Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Nízkotučný dresink?
Pro maximalizaci vstřebávání některých důležitých fytoživin je důležitý tuk.
Posledním krokem v přípravě salátu je výběr dresinku. Co je více výživné: salát s dresinkem bez oleje nebo salát s dresinkem na bázi oleje? Odpověď zní: rozhodně ne nízkotučný dresink.
Cože, co to znamená? A proč? Protože mnoho fytoživin v salátu je rozpustných v tucích a naše tělo je potřebuje vstřebávat. Biologická dostupnost živin je vyšší, když současně konzumujete i tuk. Podívejte se na toto. Zde je množství konkrétních živin, které lze změřit v našem krevním oběhu během deseti hodin poté, co sníme salát s olejovým dresinkem. Bílými kroužky je zobrazeno množství živin přijatých díky olejovému dresinku a dole pak je trojúhelníky zobrazeno množství živin absorbovaných ze salátu, kde jsme použili dresink bez oleje. Stejný salát, ale živiny v podstatě žádné. Proč to tedy vůbec jíst?
Tuk není nic dobrého, je to jen množství prázdných kalorií. Nejzdravějším způsobem je získávat tuk ze zdrojů, jako jsou ořechy a semena. Nejlepší způsob, jak absorbovat veškeré živiny ze salátu, je příprava dresinku z tahini, což jsou mletá sezamová semínka, nebo smetanový dresink, který můžete připravit z kešu ořechů a vytvořit si tak vlastní zálivku. Nebo si připravte dresink bez oleje a k salátu přidejte celé ořechy. Má rodina má nejraději čerstvě pražené vlašské ořechy. Stačí vám pouhých pět polovin vlašského ořechu a získáte potřebné živiny obsažené v zelenině.
Podobné to je s lykopenem, jehož zdrojem je rajčatová salsa; jedná se o významnou fytoživinu chránící před rakovinou. Proč stačí tak malé množství? Salsa obsahuje mnoho lykopenu, ale protože v ní není přítomen tuk, lykopenu se vstřebává jen velmi málo. Mnohem více lykopenu získáme, když k salse přidáme avokádo. Tuk pomáhá absorpci živin. Stejně dobrý efekt mělo přidání celého avokáda nebo i jeho poloviny. Vlastně stačí i čtvrtina avokáda v salse a získáme množství tuku potřebné pro absorpci nezbytných živin ze salátu.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- M. J. Brown, M. G. Ferruzzi, M. L. Nguyen, D. A. Cooper, A. L. Eldridge, S. J. Schwartz, and W. S. White. Carotenoid bioavailability is higher from salads ingested with full-fat than with fat-reduced salad dressings as measured with electrochemical detection. American Journal of Clinical Nutrition, 80(2):396, 2004.
- N. Z. Unlu, T. Bohn, S. K. Clinton, and S. J. Schwartz. Carotenoid Absorption from Salad and Salsa by Humans Is Enhanced by the Addition of Avocado or Avocado Oil. Journal of Nutrition, 135(3):431, 2005.
Image thanks to SweetOnVeg via Flickr.