Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Měli by vegetariáni užívat kreatin, aby normalizovali homocystein?
Jaké následky má nutnost ponechání výrobu kreatinu na našem tělu místo spoléhání se na jeho příjem ze stravy?
Skoro všeobecně platí, že studie ukazují špatný status vitamínu B12 u vegetariánů, protože tito vegetariáni neužívají doplňky s B12 tak, jak by měli. Vede to ke zvýšeným hladinám homocysteinu, které mohou vysvětlit, proč se nedávno ukázalo, že mají vyšší výskyt mrtvic.
Rostlinná strava je pochopitelně jen jedním z mnoha důvodů pro nedostatek vitamínu B12. Dokonce i rajský plyn může mít takový účinek, už za dva dny - když někdo užíval jako rekreační drogu plyn z tlakové nádoby šlehačky. Zase jsem se dnes naučil něco nového.
Zjistilo se, že když jíte rostlinnou stravu, tak už podáváním pouhých 50 mikrogramů kyanokobalaminu, doporučované a nejstabilnější formy vitamínu B12 v doplňcích, u vegetariánů a veganů s původně zvýšeným homocysteinem dojde už během 1-2 měsíců k normalizaci jeho hladin až do bezpečné oblasti pod 10 jednotek. Alternativou je 2 000 mikrogramů kyanokobalaminu jednou týdně, tak získáte stejně povedený výsledek, ale ne nutně vždy. V této studii dokonce ani 500 mikrogramů denně, ať už ve žvýkacích nebo polykacích tabletách, nevedlo k normalizaci homocysteinu do jednoho měsíce. Lze předpokládat, že kdyby s tím pokračovali, jejich hladiny by nadále klesaly, jako v té druhé studii. Nicméně pokud jste na rostlinné stravě, užíváte B12 a vaše hladiny homocysteinu jsou nadále vysoké, nad 10, existuje pak něco, co můžete udělat?
Nedostatečný příjem kyseliny listové (folátu) také zvyšuje homocystein, ale už z názvu lze poznat, že ji najdeme v listech. Nachází se v listech, v listové zelenině je jí spoustu, stejně tak v luštěninách. Pokud však jíte luštěniny i listovou zeleninu, užíváte B12 a vaše hladina homocysteinu je nadále zvýšená, doporučuji vám jako pokus zkusit užívat 1 gram kreatinu denně. Pak si nechte homocystein znovu změřit a zjistěte, jestli vám to pomohlo.
Kreatin je látka přirozeně vznikající v lidském těle a je zapojena zejména do tvorby energie pro svalstvo a mozek. Přirozeně vzniká také v tělech zvířat, která jíme. Když jíme svaly těchto zvířat, tak nějaký kreatin přijmeme i ze stravy. Potřebujeme zhruba 2 gramy denně. Lidé konzumující maso mohu z jídla získat asi 1 gram, zbytek vyrobí jejich tělo od základů. Existují vzácné vrozené vady, kdy se člověk narodí bez schopnosti vyrábět kreatin. V tom případě jej musíte získávat ze stravy. V ostatních případech si naše těla vyrobí, kolik potřebují k udržení normálních koncentrací v naších svalech.
Když vyřadíte maso z jídelníčku, množství kreatinu proudící v krvi klesne, ale množství nacházející se v mozku zůstane stejné jako dřív. Tím se ukazuje, že kreatin ze stravy neovlivňuje jeho množství v mozku, jelikož mozek si vyrobí všechen kreatin, co potřebuje. Hladina ve svalstvu vegetariánů je nižší, ale nezdá se, že by to mělo vliv na jejich výkonnost, jelikož vegetariáni i konzumenti masa reagují na doplňování kreatinu podobným zvýšením výkonu svalů. Pokud by kreatin ve svalech vegetariánů nestačil, pak bychom u nich očekávali větší reakci na jeho doplňování. Takže v podstatě jediné, co se děje, když jíte maso, je že si ho vaše tělo nemusí tolik vyrábět samo. A jak to všechno souvisí s homocysteinem?
Při procesu tvorby kreatinu vaše tělo vytváří homocystein jako odpadní produkt. To obyčejně není problém, protože vaše tělo má dva způsoby, jak se jej zbavit - pomocí vitamínu B6 nebo kombinací B12 a folátu. Vitamín B6 najdeme v rostlinách i zvířatech; jeho nedostatek je vzácný. Ovšem B12 je převážně v živočišných potravinách, takže jej lidé na rostlinné stravě mohou mít málo, pokud jej nedoplňují. A folát se nachází ve velké míře v rostlinných potravinách, nedostatek ho může mít ten, kdo pravidelně nejí listovou zeleninu, luštěniny nebo obilí obohacené folátem. Bez možnosti se takto homocysteinu zbavit jej může být v krvi příliš. Pokud však jíte zdravou rostlinnou stravu a užíváte B12, hladiny homocysteinu by měly být v pořádku. Jenže co když nejsou? Člověk by mohl očekávat, že se započetím užívání kreatinu v doplňku hladina homocysteinu začne klesat, jelikož si nemusíte tolik kreatinu vyrábět od základu sami a vytvářet u toho homocystein jako odpadní produkt. To se však dozvíme jedině testováním, které probereme příště.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- Pawlak R. Is vitamin B12 deficiency a risk factor for cardiovascular disease in vegetarians?. Am J Prev Med. 2015;48(6):e11-26.
- Tong TYN, Appleby PN, Bradbury KE, et al. Risks of ischaemic heart disease and stroke in meat eaters, fish eaters, and vegetarians over 18 years of follow-up: results from the prospective EPIC-Oxford study. BMJ. 2019;366:l4897.
- Lundin MS, Cherian J, Andrew MN, Tikaria R. One month of nitrous oxide abuse causing acute vitamin B deficiency with severe neuropsychiatric symptoms. BMJ Case Rep. 2019;12(2)
- Stockton L, Simonsen C, Seago S. Nitrous oxide-induced vitamin B12 deficiency. Proc (Bayl Univ Med Cent). 2017;30(2):171-172.
- Del bo' C, Riso P, Gardana C, Brusamolino A, Battezzati A, Ciappellano S. Effect of two different sublingual dosages of vitamin B on cobalamin nutritional status in vegans and vegetarians with a marginal deficiency: a randomized controlled trial. Clin Nutr. 2019;38(2):575-583.
- Sharabi A, Cohen E, Sulkes J, Garty M. Replacement therapy for vitamin B12 deficiency: comparison between the sublingual and oral route. Br J Clin Pharmacol. 2003;56(6):635-8.
- Navrátil T, Kohlíková E, Petr M, Pelclová D, Heyrovský M, Pristoupilová K. Supplemented creatine induces changes in human metabolism of thiocompounds and one- and two-carbon units. Physiol Res. 2010;59(3):431-42.
- Balestrino M, Adriano E. Beyond sports: Efficacy and safety of creatine supplementation in pathological or paraphysiological conditions of brain and muscle. Med Res Rev. 2019;39(6):2427-2459.
- Kraemer WJ, Beeler MK, Post EM, Luk HY, Lombard JR, Dunn-Lewis C, Volek JS. Chapter 49 - physiological basis for creatine supplementation in skeletal muscle and the central nervous system. In: Sen CK, Nair S, Bagchi D, eds. Nutrition and Enhanced Sports Performance: Muscle Building, Endurance, and Strength. 2nd ed. Academic Press; 2019:581-94.
- Blancquaert L, Baguet A, Bex T, et al. Changing to a vegetarian diet reduces the body creatine pool in omnivorous women, but appears not to affect carnitine and carnosine homeostasis: a randomised trial. Br J Nutr. 2018;119(7):759-770.
- Yazigi solis M, De salles painelli V, Giannini artioli G, Roschel H, Concepción otaduy M, Gualano B. Brain creatine depletion in vegetarians? A cross-sectional ¹H-magnetic resonance spectroscopy (¹H-MRS) study. Br J Nutr. 2014;111(7):1272-4.
- Shomrat A, Weinstein Y, Katz A. Effect of creatine feeding on maximal exercise performance in vegetarians. Eur J Appl Physiol. 2000;82(4):321-5.
- Steenge GR, Verhoef P, Greenhaff PL. The effect of creatine and resistance training on plasma homocysteine concentration in healthy volunteers. Arch Intern Med. 2001;161(11):1455-6.
- Van bavel D, De moraes R, Tibirica E. Effects of dietary supplementation with creatine on homocysteinemia and systemic microvascular endothelial function in individuals adhering to vegan diets. Fundam Clin Pharmacol. 2019;33(4):428-440.