Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Slanina obohacená vitaminem C
Přidání vitamínu C do zpracovaných masných výrobků a uzenin, například do slaniny, může výrobky překvapivě učinit ještě více rakovinotvornými.
Pokud rostlinné antioxidanty jako vitamin C a vitamin E blokují tvorbu nitrosaminů, proč výrobci slaniny nepřidávají vitamin C ke svým produktům? Ale oni to dělají. Ve Spojených státech musí slanina podle zákona obsahovat antioxidanty, jako je vitamin C, který se přidává, aby se snížil vznik nitrosaminů. Tak v čem je problém?
Vitamin C nevykazuje účinnost v přítomnosti tuku. Ve skutečnosti se zdá, že maso je ještě více karcinogenní. Věřili byste, že je to vůbec možné? V přítomnosti fytonutrientů, jako je vitamin C, se tvorba nitrosaminů snižuje až 1000krát či je dokonce zcela zablokována. Ale v přítomnosti tuku má vitamin C opačný účinek. Produkci nitrosaminů zvyšuje až 8krát, 60krát či dokonce 140krát. Místo toho, aby vitamin C eliminoval riziko spojené s dusitany, jeho přidání do masa může zmiňovaná negativa ještě zhoršit. V přítomnosti vitaminu C dochází k podpoře tvorby nitrosaminů, místo aby byl jejich vznik inhibován, a to z těch složitých důvodů, které jsem již uváděl.
Když od zástupců masného průmyslu slyšíte: „Vepřové maso je pro vás přínosné. Jezte živočišné tuky. Zpracované maso zlepšuje kardiovaskulární systém…“, pak vězte, že nevědí, o čem mluví. Přirozeným zdrojem dusitanů jsou dusičnany obsažené v zelenině, který obsahuje fytonutrienty. Žádné skryté tuky. Sečteno a podtrženo… Naše tělo není stavěno tak, aby získávalo fytonutrienty ze slaniny.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- Combet E, Paterson S, Iijima K, Winter J, Mullen W, Crozier A, Preston T, McColl KE. Fat transforms ascorbic acid from inhibiting to promoting acid-catalysed N-nitrosation. Gut. 2007 Dec;56(12):1678-84. Epub 2007 Sep 4.
- Mirvish SS. Effects of vitamins C and E on N-nitroso compound formation, carcinogenesis, and cancer. Cancer. 1986 Oct 15;58(8 Suppl):1842-50.
Image thanks to Dev Librarian / Flickr