Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Kontaminace látkami zpomalujícími hoření
Způsob, jak své tělo očistit od průmyslových znečišťujících látek přítomných v potravinách.
Po celá léta jsem mluvil o průmyslových chemických karcinogenech, DDT, PBC, dioxinech, a o tom, jak se dostávají do našeho potravního řetězce. Také jsem říkal, že mateřské mléko vegetariánek obsahuje těchto toxinů jen 1-2 %. Jak ukazují průzkumy ze supermarketových vzorků, konzumace ryb je nejhorší a veganská strava je nejlepší. Dozvěděli jsme se, že americké rychlé občerstvení je jedovatá polévka: Big Mac, sýrová pizza, Kentucky Fried Chicken (KFC), Häagen-Dazs. Výzkum ukázal, že naměřené hodnoty toxických látek přesahovaly všechny hranice, jelikož tyto průmyslové karcinogeny se snadno hromadí v živočišném tuku. Ještě horší je McDonald’s a Pizza Hut.
Nic však nepřekoná množství toxických odpadních látek, jakému vystavujeme své děti, když jim podáváme kuřata. Tyto studie jsem zahrnul do svých ročních novinek už před deseti lety. Množství těchto toxinů v potravě naštěstí v současnosti klesá. Tzv. agent orange byl zakázán v roce 1970, DDT v roce 1972, olovnatý benzín v roce 1973 a PCB v roce 1979. Pozorujeme, že denní příjem těchto látek po celém světě pomalu klesá. Naměřené hladiny v tělech klesají, zejména u lidí s pozdějším datem narození. Tito lidé v těchto látkách už neplavali v děloze, případně jich tolik nevypili v mléce.
Zatímco tyto průmyslové toxiny pomalu mizí, švédští vědci zaznamenali exponenciální růst hladin PBDE v mateřském mléce. Jsou to chemikálie podobné PCB, používané jako látky zpomalující hoření – v počítačích, matracích, závěsech, kobercích, plyšových hračkách, všude. Takže výzkumníci začali hledat zde, ve Spojených státech. Všimněte si, že do roku 1996 bylo Švédsko maximálně na 4 miliardtinách gramu. Ve stejném roce jsme my v USA byli na více než 40 miliardtinách gramu. Nyní jsme přesáhli číslo 400. Americké kojící ženy mají ve svém mléce zdaleka nejvyšší množství látek zpomalujících hoření ze všech žen na světě. Rozdíl je o celé řády. Komu na tom záleží? Možná se naše děti stanou… nehořlavými. Nestanou. Tyto chemikálie jsou pravděpodobně karcinogenní endokrinní disruptory a vývojové neurotoxiny.
Odkud Američané takové množství přijímají? To jsme až do letošního roku nevěděli. Látky zpomalující hoření v amerických potravinách. V čem přesně? V mléku, hovězím mase, slanině a rybách. A opět, máme tady kuře, které obsahuje těchto látek tolik, že se vymyká mému grafu. Když to trochu oddálíme, uvidíme kuřecí tuk.
A jak je to u lidí, kteří žádné živočišné potraviny nejedí? Podobně jako u předchozích výzkumů, kde zjistili u veganů nejnižší hladiny dioxinů, i zde jsou na tom vegani nejlépe, mají ve svých tělech nejméně PBDE. Čím déle se stravujete vegansky, tím níž tyto hladiny klesnou. Jak vidíte zde, čím déle se budeme vyhýbat živočišným výrobkům, tím níž naše hladiny klesnou. Může to trvat 20 let, ale naše těla se mohou nakonec očistit. Kojení je stále nejlepší volba, navzdory přítomností toxinů v lidském mléce. Mateřské mléko veganek je však lepší.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- N Engl J Med. 1981 Mar 26;304(13):792. Pollutants in breast milk of vegetarians. Hergenrather J, Hlady G, Wallace B, Savage E.
- Chemosphere. 1997 Mar-Apr;34(5-7):1449-57. Dioxins, dibenzofurans, dioxin-like PCBs, and DDE in U.S. fast food, 1995. Schecter A, Li L.
- A. Schecter, T. R. Harris, N. Shah, A. Musumba, and O. Papke. Brominated flame retardants in US food. Mol Nutr Food Res, 52(2):266-272, 2008.