Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Vliv skořice na regulaci krevního cukru – aktualizace
Skořici nelze nadále považovat za bezpečnou a účinnou léčbu cukrovky.
Použití skořice k léčbě cukrovky zůstává kontroverzní. Víme, že skořice je tak dobrá v ovládání hladiny cukru v krvi, že lze podvádět při testu na cukrovku konzumací dvou čajových lžiček skořice den před testem na toleranci glukózy.
V podstatě vás nechají vypít nějakou cukrovou vodou a sledují, jak dobře dokáže vaše tělo udržet hladinu cukru v krvi pod kontrolou. A když sníte ty dvě čajové lžičky při zahájení testu nebo 12 hodin předem, můžete výrazně snížit výkyv. Polovina čajové lžičky skořice podle všeho nestačí, ale asi jedna čajová lžička denně už evidentně představuje významný rozdíl. Přehled nejlepších dosud provedených studií zjistil, že konzumace skořice u diabetiků 2. typu nebo prediabetiků výrazně snižuje hladinu glukózy v krvi. Tak kde je ta kontroverze?
No, jak jsem již popsal dříve, skořice Cassia, také známá jako čínská skořice, nebo pravděpodobně to, co dostanete v obchodě, když prostě řeknete „skořice“, obsahuje sloučeninu zvanou kumarin, která může být ve vysokých dávkách toxická pro játra.
Původně vznikla především obava o děti v době Vánoc, kdy mohou požít nadprůměrnou dávku, ale nedávno někteří výzkumníci přišli s tím, že i děti, které si posypou ovesnou kaši troškou Cassia skořice několikrát týdně, mohou překročit doporučený bezpečnostní limit. Hodnoty zvýrazněné tučně jsou nad doporučeným horním limitem. Pro malé děti může být i pouhá čtvrtina čajové lžičky několikrát týdně příliš, a pokud si ovesnou kaši sypete skořicí skoro každý den, i dospělým se může stát, že překročí limit.
Taková čajová lžička skořice Cassia denně může být příliš pro každého, ale není to problém, stačí totiž přejít ze skořice Cassia na cejlonskou skořici a můžete získat výhody bez potenciálních rizik, nebo ne? Bez rizik, ano, ale výhodami si jisti nejsme. Téměř všechny studie dokazující přínosy skořice na hladinu cukru v krvi byly provedeny na skořici Cassia. Jen jsme předpokládali, že totéž platí i pro bezpečnější cejlonskou skořici, ale otestováno to bylo teprve nedávno.
Vzhledem k přítomnosti dané toxické sloučeniny varoval evropský Federální institut pro hodnocení rizik před konzumací velkého množství skořice Cassia, a navrhoval přechod z Cassia skořice na cejlonskou, známou také jako pravá skořice. Ale nevěděli jsme, zda má skutečná skořice podobné výhody. Tedy až dosud.
Mohli jsme pozorovat pěkné utlumení výkyvu hladin cukru v krvi v reakci na skořici Cassia, ale reakce na cejlonskou skořici – nic. Ach jo! Vědci se dokonce domnívají, že je to ona potenciálně toxická látka kumarin, která byla celou tu dobu aktivní účinnou látkou ve skořici Cassia. Takže odeberete toxin, odeberete i výhodu. Jejich závěrem tedy je, že ano, je skvělé, že zdravotní orgány doporučují změnu, nicméně pozitivní účinky pozorované u skořice Cassia pak budou ztraceny.
Takže bychom se měli vzdát přidávání skořice do naší stravy? Ne. Stále se domnívám, že je to dobrý nápad snažit se alespoň o jednu čajovou lžičku cejlonské skořice denně, protože ke skořici se váže spousta dalších benefitů kromě kontroly hladiny cukru v krvi, z nichž nejdůležitější je její silný antioxidační obsah. Ve skutečnosti je to jeden z nejlevnějších potravinových zdrojů antioxidantů, předčí hřebíček a umisťuje se těsně za červeným zelím.
Skořici však již nelze považovat za bezpečnou a účinnou léčbu diabetu. Buď budete užívat skořici Cassia a bude to účinné, ale možná ne bezpečné; nebo budete užívat bezpečnou cejlonskou skořici, která se ale nezdá být účinná. Ale když se na to podíváte, i skořice Cassia snížila hladinu cukru pouze mírně. Jinými slovy, jenom tolik, jako v současnosti nejčastější lék na cukrovku ve světě, Metformin, prodávaný jako Glucophage. Ano, může sice fungovat stejně dobře jako hlavní lék, ale to nám moc neříká.
Nejlepší způsob, jak cukrovku léčit, je pokusit se o úplné vyléčení a zvrátit diabetes zdravou výživou.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- Trapp CB, Barnard ND. Usefulness of vegetarian and vegan diets for treating type 2 diabetes. Curr Diab Rep. 2010 Apr;10(2):152-8. doi: 10.1007/s11892-010-0093-7.
- Hlebowicz J, Hlebowicz A, Lindstedt S, Björgell O, Höglund P, Holst JJ, Darwiche G, Almér LO. Effects of 1 and 3 g cinnamon on gastric emptying, satiety, and postprandial blood glucose, insulin, glucose-dependent insulinotropic polypeptide, glucagon-like peptide 1, and ghrelin concentrations in healthy subjects. Am J Clin Nutr. 2009 Mar;89(3):815-21. Epub 2009 Jan 21.
- Solomon TP, Blannin AK. Changes in glucose tolerance and insulin sensitivity following 2 weeks of daily cinnamon ingestion in healthy humans. Eur J Appl Physiol. 2009 Apr;105(6):969-76. Epub 2009 Jan 22.
- Solomon TP, Blannin AK. Effects of short-term cinnamon ingestion on in vivo glucose tolerance. Diabetes Obes Metab. 2007 Nov;9(6):895-901.
- Davis PA, Yokoyama W. Cinnamon intake lowers fasting blood glucose: meta-analysis. J Med Food. 2011 Sep;14(9):884-9. doi: 10.1089/jmf.2010.0180.
Image thanks to Cinnamon Vogue via flickr. Image has been modified.