Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Hemovým železem přivoděné N-nitrososloučeniny a oxidace tuku
Co nám klinické studie říkají o roli hemového železa ve vzniku jedné třídy karcinogenních sloučenin?
V recenzi snažící se bagatelizovat roli hemového železa ve spojitosti mezi masem a rakovinou, financované National Cattlemen's Beef Association, poznamenali, že je důležité pamatovat na to, že žádná ze studií na potkanech a myších naznačující škodlivost hemového železa nepracovala s podmínkami vystavení odpovídajícími jakémukoliv realistickému scénáři vystavení železu u lidí. Potkanům podávali dávky až 360 000x vyšší než je doporučený příjem masa. Na druhou stranu aspoň víte, co by se mohlo stát, kdybyste snědli 20 tun masa denně a byli hlodavcem.
A co studie na lidech? Hemové železo může podporovat tvorbu N-nitrososloučenin. Proč by nám mělo záležet na tvorbě těchto sloučenin ve střevě z přijaté stravy? Protože řada z těchto sloučenin má prokázanou schopnost poškozovat DNA. Jedna z nich, methylnitrosourea, je dokonce používána k vyvolání rakoviny tlustého střeva. Čím vyšší je příjem masa, tím vyšší jsou její koncentrace. Množství nitrososloučenin odpovídalo koncentraci N-nitrososloučenin v cigaretovém kouři.
Dobře, ale tady šlo o množství odpovídající 2-4 hamburgerům denně. Když si lidé dají maso odpovídající polovině hamburgeru za den, tak nevylučují ve stolici o nic více nitrososloučenin než ti, kteří nejí žádné. Přechod z poloviny hamburgeru na čtyři hamburgery denně způsobí velký nárůst, ale úplné vyřazení masa vás přivede jen na hladiny odpovídající polovině hamburgeru. A co takový normální příjem masa, třeba jeden hamburger denně? Nejen 2 nebo 4 hamburgery mají takový účinek. Jeden stodvacetigramový plátek masa k tomu stačí. Právě při takové dávce začnou hladiny prudce růst.
A to je jeden možný způsob, jakým hemové železo může hrát hlavní roli v podporování rakoviny tlustého střeva - cesta N-nitrososloučenin. Dalším způsobem je peroxidace tuku. Oxidovaný tuk může vést k mutagennímu poškození DNA. Stačí pár dní konzumace masa v množství 1 hamburgeru denně a dojde ke znatelnému zvýšení biomarkeru oxidace tuku ve stolici. Jak víme, že je za to zodpovědné přímo hemové železo, za oba tyto procesy? Protože když podáte lidem doplněk stravy s hemovým železem, hladiny ve výkalech se zvýší, zatímco při podání nehemového železa z doplňku k tomu nedojde. Nárůst s hemovým železem, po nehemovém železe zase zpět. Naznačuje nám to, že N-nitrososloučeniny vznikající příjmem hemového železa se mohou podílet na zvýšeném riziku rakoviny. Jenže ten hemový „doplněk stravy“ ve skutečnosti žádný doplněk nebyl. Vědci jen podali lidem 113 g játrové paštiky a jelita. Správně měli napsat paštika a jelito. A pak nejde o žádné velké odhalení. S oxidací tuku to bylo podobné. Bylo to samotným hemovým železem nebo některou z mnoha dalších látek obsažených v jelitové dietě?
Naše prozatím nejlepší důkazy o tom, že hemové železo samotné hraje roli, tkví ve znatelném poklesu tvorby N-nitrososloučenin po vyřazení hemového železa. Nezapomínejme, že šlo jen o čtvrtinový pokles, takže zde musí být i další faktory. A také že jsou. Našli jsme silnou korelaci mezi množstvím dusitanů ve stolici, jež se mohou přímo podílet na tvorbě a které najdeme ve zpracovaném mase a do jisté míry i v tom nezpracovaném.
Zato sója má znatelný potlačující účinek na fekální koncentrace N-nitrososloučenin. To mě zaujalo, jelikož spouštěčem mého hlubokého bádání v problematice hemového železa byl pokus Impossible Food napodobit chuť masa pomocí přidání rostlinné hemové bílkoviny namísto svalovinové hemové bílkoviny. Firma ráda mluví o tom, jak jejich hemová bílkovina v Impossible Burgeru je do posledního atomu identická s tou z masa. Očekával bych proto, že bude mít také podobné účinky. Jenže sója může mít potlačující účinek a Impossible Burger je právě ze sóji, tím pádem může být leccos jinak.
Vědci podávali lidem stravu s velkým množství masa a se sójou nebo bez ní. Dočkali se asi 40% poklesu koncentrací potenciálně rakovinotvorných sloučenin při stejném množství masa doplněného sójou. Ukázalo se, že však škodlivin nevyráběli méně, pouze se u nich zvýšilo vylučování stolice o 40 %. Zhruba o 40 % objemnější stolice jen díky tomu, že jedli půl šálku sójových bobů. To je příznivý jev, protože větší výkaly znamenají nižší koncentrace karcinogenů a rychlejší průchod stolice střevy. Díky tomu je zkrácen potenciálně rakovinotvorný kontakt se stěnou tlustého střeva. Bylo to však dáno tím, že použili celé sójové boby, které jim poskytnuly zhruba 6 gramů vlákniny, zatímco Impossible Burger má pouze polovinu, jelikož je vyroben z koncentrované sójové bílkoviny. Otázka bezpečnosti se tedy ubírá směrem, jestli jsou nebo nejsou N-nitrososloučeniny vznikající ve střevě kvůli hemovému železu rakovinotvorné nebo jestli poškozují DNA. Pokud narazíte na výraz ATNC, jde o zřejmé celkové množství N-nitrososloučenin, tj. naměřená hodnota nespecifikovaných sloučenin z celé třídy, z nichž některé jsou rozhodně genotoxické a rakovinotvorné. Budeme však potřebovat další vědecké práce, abychom stanovili škodlivost těch konkrétních vznikajících po snězení masa. O nich si povíme příště.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- Kruger C, Zhou Y. Red meat and colon cancer: A review of mechanistic evidence for heme in the context of risk assessment methodology. Food Chem Toxicol. 2018;118:131-53.
- Conflicts of Interest. ICMJE.
- Kuhnle GG, Story GW, Reda T, et al. Diet-induced endogenous formation of nitroso compounds in the GI tract. Free Radic Biol Med. 2007;43(7):1040-7.
- Bingham SA, Hughes R, Cross AJ. Effect of white versus red meat on endogenous N-nitrosation in the human colon and further evidence of a dose response. J Nutr. 2002;132(11 Suppl):3522S-5S.
- Hughes R, Cross AJ, Pollock JR, Bingham S. Dose-dependent effect of dietary meat on endogenous colonic N-nitrosation. Carcinogenesis. 2001;22(1):199-202.
- Cross AJ, Pollock JR, Bingham SA. Haem, not protein or inorganic iron, is responsible for endogenous intestinal N-nitrosation arising from red meat. Cancer Res. 2003;63(10):2358-60.
- Vanden Bussche J, Hemeryck LY, Van Hecke T, et al. O⁶-carboxymethylguanine DNA adduct formation and lipid peroxidation upon in vitro gastrointestinal digestion of haem-rich meat. Mol Nutr Food Res. 2014;58(9):1883-96.
- Martin OCB, Naud N, Taché S, et al. Targeting Colon Luminal Lipid Peroxidation Limits Colon Carcinogenesis Associated with Red Meat Consumption. Cancer Prev Res (Phila). 2018;11(9):569-80.
- Pierre F, Peiro G, Taché S, et al. New marker of colon cancer risk associated with heme intake: 1,4-dihydroxynonane mercapturic acid. Cancer Epidemiol Biomarkers Prev. 2006;15(11):2274-9.
- Hughes R, Pollock JR, Bingham S. Effect of vegetables, tea, and soy on endogenous N-nitrosation, fecal ammonia, and fecal water genotoxicity during a high red meat diet in humans. Nutr Cancer. 2002;42(1):70-7.
- Impossible Foods on Facebook. August 10, 2017.
- What are the nutrition facts? Impossiblefoods.com.
- Rowland IR, Granli T, Bøckman OC, Key PE, Massey RC. Endogenous N-nitrosation in man assessed by measurement of apparent total N-nitroso compounds in faeces. Carcinogenesis. 1991;12(8):1395-1401.