Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Nejzdravější luštěnina
Který druh luštěniny má nejvyšší obsah antioxidantů?
Ne že z vás teď budou nafoukanci, existuje totiž celá řada dalších kouzelných druhů luštěnin. Máme třeba cizrnu, žlutý a zelený hrách, čočku a červené fazole. Graf vypadá takto. Dva ze jmenovaných druhů patří do stejné kategorie antioxidanty nabitých luštěnin, jako jsou černé a pinto fazole.
Existují však i relativně slabší druhy. Na třetím místě jsou skvělé, tmavě červené ledvinové fazole. A co je na druhém místě? Na výběr jsou už jen čtyři možnosti. Tři z nich jsou relativní poražení, ale jeden z nich je druhou nejlepší volbou z luštěnin, co se týče obsahu antioxidantů. Přinejmenším tedy z těch, které jsme dosud testovali. Cizrna, zelený hrách, čočka nebo žlutý hrách? Pokud jste řekli žlutý hrách, nemáte pravdu. Ani zelený hrách to není. Pokud jste řekli čočka, máte pravdu!
Čočka je na druhém místě a cizrna na sedmém místě. Cizrna nadále patří mezi velmi zdravé potraviny, ale ve srovnání s těmito hvězdami její sláva poněkud bledne.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org