Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Karcinogeny ve výparech ze smažené slaniny
Smažení slaniny ve venkovních prostorech snižuje koncentraci karcinogenních nitrosaminy ve vzduchu.
Úroveň nitrosaminů ve slanině je tak vysoká, že tyto karcinogeny byly detekovány dokonce i ve výparech vznikajících při jejím smažení.
Určitě znáte vůni slaniny, kterou každý tak miluje. Jeden z nerizikovějších karcinogenních nitrosaminů je přítomen právě v těchto výparech. A vy je při přípravě slaniny dýcháte. Pokud už musíte připravovat slaninu či vejce, je dobré to udělat při grilování, tedy venku, na čerstvém vzduchu. Množství částic, které se vám ukládají hluboko do plic, je desetkrát vyšší, jste-li v uzavřeném prostoru, ve srovnání se stejnou dobou přípravy někde venku. Hlavně ale neběhejte nebo nehrajte frisbee či jinak nesportujte v blízkosti grilu, protože počet deponovaných částic se výrazně zvyšuje během pohybu, neboť tak vdechujete větší objem vzduchu do plic. Je to vlastně takové pasivní kouření ve světě masa.
Platí to také o slanině z tempehu? Tempeh je rostlinná potravina nejpodobnější zpracovanému masu. Je to fermentovaný produkt ze sóji. „Vzduchem přenášené mutageny z hovězího, vepřového a sójového masa.“ Co myslíte, že vědci zjistili?
Vedlejší produkty vznikající při přípravě hamburgerů, slaniny a tempehu byly odebrány, extrahovány a testovány na mutagenitu, což je schopnost poškodit DNA a způsobit v ní mutace. Výpary z vepřového a hovězího masa byly mutagenní, zejména slanina byla 15krát horší než hovězí maso, ale nebyla zjištěna žádná mutagenita ve výparech ze smaženého tempehu. Podle vědců je takto možné vysvětlit jak zvýšené riziko vzniku rakoviny dýchacích cest mezi kuchaři, tak i nižší míru úmrtí na respirační onemocnění a rakovinu plic mezi vegetariány.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- Thiébaud HP, Knize MG, Kuzmicky PA, Hsieh DP, Felton JS. Airborne mutagens produced by frying beef, pork and a soy-based food. Food Chem Toxicol. 1995 Oct;33(10):821-8.
- Mitsakou C, Housiadas C, Eleftheriadis K, Vratolis S, Helmis C, Asimakopoulos D. Lung deposition of fine and ultrafine particles outdoors and indoors during a cooking event and a no activity period. Indoor Air. 2007 Apr;17(2):143-52.
- Lijinsky W. N-Nitroso compounds in the diet. Mutat Res. 1999 Jul 15;443(1-2):129-38.
Images thanks to Renee Comet for the National Cancer Institute via Wikimedia commons and anemptygun / Flickr