Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Sója a přežití rakoviny prsu
Aby se přeživší rakoviny prsu užívající lék Tamoxifen vyhnuli jejímu návratu, měli by se sóji vyhýbat, nebo ji naopak konzumovat?
Již roky víme, že sója pomáhá předcházet rakovině prsu, přičemž důkazy stále přibývají. A čím dříve přimějeme své dcery, aby jedly sóju, tím lépe, protože tak docílíme nejsilnějšího ochranného účinku. Pokud si pamatujete mé DVD s druhou sérií videí, dozvěděli jsme se tam, že ženy, které mají rakovinu prsu a zároveň jedí sóju, žijí mnohem déle.
Ale co když užíváte lék Tamoxifen, který užívají přeživší rakoviny prsu, protože jim může pomoci zabránit návratu rakoviny tím, že blokuje vliv estrogenu na tělo? Jestliže se snažíte zlikvidovat veškeré stopy po aktivitě estrogenů, je vhodné jíst fytoestrogeny obsažené v sóji? Pravda nebo lež: Přeživší pacienti s rakovinou prsu užívající Tamoxifen by se měli vyvarovat sóji.
Lež. Ve studii Life After Cancer, která sledovala téměř 2 000 přeživších s rakovinou prsu, měly ženy užívající Tamoxifen, které jedly nejvíce sóji, o 60 % nižší riziko návratu rakoviny než ženy, které jedly nejmenší množství fytoestrogenů ze sóji. Ženy snížily své riziko návratu rakoviny o polovinu, stačilo jim k tomu jíst sóju.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- S. A. Lee, X. O. Shu, H. Li, G. Yang, H. Cai, W. Wen, B. T. Ji, J. Gao, Y. T. Gao, and W. Zheng. Adolescent and adult soy food intake and breast cancer risk: results from the Shanghai Women's Health Study. Am. J. Clin. Nutr., 89(6):1920-1926, 2009.
- L. A. Korde, A. H. Wu, T. Fears, A. M. Y. Nomura, D. W. West, L. N. Kolonel, M. C. Pike, R. N. Hoover, and R. G. Ziegler. Childhood soy intake and breast cancer risk in Asian American women. Cancer Epidemiology Biomarkers & Prevention, 18(4):1050, 2009.
- B.N. Fink, S.E. Steck, M.S. Wolff, J.A. Britton, G.C. Kabat, M.M. Gaudet, P.E. Abrahamson, P. Bell, J.C. Schroeder, S.L. Teitelbaum, A.I. Neugut, & M.D. Gammon. Dietary flavonoid intake and breast cancer survival among women on Long Island. Cancer Epidemiol Biomarkers Prev, 16(11):2285-2292, 2007.
- N. Guha, M. L. Kwan, C. P. Quesenberry Jr, E. K. Weltzien, A. L. Castillo, and B. J. Caan. Soy isoflavones and risk of cancer recurrence in a cohort of breast cancer survivors: the Life After Cancer Epidemiology study. Breast Cancer Res. Treat., 118(2):395-405, 2009.