Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Rostlinná strava při onemocnění ledvin s minimálními změnami
Jaké jsou tři důvody, proč jsou rostlinné bílkoviny pro ochranu ledvin vhodnější než živočišné?
Chronické onemocnění ledvin je jednou z předních příčin předčasného úmrtí v USA a jeho výskyt nadále stoupá. Chronické onemocnění ledvin postihuje přes deset procent dospělé populace a každoročně se u více než 100 000 Američanů rozvine konečné stadium onemocnění ledvin a musí docházet na dialýzu. Bláznivé na tom je, že ohromujících 96 % jedinců s mírnou až středně závažnou sníženou funkcí ledvin a přes polovina jedinců s vážně sníženou funkcí ledvin není diagnostikována. Takže valná většina, asi 24 z 25 lidí s chronickým onemocněním ledvin, o něm ani neví.
Co můžeme udělat pro zachování své funkce ledvin? Ve studii sledující přes tisíc starších žen po dobu jedné dekády měly ženy konzumující stravu bohatší na rostlinné bílkoviny pomalejší zhoršování funkce ledvin, což dále podporuje zdravotní přínosy stravy bohaté na rostliny v udržování zdraví ledvin obecné populace. V porovnání s bílkovinou z rostlinných zdrojů je bílkovina z živočišných zdrojů spojována se zvýšeným rizikem konečného stádia onemocnění ledvin hned v několika studiích. Nejsme si přesně jisti proč. Poškození ledvin způsobené živočišnými bílkovinami muže být výsledkem kyselinové zátěže ze stravy, nadbytku fosforu nebo škodlivých střevních bakterií vyvolávajících zánět.
Kyselinová zátěž ze stravy ve standardní stravě pochází zejména z živočišných zdrojů jako maso, vejce a sýry. Naopak zahrnutím většího podílu potravin s přirozenými zásaditými účinky, tedy ovoce a zeleniny, vychází čistě rostlinná strava jako téměř pH neutrální. Už dodržování rostlinné stravy po dva nebo tři dny v týdnu může významně snížit zátěž kyselinami působícími na ledviny. Když jíte rostlinně na plný úvazek, můžete přejít až k zásaditému prostředí. Už pouhé vyřazení masa může přinést zásaditost v porovnání s kyselinovou zátěží nevegetariánů. To je všechno důležité, jelikož kyseliny ze stravy mohou podporovat poškozování ledvin a progresivní pokles funkce ledvin.
Příjem živočišných bílkovin také může vést k nerovnováze ve složení střevní mikroflóry. Může vznikat více amoniaku a sirovodíku, plynu páchnoucího jako zkažená vejce. Prozánětlivý účinek pak může vést ke snížené funkci ledvin. Ale možná za tím stojí živočišný tuk. Ve studii Harvard Nurses Study byl vyšší příjem živočišného tuku přímo spojen s vylučováním bílkovin do moči, což je známka poškození ledvin. Abychom se tomu vyhnuli, doporučují vědci stravu chudší na živočišné bílkoviny, živočišný tuk a cholesterol.
Mohlo by to pomoci vysvětlit, proč mají vegetariáni lepší funkci ledvin než nevegetariáni stejného pohlaví, věku, váhy, fyzické aktivity, spotřeby alkoholu, kuřáctví a dále. Takže v praxi měl konzument masa, který byl stejně štíhlý jako vegetarián, se stejně dobrým cholesterolem, krevním tlakem a rovnováhou krevního cukru stále horší funkci ledvin. Vědci se domnívají, že za tím může být vyšší příjem vlákniny na převážně rostlinné stravě, že vláknina poskytuje ochranný účinek ledvinám, opět skrze mechanismus střevní mikroflóry. Naopak konzumace živočišné bílkoviny může vést k pomnožení bakterií živících se masem, což může způsobit propustnost střev, uremické toxiny a výsledný zánět, oxidativní stres a progresi chronického onemocnění ledvin. Tomu lze zabránit snížením zánětu a nálože kyselin větším příjmem potravin bohatých na vlákninu.
Není divu, že bezvaječná vegetariánská strava byla spojena se snížením pravděpodobnosti rozvoje chronického onemocnění ledvin o 37 %. A co využití rostlinné stravy nejen v prevenci, ale i zmírňování chronického onemocnění ledvin? Dokáže rozsáhlá změna životního stylu změnit směřování chronického onemocnění ledvin? Toto byla případová zpráva člověka s diagnostikovanou nemocí minimálních změn. Ta nastává, když někomu ledviny začnou propouštět bílkovinu, ačkoliv při biopsii pod mikroskopem zaznamenáváme jen minimální změny. Když lidem podáte steroidy, tak můžete během několika měsíců únik bílkovin zarazit. Nicméně značný podíl lidí na léčbu steroidy nereaguje. Byl diagnostikován již před 18 roky, ale až díky nahrazení živočišné bílkoviny rostlinnou dokázal své chronické onemocnění ledvin dostat do remise.
Ve věku 44 let se mu rozvinul otok, který se pomalu šířil tělem, protože ztrácel příliš mnoho bílkovin. Byl slabý, nedokázal se soustředit, byl letargický. Diagnostikována mu byla nemoc minimálních změn a léčen byl diuretikem a čtyřmi různými léky na snižování krevního tlaku. Kvůli nereagování na vysoké dávky steroidů dostal navíc i silný imunosupresant. Přesto vážná ztráta bílkovin pokračovala a jeho hypertenze i funkce ledvin se zhoršovala dále až do doby, kdy se rozhodl začít stravovat rostlinně, začal cvičit, zhubl 27 kg. Pak nemoc ledvin ustoupila a už se nevrátila.
Pojďme si to poslechnout jeho slovy. „Vážím si doporučení, jež mi můj lékař dal ohledně změny životosprávy, řekl mi: Nahraďte bílkoviny rostlinnými bílkovinami. Tato jedna změna měla na můj život monumentální dopad. Získal jsem zpět kvalitu života, o které jsem si myslel, že je navždy pryč. Za své měřítko pro normál považuji schopnost držet krok s požadavky mé profese a schopnost věnovat se cvičení. Během posledních sedmi měsíců uplavu obden cca 5 km, to je vzdálenost, která překoná můj výkon dokonce i před onemocněním s ledvinami. Myslel jsem, že jsem před onemocněním ledvin měl zdravou životosprávu, ale dnes žiji zdravěji a jsem šťastnější; vděčím za to svým ledvinám.“
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org