Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Esenciální třes (tremor) a strava
Neurotoxiny obsažené v kuřecím mase, například beta-karbolinový alkaloid harman, by mohly vysvětlit spojitost mezi konzumací masa a třesem rukou, nejběžnější poruchou pohybu.
Jak je zdokumentováno v knize The Case of the Frozen Addicts, špatná dávka takzvaného syntetického heroinu způsobila uživatelům během několika dní stav, který se projevoval jako pokročilé stádium Parkinsonovy choroby. Kvůli znečištění chemickou látkou zvanou MPTP zůstali mladí muži a ženy uvězněni ve svých tělech, která byla látkou takřka úplně znehybněna. V některých případech dokázali pohybovat jen očima.
Tento klíčový článek končil pozitivní myšlenkou, že nám to možná alespoň pomůže nalézt viníka Parkinsonovy choroby. Možná existuje ještě nějaká podobná látka, která zabíjí naše mozkové buňky. Vzhledem k jejich strukturální podobnosti s MPTP se pozornost zaměřila na třídu chemických látek zvaných betakarbolinové alkaloidy, jako je například „harman“. A skutečně, vyšší úrovně těchto toxinů se nacházejí v mozkomíšním moku pacientů s Parkinsonovou chorobou.
Tyto betakarbolinové neurotoxiny jsou zapleteny do řady dalších lidských onemocnění, včetně třesu (tremoru), závislostí a rakoviny. Už jsem hovořil o úloze stravy v prevenci a léčbě Parkinsonovy choroby, ale nejčastější pohybová porucha není Parkinsonova choroba, nejčastější je tzv. esenciální třes. Postihuje 1 z 25 dospělých nad 40 let a až 1 z 5 lidí ve věku 90 let. To z ní dělá jedno z nejčastějších onemocnění neurologického typu. Kromě potenciálně oslabujícího třesu rukou mohou existovat další neuropsychiatrické projevy nemoci, včetně potíží s chůzí a různě závažných poruch kognitivních funkcí.
Mohly tyto betakarbolinové neurotoxiny hrát roli ve vzniku třesu? Harman patří mezi nejúčinnější neurotoxiny vedoucí ke vzniku třesu. Když lidi vystavíte této látce, dojde u nich k rozvoji třesu; pokud látku odstraníte, třes zmizí. Co když mu budeme vystaveni dlouhodobě?
Tato nedávno provedená studie zjistila, že lidé s esenciálním třesem mají mnohem vyšší hladiny tohoto toxinu v krevním řečišti než lidé bez třesu. Nejvyšší hladiny se vyskytují u těch, kteří mají esenciální třes a zároveň rakovinu. To naznačuje, že harman může hrát roli v obou onemocněních. A čím vyšší jsou hladiny harmanu, tím je třes závažnější.
Odkud se tyto látky do těla dostávají? Především z masa: hovězího, kuřecího, vepřového a ryb.
Takže pokud se tento silný neurotoxin vyvolávající třes koncentruje v tepelně upravené svalové tkáni (mase), je konzumace masa spojena se zvýšeným rizikem třesu? V této studii měli muži s nejvyšší spotřebou masa 21x vyšší riziko esenciálního třesu.
Abychom si to zasadili do kontextu, vraťme se k původním studiím o kouření a rakovině. Kouření bylo spojeno maximálně s 14x vyšším rizikem, nikoliv 21x.
Takže ano, harman je silný neurotoxin související s lidskými nemocemi a vařené maso je hlavním zdrojem vystavení harmanu, ale které maso konkrétně? Tak jako u ostatních heterocyklických aminů mohou být hladiny nejvyšší v kuřecím mase.
Krevní hladiny tohoto neurotoxinu mohou vystřelit během pěti minut od požití masa, v tomto případě plátku krůtího. Pět minut? Vždyť to se maso ještě ani nestrávilo! Toto rychlé vstřebávání ukazuje, že k němu dochází již v ústech. Dostane se přímo do krve a vyhne se žaludku. A co je nejdůležitější, obejde také detoxikační enzymy jater. To může vést k vyšším hladinám toxinu v pefirerních orgánech, jako je mozek.
Díky své vysoké rozpustnosti v tucích se harman hromadí v mozkové tkáni. Pokročilou metodou, tj. protonovou spektroskopickou magnetickou rezonancí bylo zjištěno, že vyšší hladiny harmanu jsou spojeny s rozsáhlejší metabolickou dysfunkcí v mozcích lidí trpících esenciálním třesem.
Harman se nachází také v některých zahřívaných rostlinách, například v tabáku. Kuřecí prsa obsahují přibližně 13 mikrogramů a cigarety průměrně kolem 1 mikrogramu. Polovina krabičky cigaret by nás tedy vystavila o trochu menšímu množství neurotoxinu než porce kuřecího masa.
Grilovaný losos může mít stejně jako kuře, nicméně smažené vepřové maso se jeví jako úplně nejhorší. Smažené sobí maso však není daleko za ním a patří mezi pětici nejhorších. Také bych nedoporučoval jíst příliš mnoho motýlů.
Harman vzniká také při spalování tabáku a při pražení kávových zrn. Nicméně konzumace kávy nebyla spojena s vyšším rizikem a z tohoto hlediska ani tabák. Možná je to tedy nějakou další látkou, která je přítomná v mase a má na svědomí 2 000% nárůst pravděpodobnosti tohoto mozkového onemocnění.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- W Pfau, K Skog. Exposure to beta-carbolines norharman and harman. J Chromatogr B Analyt Technol Biomed Life Sci 2004 802(1):115 – 126.
- E D Louis, W Zheng. Beta-carboline alkaloids and essential tremor: Exploring the environmental determinants of one of the most prevalent neurological diseases. ScientificWorldJournal 2010 10:1783 – 1794.
- T Herraiz. Relative exposure to beta-carbolines norharman and harman from foods and tobacco smoke. Food Addit Contam 2004 21(11):1041 – 1050.
- E D Louis, W Zheng, W Jiang, K T Bogen, G A Keating. Quantification of the neurotoxic beta-carboline harmane in barbecued/grilled meat samples and correlation with level of doneness. J Toxicol Environ Health Part A 2007 70(12):1014 – 1019.
- E D Louis, W Zheng, X Mao, D C Shungu. Blood harmane is correlated with cerebellar metabolism in essential tremor A pilot study. Neurology 2007 69(6):515 – 520.
- E D Louis, P Factor-Litvak, M Gerbin, V Slavkovich, J H Graziano, W Jiang, W Zheng. Blood harmane, blood lead, and severity of hand tremor: Evidence of additive effects. Neurotoxicology 2011 32(2):227 – 232.
- E D Louis, K M Pellegrino, P Factor-Litvak, E Rios, W Jiang, C Henchcliffe, W Zheng. Cancer and blood concentrations of the comutagen harmane in essential tremor. Mov Disord 2008 23(12):1747 – 1751.
- W Kuhn, T Mueller, H Grobetae, H Rommelspacher. Elevated levels of harman and norharman in cerebrospinal fluid of parkinsonian patients. J Neural Transm 1996 103(12):1435 – 1440.
- I J Kopin. MPTP: An industrial chemical and contaminant of illicit narcotics stimulates a new era in research on Parkinson's disease. Environ Health Perspect 1987 75:45 – 51.
- K M Prakash, S Fook-Choong, Y Yuen, E K Tan. Exploring the relationship between caffeine intake and essential tremor. J Neurol Sci 2006 251(1 - 2):98 – 101.
- Y Totsuka. Quantification of the co-mutagenic b-carbolines, norharman and harman, in cigarette smoke condensates and cooked foods. Cancer Letters 1999 143:139 – 143.
- W Langston, P Ballard. Chronic parkinsonism in humans due to a product of mepeidine-analog synthesis. Science 1983 219:979 – 980.
- Elan D. Louis, Garrett A. Keating, Kenneth T. Bogen, Eileen Rios, Kathryn M. Pellegrino, Pam Factor-Litvakd. Dietary Epidemiology of Essential Tremor: Meat Consumption and Meat Cooking Practices. Neuroepidemiology. 2008 May; 30(3): 161–166.
- Elan D. Louis, Wendy Jiang, Marina Gerbin, Amanda S. Viner, Pam Factor-Litvak and Wei Zheng. Blood Harmane (1-methyl-9h-pyrido[3,4-b]indole) Concentrations in Essential Tremor: Repeat Observation in Cases and Controls in New York. J Toxicol Environ Health. 2013 Jun 15.
- Louis ED, Ferreira JJ. aHow common is the most common adult movement disorder? Update on the worldwide prevalence of essential tremor. Mov Disord. 2010 Apr 15;25(5):534-41.