Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
PCB v dětských potravinových doplňcích s rybím tukem
Studie 13 volně prodejných doplňků stravy z rybího oleje zjistila, že jsou všechny kontaminovány PCB.
Řada takzvaných případových kontrolních studií je něco podobného jako právě tato, kde vědci zjistili, že podávání potravinových doplňků z tresčích jater dětem může v pozdějším životě zvýšit riziko astmatu. Případové kontrolní studie se provádějí dotazováním na minulé chování u případů (pacientů s astmatem) v porovnání s kontrolní skupinou (pacientů bez astmatu), aby se zjistilo, zda bylo nějaké chování v minulosti častější mezi skupinou nemocných. Problémem je, že chcete po lidech, aby si pamatovali, co dělali před lety, a většina lidí si nemůže vzpomenout, co měli k snídani minulý týden. Nemůžete také vyloučit něco, co se nazývá zpětná příčina. Možná, že olej z tresčích jater nezpůsoboval astma, možná astma vedlo k užití oleje z tresčích jater.
Takže by bylo hezké vidět kohortovou studii. Na začátku vezmete skupinu lidí, kteří nemají astma, a zjistíte, jestli u těch, o kterých víte, že užívají olej z tresčích jater, je větší pravděpodobnost vzniku astmatu. Tím se vyhneme problémům způsobeným zkreslením v paměti a zpětnou příčinnosti. A tady ji máme. 17 000 lidí bez astmatu, bylo známo, kdo užívá olej z tresčích jater a kdo ne. A pak následovalo sledování, kdo v příštích 11 letech onemocní astmatem. A skutečně bylo zjištěno, že užívání oleje z tresčích jater je významně spojeno se vznikem astmatu. Vědci se domnívají, že to může být nadbytek vitamínu A v oleji z tresčích jater, co způsobuje problém; v rybím tuku se ale nachází řada věcí, kterým bychom své děti neměli nechat vystavovat.
Výzkumníci nedávno prozkoumali třináct volně prodejných doplňků stravy pro děti, které obsahovaly rybí tuk, aby posoudili případnou expozici PCB, toxickým průmyslovým znečišťujícím látkám, jimiž jsou kontaminovány naše oceány. PCB byly zjištěny ve všech produktech. Měli bychom tedy užívat jen doplňky vyrobené z malých ryb, které žijí jen krátce, jako jsou sardele, namísto těch z velkých dravých ryb, jako je tuňák – nebo používat čištěný rybí tuk? Ne! Vědci nezjistili významný rozdíl v hladinách PCB v porovnání s doplňky označenými jako molekulárně destilované. Nezáleželo ani na tom, jak vysoko v potravním řetězci se ryby nacházely.
Takže zatímco doplňky stravy pro děti obsahují omega-3 s dlouhým řetězcem z rybích olejů a výrobci tvrdí, že mladým spotřebitelům prospívají, každodenní užívání příjem těchto produktů může vést k vystavení kontaminantům, jež mohou úplně vymazat jeho pozitivní účinky na zdraví. O jakých pozitivních zdravotních účincích je řeč?
U miminek, kterým dávali umělou výživu obohacenou o DHA, zaznamenali lepší vývoj očí a mozku ve srovnání s dětmi, které dostávaly výživu bez přidané DHA. DHA je jednou z těchto omega-3 mastných kyselin s dlouhým řetězcem. Ale jaký byl zdroj DHA? Nebyly to ryby! Byla to DHA pocházející z řas. Takže můžete získat výhody omega 3 bez rizika kontaminantů.
Samozřejmě, že mateřské mléko je zlatým standardem; rozhodně je pro miminka lepší než sebelepší umělá výživa. Takže nejlepší zdroj omega-3 je – maminka.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- Boston University School of Public Health
- A M Hughes, R M Lucas, A L Ponsonby, C Chapman, A Coulthard, K Dear, T Dwyer, T J Kilpatrick, A J McMichael, M P Pender, B V Taylor, P Valery, I A van der Mei, D Williams. The role of latitude, ultraviolet radiation exposure and vitamin D in childhood asthma and hayfever: an Australian multicenter study. Pediatr Allergy Immunol. 2011 May;22(3):327-33.
- X M Mai, A Langhammer, Y Chen, C A Camargo Jr. Cod liver oil intake and incidence of asthma in Norwegian adults--the HUNT study. Thorax. 2013 Jan;68(1):25-30.
- J T Ashley, J S Ward, C S Anderson, M W Schafer, L Zaoudeh, R J Horwitz, D J Velinsky. Children's daily exposure to polychlorinated biphenyls from dietary supplements containing fish oils. Food Addit Contam Part A Chem Anal Control Expo Risk Assess. 2013;30(3):506-14.
- E E Birch, S Garfield, Y Castañeda, D Hughbanks-Wheaton, R Uauy, D Hoffman. Visual acuity and cognitive outcomes at 4 years of age in a double-blind, randomized trial of long-chain polyunsaturated fatty acid-supplemented infant formula. Early Hum Dev. 2007 May;83(5):279-84.
- E E Birch, D R Hoffman, R Uauy, D G Birch, C Prestidge. Visual acuity and the essentiality of docosahexaenoic acid and arachidonic acid in the diet of term infants. Pediatr Res. 1998 Aug;44(2):201-9.
Images thanks to PublicDomainPictures via Pixabay and Donnie Ray Jones via Flickr.