Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Rtuť nám leze na nervy
Studie neurobehaviorální toxicity rtuti u dětí naznačuje, že neexistuje žádné množství rtuti, které by bylo bezpečné. Nicméně tlak rybářského průmyslu brání v dalším zpřísňování bezpečnostních limitů.
Žádná hladina rtuti v těle nemůže být doopravdy považována za bezpečnou. Tento odborný posudek škodlivých účinků rtuti z ryb naznačil, že „dokonce i lehké zvýšení vystavení methylrtuti z životního prostředí v podobě ryb může vést k nežádoucím účinkům na vývoj nervové soustavy, stejně jako v případě olova.“ Nulová hladina olova je ta jediná správná, to stejné platí pro rtuť.
Poukazují na tuto slavnou studii zveřejněnou v časopise Journal of Pediatrics před pár lety. Studie ukazuje opožděné kmenové sluchové evokované potenciály (BAEP) u dospívajících vystavených methylrtuti.
Vyšetření BAEP slouží k objektivnímu měření neurobehaviorální toxicity, v tomto případě u 14letých dětí vystavených během vývoje methylrtuti z ryb. Vyšetření měří, jak dobře spolu jednotlivé nervy v mozku komunikují. Vezmete děti, přiložíte jim elektrody na pokožku hlavy a na uši nasadíte sluchátka. Do sluchátek budete pouštět krátké sluchové podněty. Poté se měří, jak dlouho trvá, než se zvuk přenese z nervů v uchu ke korovému sluchovému centru v mozku. Čím delší je zpoždění, tím pomaleji se vám nervové impulzy předávají dále.
Tady je graf. Zde vidíte zpoždění ve vztahu s obsahem rtuti ve vlasech. Nejspíš si všimnete dvou věcí. Čím více rtuti děti v těle mají, tím delší je zpoždění. To je špatné. Také si všimnete, že je to v podstatě rovná čára. Dole se to nijak neustaluje, čím méně rtuti v těle máte, tím lépe. Kde bychom na tomto grafu vyznačili bezpečnostní limit?
V roce 1978 si Světová zdravotnická organizace (WHO) začala uvědomovat, jak moc nebezpečná rtuť vlastně je. Stanovili proto limit na tuto hladinu. Lepší informace jsme tehdy neměli. Za několik desetiletí se horní „bezpečná“ hranice posunula o něco níže. V roce 2001 si naše vláda řekla, že naše děti jsou velmi cenné, a snížila hranici na tuto hodnotu. Jak je z těchto novějších poznatků zřejmé, pokud stlačíte hladiny níže, přimějete jíst lidi méně ryb, bude docházet k menšímu poškození mozku. Přesto v roce 2012 zůstává bezpečnostní limit stále na této hodnotě.
Jak jeden bývalý toxikolog z EPA řekl do časopisu Wall Street Journal: „Státní regulační orgány vskutku slouží spíše rybářskému průmyslu než obyvatelům USA.”
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- Grandjean P, Satoh H, Murata K, Eto K. Adverse effects of methylmercury: environmental health research implications. Environ Health Perspect. 2010 Aug; 118(8):1137-45.
- Toyoda K, Ibayashi S, Yamamoto T, Kuwabara Y, Fujishima M. Auditory evoked neuromagnetic response in cerebrovascular diseases: a preliminary study. J Neurol Neurosurg Psychiatry. 1998 Jun; 64(6):777-84.
- Murata K, Weihe P, Budtz-Jørgensen E, Jørgensen PJ, Grandjean P. Delayed brainstem auditory evoked potential latencies in 14-year-old children exposed to methylmercury. J Pediatr. 2004 Feb; 144(2):177-83.
Images thanks to Mike Hughes / flickr