Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Potraviny pro štíhlý pas
Biologické vysvětlení, proč by sója mohla pomáhat ke štíhlejšímu pasu.
Možná budete mít ještě v paměti studii provedenou před dvěma lety, která přinesla poněkud zvláštní závěr. Všichni účastníci se stravovali stejně, ale při náhradě mléčné bílkoviny sójou došlo k významnému poklesu množství tuku v oblasti břicha. Stejné množství přijatých kalorií, ale místo přibývání břišního tuku se zdálo, že tuku naopak ubývá.
Již chápeme některé biologické mechanismy, které jsou v pozadí. Letos podle časopisu Journal of Nutritional Biochemistry vědci zjistili, že sója brání lidským tukovým buňkám v první řadě vychytávat tuky. Vědci na Petriho misku umístili lidské tukové buňky, a se zvyšující se koncentrací sójového isoflavonu klesalo hromadění tuku v tukových buňkách. Zde vidíte hodnoty krevních hladin, kterých docílíme po zařazení sóji do naší stravy. Podívejme se pod mikroskopem. Toto jsou jednotlivé tukové buňky a tuk uvnitř je obarven červeně pro lepší kontrast. Zde je kontrolní srovnání bez sójových fytonutrientů. Vidíte stav po přidání malého množství sóji, 3 mikrogramy, zde ještě o trochu více, více, více, a nakonec přidáváme až 50 mikrogramů; příjem tuků je téměř úplně zablokován.
Ve skutečnosti jsou fytoestrogeny tak úžasné, že se tento rok masný průmysl ve svých časopisech pochlubil přítomností fytoestrogenů nalezených v živočišných produktech. Není to ale žádné překvapení, vzhledem k tomu, že zvířata jedí rostliny. Má se masný průmysl opravdu čím chlubit? Podívejme se na dostupná data. Hovězí nebo kuřecí maso dosahuje hodnot kolem 4, vegetariánský hamburger však 4000. U mléka vidíme hodnotu 6, ale u sójového mléka – 6000. S tím se opravdu soutěžit nedá.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- M. Rosell, P. Appleby, E. Spencer, & T. Key. Weight gain over 5 years in 21,966 meat-eating, fish-eating, vegetarian, and vegan men and women in EPIC-Oxford. Int J Obes (Lond), 30(9):1389-1396, 2006.
- H.J. Park, M.A. Della-Fera, D.B. Hausman, S. Rayalam, S. Ambati, & C.A. Baile. Genistein inhibits differentiation of primary human adipocytes. J Nutr Biochem, 20(2):140-148, 2009.
Image thanks to brownpau via Flickr.