Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Účinky avokáda a červeného vína na zánět vyvolaný jídlem
Nezpracované rostlinné zdroje cukru a tuku dokáží do určité míry zmírnit postprandiální (po jídle) zánět způsobený konzumací rafinovaných sacharidů a masa.
Viděli jsme, jak dokonce i přídavek v páře uvařených kuřecích prsou bez kůže může zhoršit narůst inzulinu z bílé rýže, ale u ryb to může být ještě horší. Zde jsou hladiny inzulinu u potravin rostlinného původu s nízkým obsahem sacharidů, jako jsou arašídy, ve srovnání s běžnými potravinami živočišného původu: vejci, sýrem a hovězím. Ale ryby na tom byly ještě hůře, pohybovaly se poblíž území koblihy.
Tady je nárůst inzulinu, pokud dáte lidem k jídlu bramborovou kaši. A co by se stalo, kdybyste přidali tuňáka? Dostanete dvakrát vyšší nárůst inzulinu. Stejné je to se špagetami z bílé mouky a špagetami z bílé mouky s masem. Přidání živočišných bílkovin může způsobit, že slinivka pracuje dvakrát tak usilovně.
Můžete to udělat i s vodou s cukrem. Pokud se vám líbí glukózový test na testování diabetu, kde vypijete určité množství cukru, pak tohle je nárůst inzulinu, na jaký se dostanete, ale pokud použijete stejné množství cukru, ale přidáte k tomu i maso, dostanete toto. A čím více masa přidáte, tím více se to zhorší. Nezdá se, že by přidání trošky masa k sacharidům až tak škodilo, ale jakmile se dostanete na množství odpovídající třetině kuřecích prsou, můžete vyvolat významné zvýšení nárůstu hladiny inzulínu.
Takže kuřecí sendvič může ještě zhoršit škodu, kterou už způsobuje metabolismu bílý chléb s rafinovanými sacharidy, ze kterého je sendvič vyrobený. A co sendvič s arašídovým máslem a džemem? Viděli jsme, že přidání ořechů k chlebu zn. Wonder Bread skutečně zklidňuje reakce inzulinu a krevního cukru. Co když místo toho namažete na chleba jahodový džem? Bobulové plody mají ještě více antioxidantů než ořechy a mohou tak skutečně utlumit oxidaci cholesterolu v reakci na typickou americkou snídani. Dokáží dokonce i snížit hladinu tuku v krvi po jídle. A když je méně oxidace, pak je i méně zánětů, pokud jsou tedy do jídla přidány bobulové plody.
Takže zdroj cukru rostlinného původu může snížit zánět v reakci na jídlo, které je „zánětlivým stresorem“. A co zdroj tuku rostlinného původu? Pokud sníte hamburger, na kterém je půlka avokáda, během několika hodin vám v krvi vzroste hladina zánětlivého biomarkeru, ale ne tolik, jako když sníte hamburger bez avokáda. To může být proto, že potraviny rostlinného původu obsahují antioxidanty, které snižují zánět, stejně tak jako vlákninu. Což je jeden z důvodů, proč dokonce i potraviny rostlinného původu s vysokým obsahem tuku, jako jsou ořechy, mohou snižovat hladinu cholesterolu. A to samé lze říci i o avokádu. Výrazný pokles hladiny cholesterolu, zejména u pacientů s vysokým cholesterolem, dokonce došlo i k poklesu triglyceridů.
Pokud jedení bobulových plodů snižuje zánět, co kdybychom je pili? Když budete k bílému chlebu usrkávat víno, dojde k výraznému poklesu hladiny cukru, který způsobil chléb, ale alkohol zvýší tuk v krvi přibližně o stejné množství. Pokud budete jíst sýr a krekry, zde je ukázáno, jak vám stoupnou triglyceridy. Pokud budete ke stejné svačince popíjet víno, vyletí hladiny až někam do nebe. Víme, že to způsobuje alkohol, protože pokud si dáte červené víno bez alkoholu, tedy stejné víno, ale takové, ze kterého byl odstraněn alkohol, nebude reakce stejná. Toto bylo ukázáno asi v půl tuctu dalších studií, spolu se zvýšením počtu zánětlivých markerů. Takže v něčem to může pomoci, ale v něčem jiném zase ne.
Podobný paradoxní účinek byl zjištěn při cvičení. Pokud lidi jezdí na kole ve vysokém tempu asi hodinu a půl denně, před tím, než vypijí mléčný koktejl, je reakce triglyceridů menší, než kdyby před tím vůbec necvičili. Přesto se zdálo, že zánětlivá reakce na jídlo je horší. Výsledkem nemá být, že se máme vyhýbat cvičení, ale že se máme vyhýbat mléčným koktejlům.
Nejzdravějším přístupem je strava založená na potravinách rostlinného původu, ale existují slibné farmakologické postupy na normalizaci vysoké hladiny cukru a tuku v krvi s použitím léků. I když použití léků jako léčby na epidemii, kterou způsobila nevhodná strava, je méně racionální, než prostě jen přizpůsobit naše stravovací návyky našim fyziologickým potřebám.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- O'Keefe JH, Gheewala NM, O'Keefe JO. Dietary strategies for improving post-prandial glucose, lipids, inflammation, and cardiovascular health. J Am Coll Cardiol. 2008 Jan 22;51(3):249-55.
- Sardo CL, Kitzmiller JP, Apseloff G, Harris RB, Roe DJ, Stoner GD, Jacobs ET. An Open-Label Randomized Crossover Trial of Lyophilized Black Raspberries on Postprandial Inflammation in Older Overweight Males: A Pilot Study. Am J Ther. 2016 Jan-Feb;23(1):e86-91.
- Burton-Freeman B, Linares A, Hyson D, Kappagoda T. Strawberry modulates LDL oxidation and postprandial lipemia in response to high-fat meal in overweight hyperlipidemic men and women. J Am Coll Nutr. 2010 Feb;29(1):46-54.
- Naissides M, Mamo JC, James AP, Pal S. The effect of acute red wine polyphenol consumption on postprandial lipaemia in postmenopausal women. Atherosclerosis. 2004 Dec;177(2):401-8.
- Li Z, Wong A, Henning SM, Zhang Y, Jones A, Zerlin A, Thames G, Bowerman S, Tseng CH, Heber D. Hass avocado modulates postprandial vascular reactivity and postprandial inflammatory responses to a hamburger meal in healthy volunteers. Food Funct. 2013 Feb 26;4(3):384-91.
- Brandauer J, Landers-Ramos RQ, Jenkins NT, Spangenburg EE, Hagberg JM, Prior SJ. Effects of prior acute exercise on circulating cytokine concentration responses to a high-fat meal. Physiol Rep. 2013 Aug;1(3):e00040.
- Jenkins DJ, Kendall CW, Josse AR, Salvatore S, Brighenti F, Augustin LS, Ellis PR, Vidgen E, Rao AV. Almonds decrease postprandial glycemia, insulinemia, and oxidative damage in healthy individuals. J Nutr. 2006 Dec;136(12):2987-92.
- Brand-Miller JC, Fatema K, Middlemiss C, Bare M, Liu V, Atkinson F, Petocz P. Effect of alcoholic beverages on postprandial glycemia and insulinemia in lean, young, healthy adults. Am J Clin Nutr. 2007 Jun;85(6):1545-51.
- Gulliford MC, Bicknell EJ, Scarpello JH. Differential effect of protein and fat ingestion on blood glucose responses to high- and low-glycemic-index carbohydrates in noninsulin-dependent diabetic subjects. Am J Clin Nutr. 1989 Oct;50(4):773-7.
- Holt SH1, Brand Miller JC, Petocz P. An insulin index of foods: the insulin demand generated by 1000-kJ portions of common foods. Am J Clin Nutr. 1997 Nov;66(5):1264-76.
- Sun L, Ranawana DV, Leow MK, Henry CJ. Effect of chicken, fat and vegetable on glycaemia and insulinaemia to a white rice-based meal in healthy adults. Eur J Nutr. 2014 Dec;53(8):1719-26.
- López Ledesma R, Frati Munari AC, Hernández Domínguez BC, Cervantes Montalvo S, Hernández Luna MH, Juárez C, Morán Lira S. Monounsaturated fatty acid (avocado) rich diet for mild hypercholesterolemia. Arch Med Res. 1996 Winter;27(4):519-23.
- Banel DK, Hu FB. Effects of walnut consumption on blood lipids and other cardiovascular risk factors: a meta-analysis and systematic review. Am J Clin Nutr. 2009 Jul;90(1):56-63.
- Williams MJ, Sutherland WH, Whelan AP, McCormick MP, de Jong SA. Acute effect of drinking red and white wines on circulating levels of inflammation-sensitive molecules in men with coronary artery disease. Metabolism. 2004 Mar;53(3):318-23.
- Peluso I, Manafikhi H, Reggi R, Palmery M. Effects of red wine on postprandial stress: potential implication in non-alcoholic fatty liver disease development. Eur J Nutr. 2015 Jun;54(4):497-507.
- Nuttall FQ, Mooradian AD, Gannon MC, Billington C, Krezowski P. Effect of protein ingestion on the glucose and insulin response to a standardized oral glucose load. Diabetes Care. 1984;7(5):465-70.
Icons created by Myart, H. Alberto Gongora, Sergey Demushkin, Made in France, Anton Noskov, and Creative Stall from the Noun Project. Image credit: Kristina DeMuth. Image has been modified. Video credit: Avocado Video.