Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Kuřecí osud je zpečetěn
Vaječný průmysl se pokouší o zlepšení profilu mastných kyselin ve vejcích zkrmováním tuleního tuku z tuleňů ulovených v Kanadě nosnicím.
Do jaké míry musíme dodržovat veganskou dietu, abychom dostatečně snížili svůj příjem kyseliny arachidonové? Mám na mysli, že naše tělo jí nějaké množství vyrábí samo; když tedy sníme řekněme jedno vejce denně, zvýší to výrazně její hladinu v krvi?
To jsme až do minulého roku nevěděli. Tato skupina japonských vědců dávala ženám pouhé jedno vejce za den a „zjistili, že kyselina arachidonová ze stravy zvyšuje hladinu kyseliny arachidonové ve všech tukových frakcích krve, a to i při velmi nízkých dávkách.“
Producenti masa si uvědomují, že to představuje problém a v současné době zkoumají způsoby genetické manipulace s kuřaty ke snížení obsahu kyseliny arachidonové ve svalovině, aby „vyráběli maso s přínosy pro zdraví.“ Producenti vajec jsou zřejmě ještě zoufalejší, když krmí nosnice tulením tukem. Kanadský lov tuleňů totiž vyprodukuje každý rok 16 000 tun tuku, který lze použít ke krmení zvířat. A skutečně, jestliže krmíte nosnice stravou, která obsahují 5 % tuleního tuku, můžete snížit hladinu kyseliny arachidonové ve vejcích až o 34 %, takže vajíčka jsou značně méně škodlivá.
Nicméně jakékoli množství v kuřatech a vejcích je už nad rámec toho, co naše tělo potřebuje. Příjem kyseliny arachidonové je jako hra s ohněm. Naše tělo si ji samo vyrábí a více není potřeba. Někdo by nám jí možná rád dopřál, ale naše vlastní tělo ví nejlépe.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- Hirota S, Adachi N, Gomyo T, Kawashima H, Kiso Y, Kawabata T. Low-dose arachidonic acid intake increases erythrocytes and plasma arachidonic acid in young women. Prostaglandins Leukot Essent Fatty Acids. 2010 Aug;83(2):83-8.
- Haug A, Olesen I, Christophersen OA. Individual variation and intraclass correlation in arachidonic acid and eicosapentaenoic acid in chicken muscle. Lipids Health Dis. 2010 Apr 15;9:37.
Images thanks to MightyAtom [GNU or CC-BY-SA-3.0], via Wikimedia Commons, wallpaperstock.net, IFAW, and HSUS/Brian Skerry and HSUS/Rebecca Aldworth