Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Protirakovinný potenciál bílkovin ze sladkých brambor
Sladké brambory jsou nejen jedním z nejzdravějších a nejlevnějších zdrojů živin, ale nejvíce zastoupená bílkovina v těchto bramborách funguje jako inhibitor proteázy, který může mít protirakovinné vlastnosti.
Sladké brambory mohou být považovány za tzv. superpotraviny. Jsou jedním z nejzdravějších druhů zeleniny na naší planetě a jednoho dne možná i mimo planetu, jelikož je NASA vybrala pro své vesmírné mise. Jedna z nejzdravějších – a nejlevnějších potravin! Cílem této studie bylo zjistit, která zelenina nám poskytne nejvíce živin za jednotku měny.
Pokud se podíváte na graf srovnávající poměr ceny a výživnosti potravin, uvidíte, že nejzdravější potraviny, jako je tmavě zelená listová zelenina, mohou patřit také mezi ty nejlevnější. Nejlepšího poměru ceny a obsažených živin dosáhly sladké brambory (batáty).
Nejen, že jsou nabité živinami, ale mohou mít i protirakovinné vlastnosti. V roce 1931 byla ve sladkých bramborách objevena jedinečná bílkovina, která byla později přejmenována. Osmdesát procent bílkovin ve sladkých bramborech je typem inhibitoru proteázy s možným protirakovinným účinkem.
Bílkovina byla původně testována na leukemických buňkách v Petriho misce, kde zjevně dokázala potlačit jejich růst. Jak by se však bílkovina ze sladkých brambor vůbec dostala do našeho krevního oběhu? Jakmile většina bílkovin doputuje do žaludku, začneme je trávit. Proto testovali bílkovinu ze sladkých brambor proti rakovině jazyka. Látky přítomné ve sladkých bramborách jistě přicházejí do styku s našimi ústy. Rakovina jazyka je často léčena chemoterapií, nicméně většina cytostatik používaných při léčbě rakoviny jazyka má závažné vedlejší účinky. Proto je nezbytné, abychom objevili nové léčebné metody.
Bílkovina ze sladkých brambor rychle snížila životaschopnost rakoviny, stačilo pár dní. Výzkumníci proto předložili myšlenku, že by sladké brambory mohly být použitelné při léčbě rakoviny jazyka u lidí, ale u mnoha dalších druhů nejspíše ne.
Je však pozoruhodné, že tato třída bílkovin nejen přežije trávení, ale dokonce může být vstřebána do krve v nezměněné podobě. To bylo zjištěno nejméně u 2 z 9 žen s pokročilou rakovinou děložního čípku, u kterých ji zkusili. Nedávno zkoušeli tyto bílkoviny na buňkách rakoviny tlustého střeva, jedné z nejčastějších a smrtelných rakovin.
Za běžných okolností bychom tlusté střevo chirurgicky vyjmuli, ale to se dělá jen v raných stádiích, jelikož často dochází ke vzniku mikrometastází mimo střevo, které se poté rozrostou a mohou zabíjet. Proto jsme se začali poohlížet po látkách působících proti tvorbě metastáz. Nejen, že bílkovina ze sladkých brambor zpomaluje růst rakovinných buněk tlustého střeva, ale také zabraňuje jejich přemisťování a obsazování dalších částí těla. Přestože je konzumace sladkých brambor spojována s nižším výskytem rakoviny žlučníku, nikdy to nebylo přímo testováno. Nicméně, čemu by konzumace mohla uškodit?
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- A C Bovell-Benjamin. Sweet potato: A review of its past, present, and future role in human nutrition. Adv Food Nutr Res 2007 52:1 – 59.
- A Drewnowski. New metrics of affordable nutrition: Which vegetables provide most nutrients for least cost? J Acad Nutr Diet 2013 113(9):1182 – 1187.
- K Ren, J Qiu, X Wang, F Niu, T Jiang. The effect of a sweet potato, footbath, and acupressure intervention in preventing constipation in hospitalized patients with acute coronary syndromes. Gastroenterol Nurs 2012 35(4):271 – 277.
- P G Li, T H Mu, L Deng. Anticancer effects of sweet potato protein on human colorectal cancer cells. World J Gastroenterol. 2013 19(21):3300 – 3308.
- P S Bahado-Singh, C K Riley, A O Wheatley, H I C Lowe. Relationship between Processing Method and the Glycemic Indices of Ten Sweet Potato (Ipomoea batatas) Cultivars Commonly Consumed in Jamaica. J Nutr Metab 2011 2011:584832.
- R Senthilkumar, K W Yeh. Multiple biological functions of sporamin related to stress tolerance in sweet potato (Ipomoea batatas Lam). Biotechnol Adv 2012 30(6):1309 – 1317.
- M Pandey, V K Shukla. Diet and gallbladder cancer: A case-control study. Eur J Canc Prev 2002 11(4):365 – 368.
- J Yao, C Qian. Sporamin induce apoptosis in human tongue carcinoma cells by down-regulating Akt/GSK-3 signaling. Fundam Clin Pharmacol 2011 25(2):229 - 236
- D Breese Jones, C E F Gersdorff. Ipomoein, a globulin from sweet potatoes, ipomoea batatas: Isolation of a secondary protein derived from ipomeo. J Biol Chem 1931 93:119 – 126.
- C D Wilson, R D Pace, E Bromfield, G Jones, J Y Lu. Consumer acceptance of vegetarian sweet potato products intended for space missions. Life Support Biosph Sci 1998 5(3):339 – 346.
- GJ Huang, MJ Sheu, HJ Chen, YS Chang, YH Lin. Growth inhibition and induction of apoptosis in NB4 promyelocytic leukemia cells by trypsin inhibitor from sweet potato storage roots. J Agric Food Chem. 2007 Apr 4;55(7):2548-53.
- H Kobayashi, T Yagyu, K Inagaki, T Kondo, M Suzuki, N Kanayama, T Terao. Therapeutic efficacy of once-daily oral administration of a Kunitz-type protease inhibitor, bikunin, in a mouse model and in human cancer. Cancer. 2004 Feb 15;100(4):869-77.
Images thanks to chefkeem via Pixabay.