Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Studie o paleo stravě ukazují přínosy
Co se stane, když vědci otestují paleo diety?
Bylo publikováno zhruba půl tuctu studií o dietách typu paleo, první vznikly asi před 20 lety. Tato zní jako nějaká reality show. Deset diabetických australských domorodců bylo ponecháno na odlehlém místě, aby se zde sami uživili. Sbírali a lovili potravu, například fíky a krokodýly.
Ve svém videu o divoké lovné zvěři jsem ukázal, že klokaní maso způsobuje v těle výrazně menší zánět než maso z maloobchodu. Samozřejmě bychom měli ideálně jíst protizánětlivé potraviny, ale divoká zvěř byla výrazně lepší. Maso z ní je velmi nízkotučné, méně než 7 % kalorií pochází z tuku. Kuřecí prso bez kůže má 14x více tuku než klokaní maso. Můžete si tedy dát klokana na kari s melounem cantaloupe a snížit svou hladinu cholesterolu téměř stejně jako vegetariánskou stravou.
Jak si tedy vedli? No, téměř cokoliv by bylo lepší než strava, kterou jedli předtím. Ta byla postavena na rafinovaných sacharidech, limonádách, pivu, mléku a levném tučném masu. Vedli si tedy velmi dobře. Měli výrazně lepší odezvu na hladinu cukru v krvi – díky ztrátě hmotnosti. Jenže zhubnuli proto, že hladověli. Nedokázali ulovit dostatečné množství klokanů. Možná by si tedy vedli stejně dobře, i kdyby pobíhali po poušti na své původní stravě plné nezdravých potravin, pouze se sedmitýdenním omezením kalorií na 1 200. To se však nedozvíme, protože žádná kontrolní skupina neexistovala.
Stejný problém je i s některými dalšími paleo studiemi. Byly buď krátké, malé, nebo bez kontrolní skupiny. Ovšem k pozitivním nálezům došlo. Žádné překvapení, vzhledem k tomu, že lidé snížili příjem nasycených tuků na polovinu. Pravděpodobně to bylo vyřazením velkého množství sýrů, uzenin a zmrzliny. Stejně jako tady. Devět lidí bylo na paleo stravě po dobu 10 dní. Snížili svůj příjem nasyceného tuku a soli na polovinu. Jejich cholesterol a krevní tlak klesl, jak se dalo očekávat. Nejdelší studie paleo stravy trvala pouze 3 měsíce.
Pak však přišla tato studie. Ta trvala 15 měsíců. Jenže to byla paleo studie na prasatech. Prasata si vedla lépe, protože na paleo stravě méně tloustla. Proč? Protože paleo skupina dostávala o 20 % méně kalorií. Zlepšení citlivosti na inzulín naměřené u prasat však nebylo opakováno na lidech. Ačkoliv, nějaké přínosy to přece jen mělo, například zlepšení tolerance glukózy. A to díky těmto změnám ve stravě; paleo skupina jedla méně mléčných výrobků, cereálií, oleje a margarínu, ovoce a ořechů jedli více a spotřeba masa nebyla výrazně dotčena.
Navazující studie nezjistila zlepšení glukózové tolerance oproti kontrolní skupině, ale ukázala jiné zdravotní přínosy, a není divu. Jakákoli strava, která vylučuje mléčné výrobky, koblihy, olej, cukr, cukroviny, limonády, pivo a sůl, s největší pravděpodobností pomůže lidem být zdravější a cítit se lépe.
Porovnejte tento denní paleo jídelníček se standardní americkou stravou Ačkoliv, zdá se, že za cereáliemi Cheerios vykukuje nějaké rajče. Paleo strava zahrnuje spousty potravin, které skutečně vyrostly ze země. Takováto paleo strava by tedy byla prospěšnější.
Neublíží však lidem, když se jim řekne, aby přestali jíst luštěniny? Skoro nikdo nejí luštěniny. Více než 96 % Američanů nedosáhne ani mizivého doporučeného minima konzumace. Toho dosáhne pouze 1 z 200 amerických žen středního věku. Když tedy lidem řeknete, aby luštěniny nejedli vůbec, jejich stravu to moc nezmění. Jsem zcela pro zavržení standardní americké stravy plné rafinovaných cukrů, „mléka jiných savců“ a nezdravých potravin, ale zakazování konzumace luštěnin je chybné.
Jak jsem již dříve poznamenal, fazole, hrách, cizrna a čočka mohou být nejdůležitějším dietním prediktorem přežití. Luštěniny a celozrnné obiloviny jsou základní kameny výživy u nejdéle žijících populací na Zemi. Rostlinná výživa obecně, a luštěniny zvláště, jsou pojítkem všech dlouhověkých populací z tzv. Modrých zón celého světa.
Plyne z toho, že když sáhnete po klokaním mase, uděláte lépe, než když si vyberete dánský sýr, ale natáhnout se po jablku pro nás může být zdaleka nejpřínosnějším.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- C Martin, Y Zhang, C Tonelli, K Petroni. Plants, diet, and health. Annu Rev Plant Biol. 2013;64:19-46.
- L Cordain, J B Miller, S B Eaton, N Mann. Macronutrient estimations in hunter-gatherer diets. Am J Clin Nutr. 2000 Dec;72(6):1589-92.
- F Arya, S Egger, D Colquhoun, D Sullivan, S Pal, G Egger. Differences in postprandial inflammatory responses to a 'modern' v. traditional meat meal: a preliminary study. Br J Nutr. 2010 Sep;104(5):724-8.
- Sinclair AJ, O'Dea K, Dunstan G, Ireland PD, Niall M. Effects on plasma lipids and fatty acid composition of very low fat diets enriched with fish or kangaroo meat. Lipids. 1987 Jul;22(7):523-9.
- D Buettner. Your Personal Blue Zone. The Blue Zones. Chapter 6, p. 227.
- S M Krebs-Smith, P M Guenther, A F Subar, S I Kirkpatrick, K W Dodd. Americans do not meet federal dietary recommendations. J Nutr. 2010 Oct;140(10):1832-8.
- I Darmadi-Blackberry, M L Wahlqvist, A Kouris-Blazos, B Steen, W Lukito, Y Horie, K Horie. Legumes: the most important dietary predictor of survival in older people of different ethnicities. Asia Pac J Clin Nutr. 2004;13(2):217-20.
- K O'Dea. Marked improvement in carbohydrate and lipid metabolism in diabetic Australian aborigines after temporary reversion to traditional lifestyle. Diabetes. 1984 Jun;33(6):596-603.
- T Jönsson, B Ahrén, G Pacini, F Sundler, N Wierup, S Steen, T Sjöberg, M Ugander, J Frostegård, L Göransson, S Lindeberg. A Paleolithic diet confers higher insulin sensitivity, lower C-reactive protein and lower blood pressure than a cereal-based diet in domestic pigs. Nutr Metab (Lond). 2006 Nov 2;3:39.
- S Lindeberg, T Jönsson, Y Granfeldt, E Borgstrand, J Soffman, K Sjöström, B Ahrén. A Palaeolithic diet improves glucose tolerance more than a Mediterranean-like diet in individuals with ischaemic heart disease. Diabetologia. 2007 Sep;50(9):1795-807.
- M Osterdahl, T Kocturk, A Koochek, P E Wändell. Effects of a short-term intervention with a paleolithic diet in healthy volunteers. Eur J Clin Nutr. 2008 May;62(5):682-5. Epub 2007 May 16.
- T Jonsson, Y Granfeldt, B Ahrén, U C Branell, G Pålsson, A Hansson, M Söderström, S Lindeberg. Beneficial effects of a Paleolithic diet on cardiovascular risk factors in type 2 diabetes: a randomized cross-over pilot study. Cardiovasc Diabetol. 2009 Jul 16;8:35.
- L A Frassetto, M Schloetter, M Mietus-Synder, R C Morris, A Sebastian. Metabolic and physiologic improvements from consuming a paleolithic, hunter-gatherer type diet. Eur J Clin Nutr. 2015 Dec;69(12):1376.
Image thanks to hbieser via Pixabay