
Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.

Třetí způsob zvýšení NAD+
Jak můžeme zachovat NAD+ tím, že zabráníme nadměrné aktivaci enzymů PARP-1 a CD38, které NAD+ spotřebovávají?
Existují tři strategie k posílení NAD+, zvýšení dodávky prekurzorů NAD+ je jen jedním z nich. Další spočívají v přinucení těla vytvářet ho více aktivací enzymů syntetizujících NAD+, případně k menšímu spotřebovávání například šetřením pomocí snížené spotřeby. Kromě sirtuinů jsou hlavními konzumenty NAD+ PARP-1 a CD38. PARP-1 je enzym používající NAD+ k opravě DNA. Čím více oxidativního poškození DNA, čím více poškození DNA na jedné nebo obou šroubovicích, tím více enzymů jako PARP-1 musí být aktivováno k jejich záchraně. Spotřebovává se tím spousta NAD. Jak se poškození DNA s věkem akumuluje, stoupá i spotřeba opravných enzymů jako PARP-1 a vede k velkému vyčerpávání hladin NAD+.
Vystavení buněk in vitro činidlům poškozujícím DNA jako gama záření nebo genotoxické chemikálie může způsobit 80-90% pokles hladin NAD+ během pár minut. Vedlo to k pátrání po blokátorech PARP-1 k uchování hladin NAD+. Proč místo blokování opravy DNA nepracovat na prevenci vzniku tak velkého poškození? Například vážný oxidativní stres vysoce tučné stravy může vést k aktivaci PARP-1 a vyčerpání NAD+ u myší. Hladiny NAD+ však můžeme „dramaticky obnovit“ zkrmováním „pigmentu z fialových batátů“, tedy přírodních antokyanů obsažených ve fialových sladkých bramborech. A samozřejmě jim taky prostě nemusíte dávat tučné krmivo.
Oprava DNA je žádoucí. PARP-1 může být jedním z důvodů, proč intervence na posílení NAD+ mohou vést k prodloužení života ve zdraví i celkově u laboratorních zvířat. Vyšší aktivita PARP silně koreluje s delší délkou života napříč tuctem druhů savců a aktivita PARP u stoletých lidí je v průměru o 60 % vyšší než u kontrol mladších. Nicméně přetrvávající aktivace může vést k vyčerpání NAD+ a nadměrná aktivace může vést až k buněčné smrti. Měli bychom se proto snažit držet oxidativní stres na minimu.
CD38 je další velký „žrout“ NAD+. Jde o enzym využívající NAD+ koncentrovaný na povrchu imunitních buněk, kde silně reaguje na přítomnost zánětu. Nárůst aktivity CD38 s věkem bývá sváděn na přetrvávající zánětlivou aktivaci, nárůst systémového nízko-úrovňového zánětu v tělech stárnoucích osob, což může být hlavním viníkem klesajících hladin NAD+. Například jsme zjistili, že blokování CD38 vede k nárůstu hladin NAD+ u starých myší v porovnání s mladšími.
Takže oxidace a zánět může vést k poklesu hladin NAD+ v důsledku nadměrné aktivace enzymů konzumujících NAD+. Může to vysvětlit, proč je ochranná aktivita sirtuinu snížena při obezitě, což je stav, pro který je typický oxidativní stres i zánět. Studie jednovaječných dvojčat, ze kterých jedno bylo vždy v průměru obézní a druhé ne, nalezla významně menší expresi sirtuinu u obézního dvojčete navzdory sdíleným genům. Když lidi randomizujete k šestiměsíční účasti na 25% kalorické restrikci, můžete prokázat posílení exprese sirtuinu doprovázené poklesem poškození DNA. Omezení příjmu bílkovin může mít podobný účinek, jelikož muži a ženy s vyšším příjmem bílkovin obvykle mají nižší hladiny NAD+ v krvi, nejspíše kvůli oxidativnímu stresu vyvolanému vedlejšími produkty rozkladu bílkovin.
Jestliže jsou oxidace a zánět zodpovědné za pokles hladin NAD+, co takhle zkusit antioxidanty a protizánětlivé fytoživiny ze zdravých rostlinných potravin? Po prověření více než 14 000 látek bylo zjištěno, že téměř všechny flavonoidy jsou účinné při testu na inhibici CD38. Mezi dva nejúčinnější patří kyanidin obsažený v červeném zelí a ostružinách a dále quercetagetin obsažený v čaji z květů měsíčku lékařského. Další studie zjistila, že tři nejsilnější látky jsou luteolin, kuromanin a luteolinidin. Luteolin v největším množství najdeme v oreganu, čekance a čaji z chryzantémy. Kuromanin najdeme v ostružinách, fialové kukuřici a ibiškovém čaji. Kukuřičné tortilly jsou překvapivě jednoduché na výrobu, proč je tedy nevyrobit z modré nebo fialové kukuřice, aby byly ještě zdravější? Luteolinidin prokazatelně zvyšující NAD+ v srdcích potkanů nalezneme v červeném čiroku, který je jednou z ingrediencí mé prebiotické směsi BROL, pokud ho zrovna seženu.
Flavonoid apigenin je široce prověřeným inhibitorem CD38. Při podání myším apigenin zvyšuje hladiny NAD+ zhruba o 50 %, což by lidé získali užíváním maximální přijatelné denní dávky NR. Nejlepšími zdroji jsou petržel a heřmánkový čaj. Široké spektrum flavonoidů obsažených v zeleném čaji, kurkumě, ovoci a zelenině taktéž dokáže zabránit vyčerpání NAD+ v lidských buňkách při in vitro testech již v dávkách nacházených v krvi po jejich konzumaci. Kolik jich musíme sníst?
Proanthokyanidiny prokazatelně snižují expresi PARP-1 a CD38 u potkanů. NAD+ a aktivita sirtuinu byla významně posílena na dávce odpovídající u lidí zhruba 280 miligramům denně. To je kolik? Jde o množství proanthokyanidinů obsažené v jednom jablku. Stejné dávky dosáhnete také konzumací dvou švestek, polovinou šálku lesních borůvek, o něco více než čajové lžičky skořice nebo o něco více než polévkové lžíce, čtyř čajových lžiček, kakaového prášku.
Quercentin je další potlačovač PARP-1 a CD38 prokazatelně zvyšující aktivitu sirtuinu u myší. Koncentrace nezbytná pro snížení PARP-1 in vitro může být dosažena užíváním doplňku stravy, ale typické doporučené dávky od výrobců doplňků jsou až 100x vyšší, než průměrný denní příjem ze stravy. Naštěstí fungují i potraviny. Výzkumníci oshmahli jednu a půl cibule a zvýšili krevní hladiny quercentinu na zhruba 75 % cíle. Takže dvě cibule by mohly stačit. Nemáme žádná dlouhodobá bezpečností data o užívání vysokých dávek flavonoidů z doplňků stravy. Veřejní zdravotničtí výzkumníci proto doporučují, abychom „byli opatrní s jejich konzumací v množství převyšujícím dávky obsažené v typické vegetariánské stravě“.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
Nejnovější videa

Který posilovač NAD+ je nejlepší?

Rizika doplňků zvyšujících NAD+

Méně známé doplňky na podporu NAD+ – tryptofan, NADH, NMNH a NRH
