Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Xenohorméza – co nezabije rostliny, to posílí nás
Nový biologický koncept se snaží vysvětlit, jak to, že konzumací určitých přírodních rostlinných sloučenin můžeme napodobit příznivé účinky kalorické restrikce na délku života.
Byla vytvořena zcela nová teorie vysvětlující záhadu toho, proč tolik rostlinných molekul upravuje a reaguje s klíčovými regulátory našich tělesných funkcí, čímž pozitivně ovlivňuje naše zdraví. Teorie zvaná xenohorméza.
O hormézi jsem se už zmiňoval ve videu o tekutém kouři. V podstatě je to biologický princip „bez práce nejsou koláče.“ Na mírnou námahu, například v podobě cvičení, může tělo reagovat ochrannou odezvou, což ve výsledku vede krátkodobě k posílení ochranných mechanizmů těla. Ale místo toho, abychom se stresoru vystavili, a tím aktivovali obranyschopnost našich těl a chránili se tak před budoucími stresory, proč to raději nenechat na rostlinách?
Nechte rostliny se stresovat za vás, protože, ačkoliv se to může zdát neuvěřitelné, molekuly, jakými rostliny reagují na stres, možná aktivují stejnou ochrannou odezvu u lidí. Xenohorméza vysvětluje, proč rostliny, které byly vystaveny stresu, produkují bioaktivní sloučeniny, které mohou poskytnout odolnost proti stresu a lepší šance na přežití u zvířat, která je konzumují. Můžeme se pak bavit o jejich sofistikované stresové reakci.
Ve skutečnosti můžeme většinu známých zdravotně prospěšných účinků jedlých rostlin přisuzovat k farmakologicky účinným látkám pocházejících ze stresové reakce rostlin.
Horméza je možná tím důvodem, proč omezení stravy může vést k prodloužení délky života. Když se nenajíme dostatečně, způsobí to tělu mírný stres, což může aktivovat širokou škálu ochranných mechanismů v těle, celou kaskádu protizánětlivé a antioxidační obrany. Naše tělo očekává příchod hladovky, a tak se na ni začíná připravovat.
Existuje tedy způsob, jak si užít výhod omezení stravy, tedy zabránit vzniku chronických onemocnění? Je zřejmé, že dlouhodobé omezení příjmu potravy není pro většinu lidí zrovna realistickou metodou udržování zdraví. Pro většinu lidí je těžké snížit příjem jídla i o 10 nebo 20 % vzhledem k tomu, že máme v sobě silně zakódovanou potřebu jíst. Vhodnější alternativou může být to, že spustíme obranou reakci vznikající při omezení stravy jinými způsoby. Jinými slovy, xenohorméza.
Pokud vyhladovíte rostliny, dělají to samé, co člověk: začnou se chystat na horší časy. Takže nechme rostlinu čelit stresu místo nás, čímž začne vytvářet molekuly, které zvyšují odolnost buněk proti stresu, upravují metabolismus a zvyšují odolnost vůči chorobám. Pak stačí jen přijít a přivlastnit si je, aby v našich tělech posloužily ke stejnému účelu.
Důvodem, proč se fytonutrientům, jako resveratrolu v hroznech nebo kurkuminu v koření kurkuma a ECGC v zeleném čaji. říká „látky napodobující omezení příjmu stravy“ je ten, že napodobují fyziologické účinky, které nastanou při omezení stravy. Nejde o náhodu, je to důvod, proč rostliny produkovaly tyto sloučeniny v prvé řadě: aby si ochránily své vlastní „zelené zadečky“ před nedostatkem. Takže místo toho, abychom museli chodit celou dobu hladoví, díky xenohormézi můžeme nechat rostliny nést toto zatížení za nás. Díky tomu využijeme útrapy jiného druhu jako prostředek k podpoře svého vlastního zdraví.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- H Pijl. Longevity. The allostatic load of dietary restriction. Physiol Behav. 2012 106(1):51 – 57.
- KT Howitz, DA Sinclair. Xenohormesis: Sensing the chemical cues of other species. Cell. 2008 133(3):387 – 391.
- YJ Surh. Xenohormesis mechanisms underlying chemopreventive effects of some dietary phytochemicals. Ann. NY Acad Sci. 2011 1229:1 – 6.
- MP Mattson. Hormesis defined. Ageing Res Rev. 2008 7(1):1 – 7.
- EJ Masoro. The role of hormesis in life extension by dietary restriction. Interdiscip Top Gerontol. 2007 35:1 – 17.
- F Cabreiro, D Gems. Treating aging: Progress toward dietary restriction mimetics. F1000 Biol Rep. 2010 2:76.
- HL David, S Clavel-Seres, F Clément, A Lazlo, N Rastogi. Methionine as methyl-group donor in the synthesis of Mycobacterium avium envelope lipids, and its inhibition by DL-ethionine, D-norleucine and DL-norleucine. Acta Leprol. 1989;7 Suppl 1:77-80.
- PL Hooper, PL Hooper, M Tytell, L Vígh. Xenohormesis: health benefits from an eon of plant stress response evolution. Cell Stress Chaperones. 2010 Nov;15(6):761-70. doi: 10.1007/s12192-010-0206-x. Epub 2010 Jun 4. Review.
Images thanks to Stannered via Wikimedia