Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Dynamika hladin antioxidantů
Vědci pomocí argonového laseru měřícího hladiny antioxidantů v reálném čase zjistili, jak moc stres antioxidanty spotřebovává, a jak pomalu se jejich zásoby obnovují.
Máme zde další fascinující studii. Byla publikována loni v časopise Journal of Biomedical Optics a vypadá jako science fiction. Argonový laser byl použit k měření v reálném čase pro stanovení hladin antioxidantů v lidském těle.
Antioxidační látky jsou přítomné v lidské kůži. Je známo, že konzumace ovoce a zeleniny zvyšuje hladiny antioxidantů, zatímco stres naše zásoby antioxidantů likviduje a vede k poklesu jejich hladin. Jak rychle to nastává? Jaká je dynamika tohoto procesu? To nám nebylo známo, dokud nebyla provedena tato studie.
Měření bylo prováděno formou deníků, které si lidé vedli, když byli nemocní, unavení, jedli rajčatovou omáčku, nebo strávili celou noc na party. Výstupem byly grafy tohoto typu: sledování hladin antioxidantů a jejich souvislost s životními událostmi. Někdy šlo všechno hladce, například zde, pak následoval stres v práci. Následovala vyšší konzumace ovoce a zeleniny, ale následně kratší čas spánku. Zde opět vidíme vyšší konzumaci ovoce a zeleniny, ale pak přišlo nachlazení, zde je patrný pokles, a pak nastává zotavení. Jejich nejdůležitější zjištění bylo, že hladiny antioxidantů klesají do dvou hodin od stresující události. Uvíznete v zácpě, rozčílíte se, dýcháte výfukové zplodiny a vaše tělo začne využívat antioxidační zásoby, co to jen jde. Během dvou hodin o ně přijdete, a může trvat až tři dny, než je získáte zpět.
Poučení, které z toho vyplývá, je následující: jsme-li nemocní, stresovaní, unavení, musíme naše tělo „nadopovat“ antioxidanty, což znamená jíst ovoce a zeleninu jako součást každého jídla, k tomu ještě celodenně popíjet zelený čaj. Ve skutečnosti byla použita stejná laserová technologie používaná k redukci vývoje vrásek s nízkou hladinou antioxidantů v kůži. A tak, i když se nestaráte o to, co se děje uvnitř vašeho těla, měli byste jíst zdravě kvůli svému zevnějšku.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org