Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Způsobuje čokoláda akné?
Jaké účinky mají mléčné výrobky, cukr a čokoláda na vznik pupínků?
Akné postihuje téměř 1 z 10 lidí, což z ní nejspíš činí celosvětově osmé nejčastěji se vyskytující onemocnění. Jakou roli v tom hraje výživa? No, když se vrátíme o století zpátky, příručky o výživě tehdy doporučovaly různá dietní omezení. Například doporučovali lidem, kteří trpí akné, aby se vyvarovali potravin, jako je vepřové maso, klobása, sýr, nakládaná zelenina, pečivo, sladkosti, kakao a čokoláda.
No jo, ale medicína za starých časů byla plná bláznivých teorií. Dr. Kellogg například označil za příčinu akné masturbaci. Nic, co by se nedalo vyřešit několika kukuřičnými lupínky…
Populační studie nalezly spojitost mezi akné a konzumací potravin, jako jsou mléčné výrobky, sladkosti a čokoláda, ale není jasné, jestli je mezi nimi vztah příčiny a následku… Dokud to nepřezkoumáme. Existuje několik vysoce kvalitních zpráv, jako např. studie zdravotních sester, v jejímž rámci vědci z Harvardu sledovali téměř 50 000 žen. Zjistili souvislost mezi pitím mléka u dospívajících a akné, a to zejména u odstředěného mléka. To stejné bylo zjištěno také u dospívajících chlapců.
Mysleli si, že by to mohlo být způsobené hormony, které se nacházejí v mléce. Ale může to být také mléčným proteinem, syrovátkou, která se přidává do odstředěného mléka, aby bylo méně vodnaté. Ta by mohla hrát přímou roli při tvorbě akné, nebo sloužit jako hormonální nosič. To by vysvětlovalo případy jako tento: syrovátka byla zapletena do vzniku pupínků u dospívajících, jež trpěli na akné, a zdálo se, že se ho prostě nedá zbavit, tedy do té doby, než přestali užívat syrovátku. Vypadá to, že nejde přímo o bílkoviny jako takové, protože u doplňků stravy například ze sójového proteinu, se neukázalo, že by způsoboval podobný problém.
Ale u mléka, z pohledu intervenčních studií, všechno, co máme, jsou jen série případových zpráv. Pokud provedete systematický přehled studií o vztazích akné a výživy, dostanete pro mléko výsledky, jako jsou tyto: z 20 studií zabývajících se vztahem akné a mléčných výrobků asi tři čtvrtiny naznačují nepříznivé účinky, zbylá čtvrtina pak žádný efekt na akné. Ani jedna studie neprokázala možné příznivé účinky mléčných výrobků na akné.
Jak byste mohli navrhnout studii tak, aby v ní váš produkt nedopadl tak špatně? Inu, vždycky můžete použít starý trik výrobců léků, kdy proti svému výrobku postavíte jako soupeře něco ještě horšího. Takže v našem případě jednoduše podávali lidem buď čokoládové tyčinky, nebo falešné čokoládové tyčinky. Ty byly vyrobené z částečně hydrogenovaného rostlinného oleje – což jsou trans-mastné kyseliny. Takže, dáme do toho více cukru, přihodíme nějaký mléčný protein a máme nálož 28 % obsahu trans-mastných kyselin. Ty vypadají asi jako tuk na vaření od Crisco. A jaké „překvapení“! Byl zjištěn stejně velký výskyt pupínků v případě čokolády, jako ve skupině konzumující falešné čokoládové tyčinky. Umožnilo jim to tvrdit, že konzumace velkého množství čokolády je vlastně zcela v pohodě, pokud jde o vliv na akné.
Celá lékařská komunita tomuto prohlášení podlehla: „Máme se cítit provinile za to, že jsme odpírali malým dětem sladkosti?“ „Příliš mnoho pacientů podléhá iluzi, že jejich zdraví může být záhadným způsobem poškozeno něčím v jejich stravě.“ Tato původní studie, která „zjistila, že konzumace čokolády údajně nezhoršuje akné, zůstává prakticky nezpochybnitelná již po desetiletí a je stále citována.“ Dokonce i v posledních posudcích. Například v tomto pediatrickém časopise. Před lety bylo prokázáno, že konzumace čokolády nemá na akné žádný vliv.
„Toto slouží jako varovný příklad jak by ‘důkazy založené na výzkumu’ měly být důkladně zkoumány před začleněním do klinické praxe.“ Fakt, že je něco publikováno v časopise Journal of the American Medical Association, nemusí ještě nutně znamenat, že je to dobrá studie, zvláště pokud jsou v tom zájmy nějakého výrobce.
Možná bychom měli říct pacientům s akné, aby zkusili snížit konzumaci nejen sladkostí a mléčných výrobků, ale také trans-mastných kyselin, nacházejících se v částečně hydrogenovaných rostlinných olejích. Naneštěstí si nemůžeme být zcela jisti v tom, co poradit lidem trpícím na akné, nemůžeme vědět jednoznačně, které potraviny by měli vyloučit, dokud… Nebudou otestovány v dobře navržených randomizovaných kontrolovaných klinických studiích. Žádné takové studie o akné ovšem nebyly k dispozici – tedy až dosud. A na ně se podíváme v příštím videu.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- Tan JK, Bhate K. A global perspective on the epidemiology of acne. Br J Dermatol. 2015;172 Suppl 1:3-12.
- Burris J, Rietkerk W, Woolf K. Acne: the role of medical nutrition therapy. J Acad Nutr Diet. 2013;113(3):416-30.
- Webster GF. Acne: tips and tricks for the pediatrician. Pediatr Ann. 2009;38(2):80-3.
- Sutton RL. Diseases of the Skin. St. Louis, MO: C.V. Mosby Company; 1916.
- Rössner S. John Harvey Kellogg (1852-1943): "Masturbation results in general debility, unnatural pale eyes and forehead acne". Obes Rev. 2006;7(2):227-228.
- Fiedler F, Stangl GI, Fiedler E, Taube KM. Acne and Nutrition: A Systematic Review. Acta Derm Venereol. 2017;97(1):7-9.
- Silverberg NB. Whey protein precipitating moderate to severe acne flares in 5 teenaged athletes. Cutis. 2012;90(2):70-2.
- Larosa CL, Quach KA, Koons K, et al. Consumption of dairy in teenagers with and without acne. J Am Acad Dermatol. 2016;75(2):318-22.
- Adebamowo CA, Spiegelman D, Danby FW, Frazier AL, Willett WC, Holmes MD. High school dietary dairy intake and teenage acne. J Am Acad Dermatol. 2005;52(2):207-14.
- Grossi E, Cazzaniga S, Crotti S, et al. The constellation of dietary factors in adolescent acne: a semantic connectivity map approach. J Eur Acad Dermatol Venereol. 2016;30(1):96-100.
- Danby FW. Nutrition and acne. Clin Dermatol. 2010;28(6):598-604.
- Goh W, Kallianpur KJ, Chow D, et al. Chocolate and acne: how valid was the original study?. Clin Dermatol. 2011;29(4):459-60.
- Fulton JE, Plewig G, Kligman AM. Effect of chocolate on acne vulgaris. JAMA. 1969;210(11):2071-4.
- Melnik BC. Linking diet to acne metabolomics, inflammation, and comedogenesis: an update. Clin Cosmet Investig Dermatol. 2015;8:371-88.
- Anderson PC. Foods as the cause of acne. Am Fam Physician. 1971;3(3):102-3.
- Maslansky L, Wein G. Effect of chocolate on acne vulgaris. JAMA. 1970;211(11):1856.
- Caperton C, Block S, Viera M, Keri J, Berman B. Double-blind, Placebo-controlled Study Assessing the Effect of Chocolate Consumption in Subjects with a History of Acne Vulgaris. J Clin Aesthet Dermatol. 2014;7(5):19-23.
- Simonart T. Acne and whey protein supplementation among bodybuilders. Dermatology (Basel). 2012;225(3):256-8.
Image credit: congerdesign via Pixabay. Image has been modified. Motion graphics by Avocado Video.