Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Stravování mimo rámec živočišné říše
Vyšší výskyt úmrtí na rakovinu u lidí pracujících s masem je připisován infekcím viry a dlouhodobému vystavení živočišným bílkovinám.
Pracovníci nejvíce přicházející do styku z drůbeží podle všeho také nejvíce trpí nadměrnou úmrtností, ale také u dalších pracovníků jatek dochází k nadměrné úmrtnosti. Výzkum na toto téma započal již před několika desetiletími. Vyšší výskyt rakoviny u řezníků, pracovníků jatek, bouračů masa a pracovníků ve zpracovatelských masných závodech. Každopádně je z této rozsáhlé studie jasné, stejně jako z další vědecké literatury, že pracovníci v masném průmyslu jsou vystaveni zvýšenému riziku rozvoje rakoviny a úmrtí na rakovinu.
Zvýšené riziko může být způsobeno viry přenosnými ze zvířat na člověka nebo antigenní stimulací prostřednictvím chronickému vystavení živočišným bílkovinám. Rakovinotvorné viry zvířat by dokonce mohly být vysvětlením pro zvýšený výskyt rakoviny u lidí, kteří jedí maso. Existuje dokonce retrovirus spojený s rakovinnými nádory u ryb, o kterých se spekuluje, že by mohly být příčinou zvýšeného výskytu rakoviny u amerických zpracovatelů mořských živočichů.
Vyrůstání na farmě chovající hospodářská zvířata je spojeno s vyšším výskytem rakoviny krve – lymfomů a leukémií. Vyrůstání na farmě zabývající se pouze rostlinnou výrobou rizikové není.
Nejhorší je vyrůstat na drůbeží farmě. To je v souladu se skutečností, že právě konzumace kuřat je nejtěsněji spjata právě s těmito druhy rakoviny. Čtvrt kuřecího prsa denně je spojeno s dvojnásobným nebo trojnásobným rizikem lymfomu.
Výzkumníkům konečně začaly jednotlivé dílky zapadat do sebe. Vysoká hladiny protilátek proti virům ptačí leukózy/sarkomu a viru retikuloendoteliózy, které byly nedávno nalezeny u pracovníků v drůbežářství, poskytují důkaz o infekčnímu kontaktu s těmito rakovinotvornými viry drůbeže. Některé z nejvyšších hladin překvapivě nebyly naměřeny u lidí, kteří kuřata kuchali, odstraňovali vnitřnosti nebo věšeli živá kuřata. Nejvyšší hladiny byly naměřeny u pracovníků porcujících maso do konečné podoby výrobku.
Ve snaze zúžit škálu a rozpoznat, které nemoci byly spojené s kterým druhem masa, se výzkumníci pokusili vyčlenit osoby porážející prasata a zpracovávající jejich maso. Jednou z našich největších obav je totiž skutečnost, že orgány a tkáně prasat se někdy transplantují lidem (není to nic neobvyklého) a mohlo by tak hrozit zanesení zoonotických infekcí do těla člověka. Konkrétně je znepokojuje možnost přenosu prasečích endogenních retrovirů z prasat na člověka. Dělá nám obavy teoretický rozvoj rakoviny a imunologických nebo neurologických poruch. K nakažení však není potřeba obdržet srdeční chlopeň od prasete. Viry se nacházejí v krvi prasat, takže lidé vystaveni prasečí krvi mohou být vystaveni i viru.
Mezi hlavními zjištěními, která byla jedinečná pro studii na pracovnících s prasaty, a nebyla tedy zjištěna u pracovníků zpracovávajících hovězí a skopové maso, byl výrazný nadbytek úmrtí na nemoci spojené se senilitou, například Alzheimerovu chorobu. To mi připomíná, jakou náplň práce mají chudáci lidé, kteří extrahují vepřové mozky. Myslíte si, že vaše práce nestojí za nic? Jak by se vám líbilo pracovat u „hlavového stolu“? Nezní to tak špatně, dokud nezjistíte, o co vlastně jde. Jde o zpracovatelskou linku, na které je nutno co nejrychleji pomocí proudu stlačeného vzduchu (pro dosažení maximálního výnosu měkkých tkání) vyfukovat mozky z hlav poražených prasat.
Jakmile došlo ke zvýšení rychlosti linky, „pracovníci uváděli, že nestíhali umisťovat lebky na zařízení odstraňující mozek správně, takže jakmile spustili proud stlačeného vzduchu, mozková tkáň se více rozprskávala do okolí.“ Aerosolizovaná „mozková mlha“ je obviňována z desítek případů zánětlivých neurologických onemocnění u zaměstnanců. Prvotní příznaky byly mírné, například bolesti, brnění, a potíže s chůzí, pak se příznaky zhoršily, až museli být uvedeni na 6 týdnů do umělého spánku, protože trpěli neustupujícími záchvaty.
Nejdříve si lékaři mysleli, že by to mohl být nějaký mozkový parazit, ale teď už je známo, že jde o autoimunitní útok těla vyvolaný vystavením aerosolizovanému mozku. Z podobného mechanismu účinků byly obviňovány také bílkoviny z masa, které vyvolávají zánětlivou artritidu u lidí, kteří maso jedí. Když jako lidé jíme jiné živočichy, jsme vystaveni nejen zvířecím chorobám, ale také zvířecím tkáním, které si naše tělo může splést s vlastními.
I toto může být výhoda rostlinné stravy. Když se stravujete mimo živočišnou říši, ponoříte se do říše rostlin nebo hub, nejen, že se nemusíte bát nakažení něčím, jako je grafióza jilmu (houbové onemocnění stromu), ale ještě nikdy nebyla z autoimunitní polyradikuloneuropatie obviněna hlávka salátu.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- E. S. Johnson. Cancer mortality in workers employed in cattle, pigs, and sheep slaughtering and processing plants. Environ Int 2011 37(5):950 - 959.
- A. 't Mannetje, A. Eng, N. Pearce. Farming, growing up on a farm, and haematological cancer mortality. Occup Environ Med 2012 69(2):126 - 132.
- K.-M. Choi, E. S. Johnson. Occupational exposure assessment using antibody levels: Exposure to avian leukosis/sarcoma viruses in the poultry industry. Int J Environ Health Res 2011 21(4):306 - 316.
- K.-M. Choi, E. S. Johnson. Industrial hygiene assessment of reticuloendotheliosis viruses exposure in the poultry industry. Int Arch Occup Environ Health 2011 84(4):375 - 382.
- D. Neasham, A. Sifi, K. R. Nielsen, K. Overvad, O. Raaschou-Nielsen, A. Tjonneland, A. Barricarte, C. A. González, C. Navarro, L. R. Suarez, R. C. Travis, T. Key, J. Linseisen, R. Kaaks, P. Crosignani, F. Berrino, S. Rosso, A. Mattiello, R. C. H. Vermeulen, H. B. Bueno-de-Mesquita, G. Berglund, J. Manjer, S. Zackrisson, G. Hallmans, B. Malmer, S. Bingham, K. T. Khaw, M. M. Bergmann, H. Boeing, A. Trichopoulou, G. Masala, R. Tumino, E. Lund, N. Slimani, P. Ferrari, P. Boffetta, P. Vineis, E. Riboli. Occupation and risk of lymphoma: A multicentre prospective cohort study (EPIC). Occup Environ Med 2011 68(1):77 - 81.
- E. S. Johnson, H. Ndetan, M. J. Felini, M. F. Faramawi, K. P. Singh, K.-M. Choi, R. Qualls-Hampton. Mortality in workers employed in pig abattoirs and processing plants. Environ. Res. 2011 111(6):871 - 876.
- S. R. Jónsson, R. S. LaRue, M. D. Stenglein, S. C. Fahrenkrug, V. Andrésdóttir, R. S. Harris. The restriction of zoonotic PERV transmission by human APOBEC3G. PLoS ONE 2007 2(9):e893
- Y. Takeuchi, J. Fishman. Long life with or without PERV. Xenotransplantation 2010 17(6):429 - 430.
- S. M. Holzbauer, A. S. DeVries, J. J. Sejvar, C. H. Lees, J. Adjemian, J. H. McQuiston, C. Medus, C. A. Lexau, J. R. Harris, S. E. Recuenco, E. D. Belay, J. F. Howell, B. F. Buss, M. Hornig, J. D. Gibbins, S. E. Brueck, K. E. Smith, R. N. Danila, W. I. Lipkin, D. H. Lachance, P. J. B. Dyck, R. Lynfield. Epidemiologic investigation of immune-mediated polyradiculoneuropathy among abattoir workers exposed to porcine brain. PLoS ONE 2010 5(3):e9782.
- M. Lotti, L. Bergamo, B. Murer. Occupational toxicology of asbestos-related malignancies. Clin Toxicol (Phila) 2010 48(6):485 - 496.
- M. Felini, E. Johnson, N. Preacely, V. Sarda, H. Ndetan, S. Bangara. A pilot case-cohort study of liver and pancreatic cancers in poultry workers. Ann Epidemiol 2011 21(10):755 - 766.
- S. M. Lynch, A. Vrieling, J. H. Lubin, P. Kraft, J. B. Mendelsohn, P. Hartge, F. Canzian, E. Steplowski, A. A. Arslan, M. Gross, K. Helzlsouer, E. J. Jacobs, A. LaCroix, G. Petersen, W. Zheng, D. Albanes, L. Amundadottir, S. A. Bingham, P. Boffetta, M.-C. Boutron-Ruault, S. J. Chanock, S. Clipp, R. N. Hoover, K. Jacobs, K. C. Johnson, C. Kooperberg, J. Luo, C. Messina, D. Palli, A. V. Patel, E. Riboli, X.-O. Shu, L. R. Suarez, G. Thomas, A. Tjonneland, G. S. Tobias, E. Tong, D. Trichopoulos, J. Virtamo, W. Ye, K. Yu, A. Zeleniuch-Jacquette, H. B. Bueno-de-Mesquita, R. Z. Stolzenberg-Solomon. Cigarette smoking and pancreatic cancer: A pooled analysis from the pancreatic cancer cohort consortium. Am. J. Epidemiol. 2009 170(4):403 - 413.
- J.-M. Yuan, S. Govindarajan, K. Arakawa, M. C. Yu. Synergism of alcohol, diabetes, and viral hepatitis on the risk of hepatocellular carcinoma in blacks and whites in the U.S. Cancer 2004 101(5):1009 - 1017.
- E. S. Johnson, M. F. Faramawi, M. Sall, K.-M. Choi. Cancer and noncancer mortality among American seafood workers. J Epidemiol 2011 21(3):204 - 210.
- M. Marvisi, L. Balzarini, C. Mancini, P. Mouzakiti. A new type of Hypersensitivity Pneumonitis: Salami brusher's disease. Monaldi Arch Chest Dis 2012 77(1):35 - 37.
- R. Weiner, D. Rees, F. J. Lunga, M. A. Felix. Third wave of asbestos-related disease from secondary use of asbestos. A case report from industry. S. Afr. Med. J. 1994 84(3):158 - 160.
- D. H. Lachance, V. A. Lennon, S. J. Pittock, J. A. Tracy, K. N. Krecke, K. K. Amrami, E. M. Poeschla, R. Orenstein, B. W. Scheithauer, J. J. Sejvar, S. Holzbauer, A. S. Devries, P. J. B. Dyck. An outbreak of neurological autoimmunity with polyradiculoneuropathy in workers exposed to aerosolised porcine neural tissue: A descriptive study. Lancet Neurol 2010 9(1):55 - 66.
- J. A. Tracy, P. J. B. Dyck. Auto-immune polyradiculoneuropathy and a novel IgG biomarker in workers exposed to aerosolized porcine brain. J. Peripher. Nerv. Syst. 2011 16 (Suppl 1):34 - 37
- L. Proietti, L. Spicuzza, A. Di Maria, R. Polosa, E. S. Torres, V. Asero, G. U. Di Maria. Non-occupational malignant pleural mesothelioma due to asbestos and non-asbestos fibres. Monaldi Arch Chest Dis 2006 65(4):210 - 216.
- E. S. Johnson, H. Ndetan, K. M. Lo. Cancer mortality in poultry slaughtering/processing plant workers belonging to a union pension fund. Environ Res. 2010 110(6):588-594.
- X. J. Meng. Emerging and Re-emerging Swine Viruses. Transbound Emerg Dis. 2012 Jan 9.
- T. M. Deangelis, L. Shen. Outbreak of progressive inflammatory neuropathy following exposure to aerosolized porcine neural tissue. Mt Sinai J Med. 2009 76(5):442-447.
- J. Z. Adjemian, J. Howell, S. Holzbauer, J. Harris, S. Recuenco, J. McQuiston, T. Chester, R. Lynfield, A. Devries, E. Belay, J. Sejvar. A clustering of immune-mediated polyradiculoneuropathy among swine abattoir workers exposed to aerosolized porcine brains, Indiana, United States. Int J Occup Environ Health. 2009 15(4):331-338.
- M. Greenberg. Swine abattoir workers exposed to aerosolized porcine brains: will we ever learn? Int J Occup Environ Health. 2010 16(1):101.
- Kutlu A, Oztürk S, Taşkapan O, Onem Y, Kiralp MZ, Ozçakar L. Meat-induced joint attacks, or meat attacks the joint: rheumatism versus allergy. Nutr Clin Pract. 2010 Feb;25(1):90-1.
Images thanks to Farm Sanctuary and USDAgov via flickr