Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Srovnání ryb z farem a chycených v přírodě
Hladiny průmyslových znečišťujících látek v mase ryb z rybích farem.
Přestože hladiny dioxinů a PCB nadále klesají, existuje jedna potravina, která nadále zůstává hrozbou: ryba. Všechno se nakonec spláchne do moře. Část těchto látek sice můžeme přijmout třeba konzumací koňského masa, ale lidé jsou z většiny vystavováni dioxinům prostřednictvím konzumace ryb.
Světová zdravotnická organizace (WHO) uvádí jako tolerovatelný horní denní limit příjmu 1 pikogram – jednu biliontinu gramu. Jak vidíte, jen konzumací mléčných výrobků se dostáváme skoro na maximum. Ryby nás přes tuto hranici s přehledem přetáhnou. Každý souhlasí s tím, že omega-3 mastné kyseliny, jako je DHA obsažená v rybách, jsou zdravé. Vzhledem k průmyslovým znečišťujícím látkám hromadícím se v rybách však dospěla nedávná analýza Food and Chemical Toxicology k závěru: „Pokud se lidé rozhodnou pro příjem doporučené dávky omega-3 s dlouhým řetězcem z ryb, většina spotřebitelů tím překročí bezpečnostní limity pro dioxiny a látky podobné dioxinům (jako jsou PCB).“
A stejně jako se loni ukázalo u vajec, tak i ryby z průmyslových chovů obsahují znatelně větší množství dioxinů. Dokonce platí, že každého testovaného toxinu měly ryby z farem více. Vyšší byly například hladiny DDT, a zakázaných pesticidů. Tyto ryby měly více než 10x tolik PCB a 10x více dioxinů než ryby chycené v divočině. Ryby z rybích farem lze proto považovat za nebezpečné.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- A. Schecter, T. R. Harris, N. Shah, A. Musumba, and O. Papke. Brominated flame retardants in us food. Mol Nutr Food Res, 52(2):266-272, 2008.
- B. Antonijevic, C. Matthys, I. Sioen, M. Bilau, J. Van Camp, J. L. Willems, and S. De Henauw. Simulated impact of a fish based shift in the population n-3 fatty acids intake on exposure to dioxins and dioxin-like compounds. Food Chem. Toxicol., 45(11):2279-2286, 2007.