
Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.

Prevence je lepší než zpracované maso
Nedávno bylo provedeno měření hladin nitrosaminů – ty jsou považovány za nejvíce karcinogenní složku cigaretového kouře – napříč celou řadou masných výrobků, včetně těch z kuřecího, krůtího a vepřového masa.
Nitrosaminy jsou považovány za nejvíce karcinogenní látky (nejvíce přispívají k rakovině) v cigaretovém kouři.
V roce 2011 vědci měřili obsah nitrosaminů v masných výrobcích. V této tabulce vidíte množství sedmi různých karcinogenních nitrosaminů. Kuřecí masové kuličky, vepřové a krůtí maso, párky, husí játra, klobásy a další uzeniny jsou už balené přímo s karcinogeny, a to díky přeměně dusitanů na nitrosaminy, ke které dochází za nepřítomnosti fytoživin. Kolik nitrosaminů je v mase ve srovnání s tabákem?
Projekt proti rakovině využívá tuto grafiku, aby spotřebitele varoval před rizikem vzniku rakoviny související se zpracovaným masem; několik párků může obsahovat karcinogenní zátěž odpovídající jednomu balíčku cigaret. A jsme u toho. Cigarety s filtrem mají 11krát více nitrosaminů a nitrosamidů, ale to je hodnota uvedená na kilogram. Každá cigareta obsahuje méně než jeden gram tabáku. Párky jsou asi 60krát těžší, takže čtyři párky v rohlíku obsahují více karcinogenů než balení 20 cigaret.
Zde je množství nitrosaminů naměřené v průběhu dne, když jíte šunku nebo klobásu. A tyto dva grafy ukazují výskyt u těch, kteří se stravují vegetariánsky. Pokud převedete konzumenty uzeného nebo konzervované masa na vegetariánskou stravu, uvidíte rychlý pokles hladin, protože jejich tělo začne s detoxikací během jednoho nebo dvou dnů. Vidíte efekt přechodu z masité stravy na vegetariánskou v úrovni nitrosaminu v moči; odráží to, co cirkuluje v krevním řečišti.
Zde vidíte čtyři různé karcinogeny: v prvních dvou dnech je konzumováno maso a v dalších vegetariánská strava. Pokles hladin je vskutku výrazný, byť ne tolik jako u čistě vegetariánské stravy. Nicméně je pravděpodobné, že po dalších dnech vegetariánské stravy bude organismus očištěn od zbývajícího množství.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- Campillo N, Viñas P, Martínez-Castillo N, Hernández-Córdoba M. Determination of volatile nitrosamines in meat products by microwave-assisted extraction and dispersive liquid-liquid microextraction coupled to gas chromatography-mass spectrometry. J Chromatogr A. 2011 Apr 8;1218(14):1815-21. Epub 2011 Feb 13.
- Haorah J, Zhou L, Wang X, Xu G, Mirvish SS. Determination of total N-nitroso compounds and their precursors in frankfurters, fresh meat, dried salted fish, sauces, tobacco, and tobacco smoke particulates. J Agric Food Chem. 2001 Dec;49(12):6068-78.
- Akopyan G, Bonavida B. Understanding tobacco smoke carcinogen NNK and lung tumorigenesis. Int J Oncol. 2006 Oct;29(4):745-52.
- Stich HF, Hornby AP, Dunn BP. The effect of dietary factors on nitrosoproline levels in human urine. Int J Cancer. 1984 May 15;33(5):625-8.
Images thanks to the CancerProject.org and Cory Salveson via flickr. Images have been modified.
Nejnovější videa

Nejlepší způsob odstranění ušního mazu

Přinášejí ušní svíce nějaké výhody?

Je rapamycin univerzální lék proti stárnutí?
