, I.I. Rytomaa, O.P. Heinonen. Risk Factors in Dental Erosion. J DENT RES 1991 70(942):942-948
- Harris R, Gamboa A, Dailey Y, Ashcroft A. One-to-one dietary interventions undertaken in a dental setting to change dietary behaviour (Review). The Cochrane Library 2012 5(NA):1-47
Images thanks to Tambako the Jaguar via flickr, and Knutux via Wikimedia