Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Ucpává kokosový olej tepny?
Prodejci kokosového oleje používají taktiku hovězího průmyslu ke zlehčování rizik spojených s nasyceným tukem obsaženým v nabízených výrobcích.
I když pro to nemáme vědecké důkazy, proč se alespoň nepokusit léčit Alzheimerovu chorobu kokosovým olejem?
Na rozdíl od jiných přírodních prostředků, jako je koření šafrán, které dokázalo porazit placebo a zdálo se, že funguje stejně dobře jako nejpoužívanější lék, a to dokonce bez vedlejších účinků, kokosový olej je jedním z mála rostlinných zdrojů nasycených tuků. Ty se běžně vyskytují v živočišné říši a mají tendenci zvyšovat škodlivý LDL cholesterol, rizikový faktor č. 1 našeho nejčastějšího zabijáka: srdečního onemocnění. Chcete na někom s Alzheimerovou chorobou pár dní zkoušet účinnost kokosového oleje, abyste zjistili, jestli se něco změní? Tak dobře! Jsem pro vyzkoušení ledasčeho, ale pokud, jak se dá očekávat, neuvidíte žádné zlepšení stavu, váhal bych nad tím, jestli je moudré na někom prostředek zkoušet dlouhodobě.
Prodejci kokosového oleje nás uklidňují, že kokosový olej obsahuje nasycený tuk, který nezvyšuje hladinu cholesterolu. Jenže to stejné prohlašují i lidé, kteří mají co do činění s výrobou hovězího. The National Cattlemen’s Beef Association (Národní asociace chovatelů hovězího dobytka) neustále mluví o tom, jak hovězí maso obsahuje nasycený tuk kyselinu stearovou, který nepatří mezi ty škodlivé nasycené tuky (kyselina palmitová, kyselina myristová a kyselina laurová), které zvyšují hladinu cholesterolu v krvi. Kyselina stearová má neutrální účinek na cholesterol v krvi. To je sice pravda a hovězí maso navíc kyselinu stearovou skutečně obsahuje, ale hádejte, v čem je háček? Hovězí maso má dvakrát tolik kyseliny palmitové a myristové, o které právě přiznali, že zvyšuje hladinu cholesterolu. Je to jako by Coca-Cola říkala, že jsou si jisti, že jejich limonáda nevede k přibírání na váza, protože kola obsahuje vodu a voda má neutrální vliv na tělesnou hmotnost. To však není jediná složka.
Totéž platí pro hovězí maso a kokosový olej. Před lety jsem vám přiblížil tuto studii, ve které se zjistilo, že hladiny cholesterolu se výrazně snížily dodržováním jídelníčku obohaceného o kokosový olej. Jenže snížené byly jen ve srovnání se stravou zahrnující máslo. Víte, že máte problém, když jediným způsobem, jak můžete svůj výrobek ukázat v dobrém světě, je porovnat jeho účinky se stravou obsahující velké množství másla. Hladiny škodlivého cholesterolu sice vzrostly, ale ne tolik jako po másle. Jak moc je to však vypovídající?
Deset let jsme žádné další vědecké poznatky neměli, ale nedávno naštěstí vyšly čtyři nové studie. Jedna populační studie a tři klinické studie. Populační studie byla provedená na filipínských ženách. I když měly ženy konzumující nejvíce kokosového oleje nejvyšší hladiny špatného cholesterolu, byly to zároveň ty, které vážily více, což samo o sobě může cholesterol zvednout. Když skutečnost, že konzumentky kokosového oleje jedly více kalorií a vážily více kilogramů, vzali při výpočtu v potaz, zvýšení hladiny cholesterolu ztratilo statistickou významnost.
Pokud však skutečně chcete vyloučit zkreslení jinými faktory, musíte provést test. První klinická studie spočívala v podávání dvou polévkových lžic kokosového oleje denně po dobu tří měsíců. Hladiny špatného cholesterolu účastníků se trochu zvýšily, ale nijak závratně. Během této doby byli všichni nuceni zhubnout, byli na dietě s omezeným počtem kalorií. Když ztratíte váhu, váš LDL cholesterol by měl sám klesnout. Skutečnost, že k tomu při podávání kokosového oleje nedošlo, naznačuje nepříznivý účinek.
Nejvíce povzbudivá studie byla tato: otevřená, což znamená, že nebyla zaslepená, pilotní studie bez kontrolní skupiny. Účastníci studie dostávali dvě polévkové lžíce kokosového oleje denně po dobu jednoho měsíce navíc ke své běžné stravě, a jejich cholesterol se tím nezhoršil. Když to stejné zkoušeli v lépe navržené studii, randomizované, zkřížené studii, kokosový olej výrazně zhoršil hladiny špatného cholesterolu. Doporučení z Harvardu proto zní: „Pokud jej chcete používat, tak jen v malém množství.“
Pokud jste však natolik zdraví, že vaše hladina LDL cholesterolu nepřekračuje 1,5 mmol/l nebo 1,8 mmol/l, pak to pro vás nemusí být problém. Na rozdíl od nasycených živočišných tuků kokosový olej nezpůsobuje ihned po konzumaci nárůst zánětu v těle, což živočišné tuky dělají. To dává smysl, protože, jak si asi pamatujete, na vině mohou být endotoxiny z mrtvých těl bakterií, které se do našeho těla dostávají společně s nasycenými živočišnými tuky. V této studii například srovnávali vliv čokoládových dortů obsahujících kokosový olej, lněný olej nebo olej z tresčích jater na ukazatele zánětu v těle. Exprese zánětlivých genů se příliš nezměnila po požití koláče se lněným nebo kokosovým olejem, ale olej z tresčích jater výsledky skutečně zhoršil.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- L. E. Conlon, R. D. King, N. E. Moran, J. W. Erdman Jr. Coconut Oil Enhances Tomato Carotenoid Tissue Accumulation Compared to Safflower Oil in the Mongolian Gerbil ( Meriones unguiculatus ). J. Agric. Food. Chem. 2012 NA(NA):NA
- S. T. Henderson, J. L. Vogel, L. J. Barr, F. Garvin, J. J. Jones, L. C. Costantini. Study of the ketogenic agent AC-1202 in mild to moderate Alzheimer's disease: A randomized, double-blind, placebo-controlled, multicenter trial. Nutr Metab (Lond) 2009 6(NA):31
- M. C. W. Myhrstad, I. Narverud, V. H. Telle-Hansen, T. Karhu, D. B. Lund, K.-H. Herzig, M. Makinen, B. Halvorsen, K. Retterstol, B. Kirkhus, L. Granlund, K. B. Holven, S. M. Ulven. Effect of the fat composition of a single high-fat meal on inflammatory markers in healthy young women. Br. J. Nutr. 2011 106(12):1826 - 1835
- K. M. Liau, Y. Y. Lee, C. K. Chen, A. H. G. Rasool. An open-label pilot study to assess the efficacy and safety of virgin coconut oil in reducing visceral adiposity. ISRN Pharmacol 2011 2011(NA):949686
- Assunção ML1, Ferreira HS, dos Santos AF, Cabral CR Jr, Florêncio TM. Effects of dietary coconut oil on the biochemical and anthropometric profiles of women presenting abdominal obesity. Lipids 2009 44(7):593 - 601
- P. T. Voon, T. K. W. Ng, V. K. M. Lee, K. Nesaretnam. Diets high in palmitic acid (16:0), Lauric and myristic acids (12:0 + 14:0), Or oleic acid (18:1) Do not alter postprandial or fasting plasma homocysteine and inflammatory markers in healthy Malaysian adults. Am. J. Clin. Nutr. 2011 94(6):1451 - 1457
- NA. Stearic Acid: A Unique Saturated Fat. National Cattlemen's Beef Association NA NA(NA):1 - 6
- C. Cox, W. Sutherland, J. Mann, S. de Jong, A. Chisholm, M. Skeaff. Effects of dietary coconut oil, butter and safflower oil on plasma lipids, lipoproteins and lathosterol levels. Eur J Clin Nutr 1998 52(9):650 - 654
- A. B. Feranil, P. L. Duazo, C. W. Kuzawa, L. S. Adair. Coconut oil is associated with a beneficial lipid profile in pre-menopausal women in the Philippines. Asia Pac J Clin Nutr 2011 20(2):190 - 195
- W.C. Willett, Ask the doctor. I have started noticing more coconut oil at the grocery store and have heard it is better for you that a lot of other oils. Is that true? Harv Health Lett. 2011 May;36(7):7.
- U.S. Department of Agriculture, Agricultural Research Service. 2011. USDA National Nutrient Database for Standard Reference, Release 24. Nutrient Data Laboratory Home Page
Images thanks to Jon DÃez Supat, thehoneybunny kristin_a (Meringue Bake Shop), & 0Four via flickr; and Kulmalukko & Kitty Mecklenburg via Wikimedia