Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Stravovací doporučení: Hodně velká špetka soli
The National Dairy Council spojil síly se Salt Institute, aby společně mohli bagatelizovat rizika nadbytku sodíku v americké stravě.
The Salt Institute (Institut pro sůl) byl ve svém odsouzení Poradního výboru Spojených států pro stravovací pokyny patrně nejpřísnější – stěžují si, že předsedkyně výboru je „vyslovenou obhájkyní“ všeobecného omezování soli.
O co jde: citovala ji American Heart Association (Americká kardiologická společnost) ve zprávě CDC o nebezpečích soli. Evidentně to znamená, že má proti soli „nezdravé předsudky“. Zrovna jako když si tabákový průmysl stěžuje, že lidé v American Lung Association (Americká asociace pro plicní choroby) jsou předpojatí proti kouření. Vzhledem k tomu, že sýr je jedním z deseti nejlepších zdrojů sodíku v americké stravě, National Dairy Council (Národní rada pro mléko) se postavila solnému průmyslu bok po boku. Jistě, snížení příjmu sodíku by zachránilo životy až 92 000 Američanů ročně, ale lidé z Výboru pro stravovací doporučení prostě nedokáží pochopit, že sůl je zapotřebí pro udržení očekávané chuti, plnosti, struktury a trvanlivosti sýra. Stejně jako transtuky: dobré pro skladovatelnost, špatné pro lidský život.
Všichni za americké dietní nešvary obviňovali toho druhého. Výrobci vajec tvrdili, že maso je horší; výrobci vepřového masa tvrdili, že kuřata jsou horší. Pak se ale objevil dopis od CDPB, Kalifornského výboru pro sušené švestky reprezentujícího Big Prune (Velkou Švestku). Musí být hezké pracovat v potravinářském průmyslu a přitom být schopen se na sebe každý den podívat do zrcadla. I když úplná výhra to není, neboť se zdá, že „ve školním prostředí není kvůli tlaku vrstevníků konzumace (švestek) populární.“
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- All written public comments submitted and posted on the Dietary Guidelines for Americans, 2010, as well as the written comments posted on the Advisory Committee Report. Let me know if you find any doozies.
- Bibbins-Domingo K, Chertow GM, Coxson PG, Moran A, Lightwood JM, Pletcher MJ, Goldman L. Projected effect of dietary salt reductions on future cardiovascular disease. N Engl J Med. 2010 Feb 18;362(7):590-9.
Image thanks to DaGoaty / Flickr