Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Špatný způsob, jak navýšit množství serotoninu
Tryptofan je prekurzor „hormonu štěstí“ serotoninu. Co tedy zkusit užívat doplňky stravy s tryptofanem a zlepšit si tak náladu nebo ulevit od příznaků deprese?
Nedávné studie, jako je tato, naznačují, že stravovací návyky, které obnášejí vysoký příjem zeleniny, ovoce, hub a sójových výrobků, jsou spojeny s nižším výskytem depresivních příznaků.
Před rokem to byla tato studie: „Spojení mezi stravovacími návyky a duševním zdravím v rané adolescenci“, která prokázala zlepšení skóre chování… významně spojené s vyšším příjmem zelené listové zeleniny a čerstvého ovoce. Mohlo by to být kvůli psychoaktivním látkám, které se vyskytují v rostlinných potravinách?
V rostlinných potravinách se vyskytuje neurotransmiter serotonin, často označovaný jako „hormon štěstí“. Ovšem serotonin nepřekročí hematoencefalickou bariéru. Takže by neměl mít vliv na naši náladu, bez ohledu na to, kolik ho zkonzumujeme.
Prekurzor serotoninu, látka, ze které naše tělo serotonin vyrábí, je aminokyselina zvaná tryptofan. A v mozku se vyskytuje transportní protein, který vychytává tryptofan z krevního oběhu, a tudíž to, co zkonzumujete, může nakonec ovlivnit i vaši náladu. V sedmdesátých letech byly prováděny experimenty zkoumající vyčerpání tryptofanu, kde byla lidem podávána speciální dieta s nedostatkem tryptofanu. A nálada lidí tím skutečně trpí. Jsou podráždění, rozčilení, zlostní, depresivní. Jejich tělo prostě nedokáže vytvářet dostatek serotoninu. Zrovna tak můžete lidem dávat tryptofanové pilulky na zlepšení nálady.
A skutečně se staly oblíbeným doplňkem stravy – dokud lidé nezačali umírat na cosi zvaného eozinofilní myalgie, nevyléčitelné, invalidizující a někdy smrtelné neurologické onemocnění podobné chřipce, způsobené používáním tryptofanových doplňků. Mohlo to být způsobeno nějakou neznámou nečistotou, ale je lepší být přehnaně opatrný než později litovat. Místo doplňků existují dietní strategie, které lze použít ke zlepšení nálady, a o tom budeme hovořit příště.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- Ghirri A, Cannella C, Bignetti E. The psychoactive effects of aromatic amino acids. Current Nutrition & Food Science. 2011 February;7(1):21-32.
- Ly D, Kang K, Choi JY, Ishihara A, Back K, Lee SG. HPLC analysis of serotonin, tryptamine, tyramine, and the hydroxycinnamic acid amides of serotonin and tyramine in food vegetables. J Med Food. 2008 Jun;11(2):385-9.
- Allen JA, Peterson A, Sufit R, Hinchcliff ME, Mahoney JM, Wood TA, Miller FW, Whitfield ML, Varga J. Post-epidemic eosinophilia-myalgia syndrome associated with L-tryptophan. Arthritis Rheum. 2011 Nov;63(11):3633-9.
- Oddy WH, Robinson M, Ambrosini GL, O'Sullivan TA, de Klerk NH, Beilin LJ, Silburn SR, Zubrick SR, Stanley FJ. The association between dietary patterns and mental health in early adolescence. Prev Med. 2009 Aug;49(1):39-44.
- Nanri A, Kimura Y, Matsushita Y, Ohta M, Sato M, Mishima N, Sasaki S, Mizoue T. Dietary patterns and depressive symptoms among Japanese men and women. Eur J Clin Nutr. 2010 Aug;64(8):832-9.
- Odjakova M, Hadjiivanova C. Animal neurotransmitter substances in plants. Bulg J Plant Physiol. 1997;23:94–102.
Images thanks to Esquilo, Jynto, and Neutrality via Wikimedia Commons