Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Transmastné kyseliny, nasycený tuk a cholesterol – přijatelný příjem: nula
Příjem trans tuků, které pocházejí zejména z nezdravých pochutin a živočišných výrobků, společně s příjmem nasyceného tuku, který pochází zejména z mléčných výrobků a kuřat, a také s příjmem cholesterolu z vajec a kuřat, bychom měli držet tak nízko, jak dokážeme.
Proč se zastavit u posypávání Happy Mealu statiny, když bychom mohli být ještě smělejší? Je čas na multipilulku? Jedna pilulka obsahující pět nebo šest léků: statin, tři léky na vysoký tlak – thiazid, beta blokátor a ACE inhibitor a možná i trochu aspirinu, který je dostupný i bez předpisu.
Možnost zdravotního přínosu může být méně než 1 % ročně, zatímco riziko nežádoucích účinků celkem 6 %. Některé z nich, například vnitřní krvácení, přitom mohou být život ohrožující.
Co mají dělat lidé, kteří na to raději půjdou s pomocí zdravé stravy, namísto pěti léků? Abychom pomocí stravy snížili cholesterol, musíme se vyhýbat třem věcem: transmastným kyselinám, nasycenému tuku a cholesterolu. Transtuky jsou většinou v nezdravých potravinách a živočišných výrobcích. Zde je výpis nejvýznamnější potravinových zdrojů nasyceného tuku, který zvyšuje hladinu cholesterolu. Čtvrtkilový hovězí hamburger se umístil až na osmém místě. Pořadí je: sýr, zmrzlina, kuřecí maso, sladké pečivo, vepřové maso, odtučněné mléko a až pak náš dobrý hamburger.
V kterých potravinách v americkém jídelníčku cholesterol nalezneme? Na prvním místě není hovězí maso. Jsou to vejce a kuřecí maso, pak hovězí maso, sýr, vepřové maso a rybí maso. Koláče, sušenky, koblihy a zmrzlina jsou až za nimi. O kolik bychom měli snížit spotřebu těchto potravin? Jaký je přípustný maximální denní příjem transmastných kyselin, nasyceného tuku a cholesterolu? „Institute of Medicine (Lékařský ústav) nestanovil horní limit pro transmastné kyseliny, nasycené tuky a cholesterol, protože jakýkoliv příjem vyšší než žádný zvyšuje hladinu špatného (LDL) cholesterolu.“
Zde jsou transmastné kyseliny. Neexistuje žádné množství, které by bylo ještě bezpečné. Je to v podstatě jasná přímka. Čím nižší příjem, tím lepší. „Jakákoliv úroveň příjmu transtuků vyšší než nulová zvyšuje hladinu LDL cholesterolu,“ což je největší rizikový faktor našeho největšího zabijáka: srdečního onemocnění.
To stejné platí také pro nasycený tuk; jakýkoliv příjem vyšší než nulový škodí. Podobná zjištění máme také o cholesterolu. Příjem masa, vajec, mléčných výrobků a nezdravých potravin by měl být tak nízký, jak je to jen možné. Žádný tolerovatelný příjem totiž neexistuje.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- Ferenczi EA, Asaria P, Hughes AD, Chaturvedi N, Francis DP. Can a statin neutralize the cardiovascular risk of unhealthy dietary choices? Am J Cardiol. 2010 Aug 15;106(4):587-92.
- Stirban AO, Tschoepe D. Should We Be More Aggressive in the Therapy Against Cardiovascular Risk Factors? Diabetes Care. 2008 Feb;31 Suppl 2:S226-8.
- Trumbo PR, Shimakawa T. Tolerable upper intake levels for trans fat, saturated fat, and cholesterol. Nutr Rev. 2011 May;69(5):270-8. doi: 10.1111/j.1753-4887.2011.00389.x.